Zo gebruik ik mijn smartphone om af te vallen

Laat ons zeggen dat ik de voorbije jaren wat ben bijgekomen. Er was een winterlaagje dat er niet meer afviel zoals dat vroeger het geval was. Er kwam een laagje over dat laagje en dat begon zo op de middellange termijn aan te tikken.

Mijn volle 1 meter 71 (en een half zeg ik er soms bij) wees zo op een avond 76 kilo aan. Dat het genoeg was geweest. Om het even te duiden: het gezonde gewicht voor een persoon van mijn lengte zou ergens tussen de ruime marge van 59 en 73 liggen. Het hangt er wat vanaf welke bron je daarvoor raadpleegt.

Daar zat ik dus boven. Niet dramatisch en de feesten waren net geweest maar toch. Alarmbellen en toeters. Dat er wat moest gebeuren dus.

De hardware

Jawbone up24: het waren dus feesten en er moesten cadeaus gekocht. Terwijl ik toch een up24 aan het bestellen was voor de madam, kocht ik er ineens ook eens voor mezelf. Met dat ze toch in de afslag stonden… Die Jawbone, ik ga daar nog wel eens iets ruimer over schrijven.
Laat ons zeggen dat het ding mijn knoop in de zakdoek is. Niet alleen om te letten op mijn eten en om al eens vaker de benenwagen te nemen maar ook omdat het ding op geregelde tijden trilt (na een half uur stil zitten), ik heb er een call to action van gemaakt om dan even op te staan en een glaasje water te tanken. Want water is ook gezond.

HTC One Max: mensen die mij wel eens hebben zien rondlopen, hebben het vast opgemerkt, ik heb een nogal groot uitgevallen telefoon. Wel zo dat ik vroeger elke week, nu ongeveer elke maand wel eens ergens uitleg moet verschaffen over het ding. Ja, dat is groot en ja, ik ben daar heel tevreden van. Ik gebruik het om al mijn gegevens bij te houden (voor apps: zie verder).

Huawei Ascend P7: heel tevreden dus over die One Max. Eén probleem: dat ding is groot. Groot en (mede door een extra batterijhoes) vrij zwaar. Als je gaat hollen, wil je dat niet in je hesje hebben shaken. Daarom gebruik ik dus een lichte telefoon als one purpose device: looptracker.

De software

UP: om de link te maken met de Up24, gebruik je de bijhorende software. Je leest erin af hoeveel je stapt. Je leest hoeveel en hoe goed je slaapt. Je leest erin af hoeveel calorieën je hebt genuttigd en hoeveel je er hebt verbruikt. De app geeft tips en aanwijzingen. Je kan er ook je voeding mee tracken maar dat doe ik niet.

MyFitnessPal: deze (gratis, wat jammer is want dan ben ik het product) app gebruik ik dus om mijn voeding en calorieën bij te houden. Het grote voordeel: in vergelijking met de UP app heeft deze een pak meer voedingsmiddelen standaard in de bibliotheek steken. Met name op het vlak van vegetarische dinges, zit deze er wat dikker in. MyFitnessPal vertelt de UP app wat ik gegeten heb, dus dat hoef ik geen twee keer in te voeren. Hier heb ik ook mijn doelstelling opgegeven: ik sta momenteel nog even op ‘streng dieet’.

Strava: gebruik ik om mijn sportactiviteiten bij te houden. Dat heb ik in het verleden niet altijd even consequent gedaan en dat is wel jammer eigenlijk. Dat doe ik nu wel. Het is winter en ik ben in afwachting van een nieuwe koersfiets. Momenteel loop ik. 3, 4, 5, 6 kilometer. Om de conditie dus wat op te bouwen en het gewicht wat naar beneden te halen.

De workflow en de (voorlopige) resultaten

Vorig jaar dacht ik ook al: ik zou wat moeten afvallen. Nu ben ik er de mens wel naar om dat te denken en vervolgens een tweede stukje taart te nemen als een collega trakteert met zijn verjaardag. Als ik dan toch een café binnen ben, dan is de kans dat ik een bruiswater bestel vrijwel onbestaande.

De jawbone heb ik nog bijna niet uitgedaan (twee keer ergens laten liggen en dan een dag niet omgehad ofzo). Het zou me verwonderen dat ik in de voorbije maanden één iets heb geconsumeerd dat niet op één of andere manier de weg naar mijn registratieflow heeft gevonden. Het mooie is: dat kost eigenlijk nauwelijks tijd als je het maar niet de volgende dag begint te doen.

Het fijne van de jawbone is dus dat je die om hebt. Die app staat ook op het homescreen van mijn HTC One Max en geeft van tijd notificaties als je het goed aan het doen bent. Of minder. Cijfertjes motiveren mij wel. Eigenlijk.

De Jawbone hangt nu ruim anderhalve maand rond mijn pols. Vier en een halve kilo ben ik intussen lichter. Geen idee of dat veel of weinig of net op de maat is. Wat wel zeker is: ik zit intussen weer binnen de gezondegewichtmarge. Beetje technologie kan dus nuttig zijn, bij tijd en wijlen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.