Mijn twaalf boeken van 2021

laptop office internet connection

In de eerste elf maanden van 2021 heb ik vijfendertig boeken gelezen. Twee keer heb ik het nageteld en daarna licht geduizeld. Welaan dan. Regelmatige slechte nachten en een audible abonnement tikken aan in de leesuren. 

Het geeft een mens ook wat keuze bij het opmaken van de top twaalf van het jaar. Ook dit jaar heb ik weer geen enkel fictieboek gelezen. Daar moet ik wel eens wat aan gaan doen. 

De geselecteerde boeken staan in willekeurige volgorde. Chronologie van lezen doet er voor jou als lezer niet toe en ik heb geen goesting om die boeken nog eens opnieuw te moeten lezen om te weten of het deze of gene nu wel echt beter was. 

Een woordje uitleg, dat hoort er wel bij. Dat spreekt.

The price of peace 

De ideeën van John Maynard Keynes zijn iedereen die zich een beetje voor politiek en economie interesseert bekend. Vaak worden ze wat simplistisch weggezet en wordt de tijdsgeest waarin ze werden opgesteld voor het gemak achterwege gelaten. Deze 656 pagina’s geven je alvast wat achtergrond. 

 Bestellen

The alignment problem

Over artificial intelligence en machine learning is in de voorbije jaren al goed wat inkt gevloeid. Dat er veel mogelijk is, weten we intussen wel. Dat er op ethisch vlak nog heel wat uitdagingen liggen, daar raakt dit boek één element van aan. Het alignment problem.  

Bestellen

The drunkard’s walk

Dit boek had ik ook in 2022 kunnen lezen of had ik al in 2018 gelezen kunnen hebben. Het is één van die boeken uit de statistisch / gedragsanalytische wetenschap die mee in de rij staat met Thinking fast and slow van Kahneman en Tversky. Over de onderschatte rol van toeval in ons leven. 

Bestellen

The code breaker

Het was van A brief history of time dat ik nog zo weggeblazen was door de inhoud van een boek. The Code breaker vertelt het levensverhaal van Jennifer Doubna die in 2020 de nobelprijs chemie won voor haar bijdrage aan de wetenschap rond gen-editing. Als de toekomst van de mensheid je interesseert: lezen.  

Bestellen

Positioning

Het leuke aan boeken over marcomstrategie lezen die dateren van voor de grote social wave, is dat je de hele ‘alles is aan het veranderen en nieuwe media zijn zo anders dat de oude wetmatigeheden vergeten moeten worden’ kan overslaan. Vakliteratuur? Yep. 

Bestellen

A world without email

Mijn relatie met mail is vrij eenvoudig: ik haat het medium door de manier waarop het gebruikt wordt. Strategisch CC’en, de constante flow en de quasi inherente verplichting om te antwoorden. Technisch valt er niets op mail aan te merken. Dit boek gaat dan ook meer over mensen dan over technologie met als einddoel: een wereld zonder. 

Bestellen

Think again

Het leven is moeilijker als je denkt. Het is een boutade die zeker zou voorkomen in de inleiding van dit boek als het in het Nederlands geschreven zou zijn. Think Again gaat over leren en nadenken over de grond van dingen waar je altijd al zeker van bent geweest omdat het nu eenmaal zo is. Je leert er ook dat ongelijk hebben mag en hoe je dat dan weer inzet om te leren. 

Bestellen

Hey Whipple, squeeze this

Tranen met tuiten heb ik gelachen bij het lezen van Hey Whipple, Squeeze this. Iedereen die ooit in reclame of communicatie heeft gewerkt zal hetzelfde doen. Er zitten onder de manier van vertellen ook wel wat interessante lessen die er toe doen.

Bestellen

What’s your problem

Geen idee hoe het met jou zit maar ik krijg héél veel vragen te verwerken. Kleine vragen. Grote vragen. Je hebt vaak de neiging om die vragen te beantwoorden. Het op te lossen. Vaker dan niet zit er achter de vraag een nood verborgen die abstracter is. Even stilstaan en nadenken brengt je vaak een eind verder. Hoe je dat (nog) beter doet, lees je in dit boek. 

Bestellen

The delusion of crowds

Toegegeven, dit boek ben ik nog aan het lezen maar ik ben er zeker van dat ik het dit jaar nog uit krijg. Iedereen heeft intussen ‘wisdom of the crowds’ gelezen, neem ik aan? Iedereen heeft ook uit het raam of op sociale netwerken gekeken hoe wappies en extreme politiek bezig zijn? Daarover gaat dit boek. 

Bestellen

Hit makers 

Waarom zijn sommige producten, artiesten of liedjes regelrechte hits en zijn andere bij voorbaat gedoemd om te falen? Hit makers geeft je geen magische formule maar het toont wel helder aan wat elementen zijn van hits. Aanbevolen voor iedereen die iets creatiefs doet en al eens een hit zou willen scoren.  

Bestelllen

Noise

Noise is kort samengevat ‘Thinking fast and slow maar dan bekeken vanuit het effect’. Welk resultaat hebben onze ‘mentale tekortkomingen’ op de dingen die we doen en beslissen. Hoe zorgen onze kronkels zelf voor ‘noise’ en op welke manier werkt systeemruis. Interessante invalshoek maar als je maar tijd hebt voor één Kahneman, lees dan Fast and slow.  

Bestellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.