12 vlaamse blogs die ik zelf zou willen schrijven

Zoals geweten, durf ik al eens een blog te lezen. Serieus minder dan vroeger maar toch naar normen onnoemelijk veel. Als ik het tegen Barcamp rond krijg, zal ik daar over vertellen, uit het hart of misschien wel met een presentatie en alles. Over hoe ik dat doe en waarom en op welke manier ik dat aanpak.

Meestal lees ik Engelstalig. Dat ligt gedeeltelijk aan de Nederlandstalige blogs die van vertalen van voorgaande hun hoofdtaak hebben gemaakt. Ze zullen daar hun redenen voor hebben. Gelukkig zijn er mensen die het anders aanpakken.

Ik besloot een lijstje te maken. Ik besloot te crowdsourcen. Ik zal heel wat blogs niet kennen, als de jouwe er niet tussenstaat, wat ongetwijfeld onterecht is, in de reacties is er plaats voor zelfpromotie 😉

Onderstaande lijst heeft een volgorde. Van schoonschrijverij naar wat ik onderwerpwerking heb genoemd, een concept dat ik niet helemaal kan duiden maar het komt neer op: het onderwerp (en of het me interesseert) en hoe het is uitgewerkt.

De lijst die je hieronder vindt is dus geen best of van de vlaamse blogosfeer maar schrijfsels waarvan ik had gewild dat het de mijne waren.

Onderhond
Een tijd geleden gooide ik Geert Simonis’ blog uit mijn feedreader. Ik zoek naar een reden maar besluit hem niet te vinden. Volgens mij raakte ik het zinnetje In het land der blinden is Geert Simonis koning beu of zoiets. Ik zie het niet meer staan. Welkom terug.

Tim F Van der Mensbrugghe spreekt het volk toe
Op een dag moet men bij De Morgen gedacht hebben: als we nu eens wat getalenteerde mensen aan de deur zetten, zouden we dan relatief weinig abonnees verliezen en serieus kunnen snijden in de kosten? Tim moet aan de verkeerde kant van de lijn der boekhouders hebben gezeten. Je kan daar boos om zijn of je kan zijn blog lezen (hij heeft ook een flattr-knop, gebruik hem).

San F. Yezerskiy
Sander is zo iemand van wie ik de leeftijd niet wil weten. Omdat ik vrees dat hij jonger is en omdat hij mooie stukjes kan schrijven over gewone dingen. Ik moet geërgerd zijn of beledigd of ik heb het over serieuze onderwerpen. Sander schetst busritten en schildert taferelen in straten en op pleinen. Ergens tussen gefingeerd echt en waarlijk vals.

Michel Vuijlstekes weblog
De enige lifelog van een persoon die ik niet ken die ik lees. Omdat het zo verdomde goed geschreven is. Zijn openheid is soms bevreemdend maar nooit choquerend of overdreven. Volgens mij is Michel een genie op één of andere manier. Maar kijk, ik heb ‘m nog nooit ontmoet en dus denk ik maar dat hij meer kilometers op de schrijfteller heeft.

Houbi
De kunst van de ironie valt niet te onderschatten. Dirk beheerst deze techniek die bij anderen niet zelden leidt tot pathetische manoeuvres die nauwelijks leesbaar, laat staan grappig zijn. Hier dus wel. Doet ook commerciële acties maar weet die te doen zonder zijn broek af te doen (ik probeer dat ook).

Pietel
Is hij de bekendste aller Vlaamsche bloggers? Je zou het haast denken. Met een kop op teevee, een stem op de radio en van tijd eens een woordje in de gazet. Hij weet het snedig te verwoorden. Durft al eens tegen de winkel waarin hij meedraait schrijven. Mooi is dat.

Radio Plasky
Sarcasme is de enige beschaafde uiting van verzuring, zo luidt de ondertitel van deze blog. Als je ooit achter de schermen, zoals dat zo mooi heet, hebt gewerkt, lees je hier de verhalen die je hebt meegemaakt. Met een sausje. Bon appétit.

Just! Guidooohh
Het gat in mijn leesgedrag tot nu toe. Tenminste iemand met het lef zichzelf voor te dragen. That’s the spirit. Ik weet dat er lijstjesmoeheid is en dat deze blogpost de zoveelste in de rij is en dat er nog veel zullen volgen. Mij mogen ze altijd opnemen in lijstjes. Maar Guido dus, die lees ik sedert vandaag. Dat bevalt. Dat gaat over marketing en communicatie en alles.

Speels maar serieus
Eén van die blogs die volgens mij te weinig wordt gelezen. Lange artikels. Moeilijke onderwerpen soms. Afgewisseld met wat lifelogdingetjes. Het komt er bij mij ook niet altijd van. Zeker niet als mijn reader weer maar eens boven de 1000 piekt. Ik zou er altijd tijd voor moeten nemen, ik weet het.

Bart Vermijlen
Bart schrijft 6,3 blogposts per jaar. Allemaal. Boenk. Erop. Beredeneerd. Bart is een slimme vogel. Als hij schrijft, dan lees ik.

Maarten is benieuwd
Een wetenschappelijk medewerker aan een hogeschool die blogt, over communicatie dan nog. Ook nog eens geschreven volgens een aantal regels der kunst. Met tussentitels en korte paragrafen en vlotte zinnen. Omdat wetenschap tenslotte niet saai hoeft te zijn.

Twaalf blogs. Twaalf die ik zou willen hebben geschreven. Allemaal verschillend. Ik hoop dat u er wat aan heeft. Of wacht, misschien kan je hieronder jouw favoriete lijstje opgeven of schrijf zelf een blogpost. Link even hierheen, dan kan ik dat opsporen en alles.

PS: ik geef hierbij ook een award aan elidesc says. Haar blog is niet meteen iets wat ik zou willen schrijven maar gosh, die jongedame gooit tenminste haar bescheidenheid overboord en zegt: kijk Jan, dit is mijn blog, waarschijnlijk vind je het maar niets maar neem toch eens een kijkje. Een plaats in de feedreader is haar deel.

10 Comments

  1. @Dirk Geen onterechte opmerking, zoals gezegd is het geen best of maar een lijst van dingen waarvan ik zou willen dat ik ze geschreven had. Maar er moeten vrouwenblogs zijn die onder die categorie vallen, dat is waar.

  2. Bedankt Jan voor het samenstellen van deze lijst! Ik ben waarschijnlijk al een oud fossiel want ik kende er maar ééntje van. (Rara dewelke 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.