Een workshop sociale media voor de creatieve sector

Gisteren mocht ik voor Flanders DC in het kader van het CreativeXchange programma een workshop communicatie begeleiden voor mensen uit de creatieve sector.

Een divers publiek vraagt een creatieve aanpak. Kleine groepjes en interactiviteit was het opzet. Ik mocht mij over de social media tafel ontfermen. Dat lag in de lijn der verwachtingen.

Wat mij dan opvalt aan zo’n gesprek met creatieven (ook met anderen hoor, daar niet van) is dat er vaak nog door een traditionele reclamebril naar social media wordt gekeken. Anno 2013. Ja, er wordt wel nagedacht over interactiviteit en dialoog want die klok heeft men dan al horen luiden maar dat is dan toch nog vaak ‘hoe zorg ik ervoor dat meer mensen mij liken en hoe krijg ik meer reacties op mijn updates’. Aan dingen als crowdsourcing, inspraak geven aan klanten en social media als earned media wordt nauwelijks of niet gedacht. Zelfs niet bij de ‘bedrijfsgerichtere takken’ van de creatieve sector zoals designers en webbouwers.

Zo’n divers publiek, dat is nooit een gemakkelijke opdracht. Je dreigt sommige mensen te gaan vervelen terwijl je anderen nog boven het hoofd aan het praten bent. De kennis van de mensen die al stappen gezet hebben bijspijkeren terwijl je anderen aan boord probeert te trekken is dan de opdracht. Die stap verder leren zetten van ook eens over de reclamegrenzen heen te kijken.

Als er aan het eind van zo’n sessie mensen naar je toekomen die bedanken en er ‘straks nog aan gaan beginnen’ of ‘nu beter weten waarheen’ dan heb je je tijd nuttig besteed. Denk ik dan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.