De mythe van de social media expert

Social media experts zijn neutraal gesproken specialisten binnen één specifiek deel van wat we algemeen de marketing- en communicatiebranche zouden kunnen noemen. Een aantal factoren zorgen er echter voor dat van dat neutraal weinig in huis komt.

Het is de aard van de media die de social media expert de das omdoen. Niemand betwijfelt de competenties van de affichespecialist of de televisiespotjesproducent. Slechts zelden hoor je hoongelach wanneer iemand radiospots aan de man weet te brengen.

Anders zit het met de social media expert. Zijn tools zijn die van het publiek. Facebook. Twitter. Foursquare. Die zijn leuk om te gebruiken. Leuk. Werk. Dat lijkt verdacht. Dat wat wij social media noemen nauwelijks tien jaar bestaat, helpt ook niet aan de overtuigingskracht. Dat enkele opportunisten een gat in de markt denken te zien nog minder.

Het is daar waar de mythe van de social media expert begint. De mythe waarbij de bijvoeglijke naamwoorden zelfverklaard en zogenaamd nooit ver weg zijn. Want wie is social media expert? Hij toch die het zelf zegt te zijn? Het zogenaamde karakter van zijn expert-zijn is slechts een dekmantel om niet sjacheraar te hoeven zeggen.

Het voordeel van een mythe is dat ze, eens een eigen leven ingeblazen ook zelf kan gaan spreken. Dan lees je dingen als

Al die ‘”experten” die roepen dat je als bedrijf aanwezigheid moet zijn of je mist iets, proberen je ofwel iets te verkopen, ofwel zijn ze toch niet zo bekwaam als ze zelf beweren.

Het is niet zozeer wat de social media expert zegt wat zijn imago maakt, het is zijn mythe die spreekt. Er wordt, zonder een zelfverklaarde of zogenaamde expert te raadplegen voorondersteld wat hij of zij zou zeggen in een bepaalde situatie. Dat iets is dan natuurlijk net fout of niet juist genoeg in de ogen van de auteur van het zogenaamd gezegde.

Wanneer Google Plus (schrijf ik Google+?) op de markt komt wordt de vraag gesteld hoe lang het zou duren tot de zogenaamde experten hun zeg zouden doen. In de veronderstelling dat die experten zouden gaan controleren op welke manier met een medium zou moeten worden omgegaan.

Die expert die zegt hoe je het moet doen en social media in termen van zekerheden en voldongen feiten ziet bestaat helemaal niet. Zou niet mogen bestaan. Het is wel een mythe die ontstaan is. Een mythe die zelf spreekt en daarmee zichzelf in stand houdt.

cc foto: Pete Prodoehl op flickr.com

6 Comments

 1. Neen. De expert bestaat misschien niet. Maar er zijn wel verschillende manieren om sociale media/sociale netwerken te gebruiken en te misbruiken. Er zijn geen experts nodig om tot die conclusie te komen. Tenzij je die expert bij ‘sociale media’ een andere betekenis geeft.
  Volgens mij is de sociale media expert, als die al bestaat, de persoon die ervoor kan zorgen dat er een juiste sturing is van boodschappen die externen toevoegen aan bijvoorbeeld een facebook pagina. Het zijn content providers die zorgen dat conversaties de voeding krijgen die ze nodig hebben. Het zijn die mannen/vrouwen die ervoor zorgen dat fans voordelen krijgen waardoor ze opnieuw weten waarom zijn ze fan zijn van een merk. Daarom zou ik de social media expert geen expert willen noemen maar wel een ‘social media creative’ of bij uitbreiding ‘digital creative’. Met andere woorden een all-rounder op het vlak van social media die begrijpt wat er moet gebeuren als een merk plots heel veel negatieve commentaar krijgt of wanneer fans plots foto’s beginnen posten.
  Amen.

 2. Noem jezelf toch geen social media expert. Noem jezelf marketeer of communicatiemanager. En ja, je kent ook wat van nieuwe media, omdat die vaak beter je doelstellingen (mee) bereiken. En je bent mee met de trends in je vakgebied, uiteraard. Bovendien, beste hiring manager, de nieuwe media zijn vaak goedkoper – niet gratis nee, dat niet – maar vragen wel wat moeite.

 3. Maar is het niet net daarom dat er nieuwe studierichtingen komen zoals digitale marketing aan de Ehsal en social media opleiding aan de KdG in Antwerpen? Daar studeren toch niet altijd marketers of communicatiemanagers af? Een tandarts is ook en dokter, maar dan één die specialist is voor de tanden. Zo kan een marketer toch ook specialist zijn voor digitale media?

  Ik begrijp je standpunt volledig en ik ben het volledig met je eens dat de kroon van communicatiemanager of marketer met kennis van de nieuwe media al genoeg blinkt.

  Ik twijfel alleen over de evolutie van dit alles. Mag iemand met enkel een social media opleiding marketing beslissingen nemen over strategie en taktiek?

 4. De term ‘expert’ blijkt inderdaad een struikelblok te zijn. Maar bij wie? Binnen de incrowd. Iemand die zich binnen de groep van ‘kenners’ gaat profileren als ‘expert’ wordt alras als idioot aanzien. En eerlijk: ik heb al seminaries meegemaakt waar ik ogen opentrok van de hoeveelheid onzin die zogezegde experts aan de man brachten. Naar de buitenwereld toe (dat is 99,9%) is dat wel een correcte aanduiding. Neen, dat kan op niet veel bijval rekenen binnen het selecte groepje maar zo is het. Herinner je de tijd van de ‘consultants’: iedereen die wist hoeveel CO2 een koe produceerde op een dag mocht al vlug ‘consultant’ op zijn/haar naamkaartje schrijven. En hebben wij daar niet allemaal mee gelachen?
  Begrijp me niet verkeerd: ik ben de laatste om mijzelf als expert te verkopen, ook al spendeer ik 7 uur per dag aan social media en research. Ik werkte vroeger ook dag en nacht met Photoshop maar was ook toen de eerste om toe te geven dat ik er slechts de helft van kende. Omdat het toepassingsgebied veel te groot is. Moeten we daarom gaan naar Expert in Facebook? Neen.
  Een expert in social media is daarbij veel te beperkt. Ik heb veel meer respect voor de digitale strategen die naadloos sociale media weten te verweven met klassieke toepassingen. Concept, content, creatie, strategie, cijfers en analyses: dat maakt je al wat sneller een expert. Maar hou er rekening mee dat we in zo’n snel medium zitten dat de ‘expert’ van vandaag, morgen een hulpeloze achtervolger zal zijn.
  Ik reken vooral op ‘expertise’, niet op de experts.

 5. Die experten hebben naar mijn aanvoelen vooral de neiging om zich als expert voor te doen in het aanschijn van hun soortgenoten. In een soort opbod waarbij ze zich in hun expertenterminologie onbegrijpelijk maken voor social media analfabeten. Ze verliezen daarbij een belangrijk regel van de communicatie expert uit het oog: dat je moet spreken in de taal van je publiek. Dat publiek bestaat bijvoorbeeld uit een enorme populatie zaakvoerders van kmo’s, potentiële klanten, die nog het eerste blokje kaas van social media moeten eten. Alleen zij die erin slagen om het verschijnsel social media begrijpelijk en bruikbaar te maken voor zij die er vandaag nog steeds zeer sceptisch tegenover staan, kunnen zich met recht een expert noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.