Facebook is niet leuk meer

Facebook is niet leuk meer. There I said it. Het is niet persoonlijk dat ik dat bedoel. Het is professioneel.

Het was toen de dieren nog spraken dat ik mijn eerste pagina aanmaakte. Ik herinner me dat ik later om vijf uur in de ochtend op de been was om mijn whopping vijf pagina’s een vanity URL te schenken.

Er was een tijd dat ik mensen moest overtuigen om zo’n pagina te nemen voor iedereen het deed. Ik probeerde te overtuigen met hand, tand en alle ledematen. Nu moet ik soms hetzelfde doen om er geen te maken. Vandaag heeft iedereen een Facebookpagina.

Een Facebookpagina komt tegenwoordig met een budget. Voor advertenties en sponsored posts. Dat heet aan de andere kant van het water een verdienmodel en als minderheidsaandeelhouder van Facebook kan ik daar niet tegen zijn.

De slinger is aan het doorslaan. Waar je vroeger met beperkt budget maar originele invulling van je pagina nog wat kon bereiken, kom je er gewoon niet meer aan te pas. Hoewel het volgens de Facebookregels niet mag, zijn wedstrijden van het like-en-share type schering en inslag.

Je houdt niet voor mogelijk hoeveel mensen voor een gratis fiets, iPad of –I kid you not– tuinhuis hun broek publiekelijk willen afdoen.

Dan zit je daar. Kan je kiezen. Of je legt geld op tafel en je haalt je targets met de vingers in de neus of je doet het met de hand. Likes op ambachtelijke wijze. Met tijd en inzet en creativiteit. Terwijl bakkerij huppeldepup vlotjes langs je heen komt fietsen. Tig likes voor een taart.

Het was een sport soms, ik geef het toe. Iets posten en dan voorspellen hoeveel likes je zou halen. Die tijden zijn voorbij. Wie betaalt, bepaalt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.