Een fotografisch vraagstuk

Binnen twee weken organiseren wij met Flanders DC een avond rond de creatieve sector en teamwerking. Wat kan een traditioneel bedrijf leren van de creatieve sector (en omgekeerd misschien). Eén van de sprekers is Gunther Broucke van het Brussels Philharmonic.

Komt alom, de mensen uit het Leuvense mogen daarop gewezen worden, ik zal daar een mailing voor uitsturen en daar hoort dan een foto bij. Kom ik op vacature.com net die foto tegen die ik graag zou willen. Fotocredits? Afwezig. Misschien is het wel stockmateriaal van Vacature of misschien komt het uit een stockcatalogus of misschien is het materiaal gemaakt in opdracht van het orkest… wie zal het zeggen?

Dit is maar één voorbeeld van iets wat een mens in mijn positie vaak overkomt: snel een foto nodig en dan is het of zo’n vaak niet-helemaal-je-dat-stockfoto of net lang genoeg zoeken tot je wat gevonden hebt. Of de lange weg gaan en bellen naar vacature en van waar komt die foto en van waar en mogen we die gebruiken en tegen welke prijs.

Hetzelfde met sprekersfoto’s. Je krijgt die dan aan en dan zet je die op de website en bij elk event is er wel één fotograaf die opstaat en zegt ‘die spreker heeft die foto van die gazet en die mag dat helemaal niet gebruiken of rondsturen’. Of een variant op dat thema.

Ik ben niet helemaal mee met de wetgeving rond dat soort dingen. Citaatrecht is dat niet, zou je denken. Het zoeken naar die fotograaf zal me te lang kosten. Hoe-o-hoe doe ik dat keurig en net zonder dagen mailen, bellen faxen?

4 Comments

  1. Googlr Image Search -> foto in zoekbox droppen en kijken welke bronnen je allemaal vindt. Indien stock: OK. Indien niet: andere foto zoeken (bijvoorbeeld op Flickr met zoekfilter creative commons licentie)

  2. Dag Jan, http://www.permissionmachine.com wil hier een antwoord op bieden. Je komt per toeval een beeld tegen dat je wil gebruiken. PM tracht te achterhalen wie de auteur is en contacteert hem of haar met de vraag of jij het beeld mag gebruiken. Als de auteur akkoord is krijg je na het betalen van een billijke vergoeding (10 of 50 euro) een licentiedocument.

    We moeten nog redelijk wat hordes nemen, vooral om te achterhalen wie de auteur is. Maar als je een foto op twitter tegenkomt en deze wil gebruiken is de kans op succes meer dan 50%.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.