Muziek door mijn eeuwen heen (5): Jazz

Ha! Een reeks die bestaat uit vijf blogposts. Het betreft hier de voortreffelijke reeks ‘muziek door mijn eeuwen heen’ en biedt een overzicht van waar ik zo naar luister. Een andere aanpak deze keer. Graag heb ik het over een genre. Jazz.

Aanleiding? Jazz Middelheim. Oorzaak voor de veranderde aanpak deze keer: ik ken nog steeds te weinig jazz om mezelf een zelfs vaagweg een kenner te noemen. Mijn actieve kennis van de standards beperkt zich tot het herkennen van bluesette en dat is echt minimum minimorum.

Het moet tijdens mijn studentenperiode geweest zijn dat ik op halfregelmatige basis in aanraking kwam met jazz. Dan wordt het al eens later terwijl je op kot nog wat achter de boeken zit.

Dan zijn er tussen elf en twaalf op Klara van die fijn zwiepende noten die je tot rust lieten komen na het onovertroffen radioprogramma mixtuur. (daar moet ik ook nog eens wat over pennen)

Het was de periode waarin de nu-jazz opgang maakte. Saint-Germain kwam in de hitlijsten te staan, Blue Note werd een huishoudnaam. Na een passieve periode van luisteren wat er op de radio te horen was, kwam een actieve periode, niet in het minst onder invloed van mijn betere wederhelft.

Actieve ontdekkingstochten langs de bibliotheekrekken brachten een overzicht van de jazzgeschiedenis binnen. Niet dat ik nu vijf jazzmuzikanten met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid op een tijdlijn kan zetten. Niet dat ik elke muzikant aan het juiste instrument kan linken.

Sinds die tijd ga ik op halfregelmatige basis naar jazzconcerten. In de Roma of tijdens jazz middelheim, één van de weinige festivals die ik meer dan één keer heb bezocht. Dit jaar was ik er niet. Hoe dat juist komt, ik zou het niet kunnen vertellen. Bij Klara hebben ze een playlist opgesteld. Zo kom je te weten wat je dit jaar gemist hebt.

Bij The Guardian hebben ze een overzicht van wat je zo van jazz moet kennen. Misschien vind je er wat tussen.

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.