Met vriendelijke groet

[vc_row][vc_column width=”2/12″ el_id=’5a056368f3e0e’][/vc_column][vc_column width=”8/12″][md_text md_text_alignment=”left” md_text_title_line_height=”40″ md_text_desc_line_height=”21″ md_text_title_bottom_space=”10″ md_text_separator_bottom_space=”10″ md_text_description_bottom_space=”25″ md_text_title_separator=”no” md_text_separator_width=”110″ md_text_separator_height=”5″ md_text_separator_color=”rgb(0, 255, 153)” md_text_style=”solid” md_text_solid_color=”rgba(20,20,20,1)” md_text_gradient_color=”pixflow_base64eyJjb2xvcjEiOiIjODcwMmZmIiwiY29sb3IyIjoiIzA2ZmY2ZSIsImNvbG9yMVBvcyI6IjAuMDAiLCJjb2xvcjJQb3MiOiIxMDAuMDAiLCJhbmdsZSI6MH0=” md_text_title_size=”32″ md_text_letter_space=”0″ md_text_hover_letter_space=”0″ md_text_easing=”cubic-bezier(0.215, 0.61, 0.355, 1)” md_text_use_title_custom_font=”no” md_text_title_google_fonts=”font_family:Roboto%3Aregular%2C100%2C100italic%2C300%2C300italic%2Citalic%2C500%2C500italic%2C700%2C700italic%2C900%2C900italic|font_style:300%20light%20regular%3A300%3Anormal” md_text_number=”1″ md_text_title1=”pixflow_base64PGRpdj4mbmJzcDs8L2Rpdj4=” md_text_title2=”Typography Shortcode” md_text_title3=”Typography Shortcode” md_text_title4=”Typography Shortcode” md_text_title5=”Typography Shortcode” md_text_content_size=”14″ md_text_content_color=”rgba(20,20,20,1)” md_text_use_desc_custom_font=”yes” md_text_desc_google_fonts=”font_family:Roboto%3Aregular%2C100%2C100italic%2C300%2C300italic%2Citalic%2C500%2C500italic%2C700%2C700italic%2C900%2C900italic|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” md_text_use_button=”no” md_text_button_style=”fade-oval” md_text_button_size=”standard” left_right_padding=”0″ md_text_button_text=”READ MORE” md_text_button_icon_class=”icon-angle-right” md_text_button_color=”rgba(0,0,0,1)” md_text_button_text_color=”rgba(255,255,255,1)” md_text_button_bg_hover_color=”rgb(0,0,0)” md_text_button_hover_color=”rgb(255,255,255)” md_text_button_url=”#” md_text_button_target=”_self” md_text_animation_type=”fade” md_text_animation_speed=”200″ md_text_animation_delay=”0″ md_text_animation_position=”center” md_text_animation_show=”once” md_text_animation_easing=”Quart.easeInOut” md_text_parallax_speed=”1″]

Geachte,
Geen idee hoe dat bij u zit maar ik krijg nogal wat mail zo op een dag. Soms denk ik dat de wereld zou imploderen zonder. Nog vaker denk ik dat de wereld ermee zal exploderen.
Mails hebben iets inherent verderfelijk. Conversaties starten met geachte en verspreiden zich daarna met toenemende kracht en snelheid. Steeds meer mensen rollen in steeds meer kopieën van dezelfde kennis richting een steeds dichterbij komende afgrond.
De metafoor van de sneeuwbal ligt voor de hand. Het probleem van die metafoor ligt in het effect die de sneeuwbal heeft. Hoe groter de lawine, hoe groter zijn effect. Met het mailverkeer gaat die regel niet op. Wel integendeel. Dat is de sneeuwbalparadox. Hoe groter de bal wordt en hoe sneller hij rolt, hoe onvermijdelijker zijn ondergang wordt. Het ravijn betekent zijn dood. Het dorp blijft staan.
Hoe langer zo’n digitaal gesprek blijft staan, hoe minder de regels van de normale briefwisseling worden gevolgd. Geachte wordt beste wordt hallo wordt hey wordt hi wordt niets. Andere zinsnedes blijven wel. Omdat ze geautomatiseerd zijn. Met vriendelijke groet is er zo een. Vaker dan niet zie ik zo’n zin niet staan. Ze voegt niets toe aan de boodschap. Ze staat er voor de vorm. Ze zijn de zichtbare code van een mail. Maar wat zijn vriendelijke groeten helemaal en in welke mate verschillen ze van andere groeten. Bestaan er ook onvriendelijke groeten en als de vriendelijke groeten verdwijnen, wat moet ik er dan mee? Zijn er dan geen groeten meer te doen of zijn dat dan negatieve groeten?
Als u dat even voor mij zou kunnen uitklaren?
Met vriendelijke groet,
Jan Seurinck

[/md_text][/vc_column][vc_column width=”2/12″ el_id=’5a056368f3e6c’][/vc_column][/vc_row]

6 Comments

 1. Pingback: Tweets that mention Met vriendelijke groet | geschreven om te lezen -- Topsy.com
 2. Ik zoek nog steeds een goed alternatief voor ‘Met vriendelijke groeten’ om naar mijn klanten te sturen. We hebben namelijk ‘Met vriendelijke groeten’-kaartjes, en als ik daarop iets moet schrijven heb ik geen idee hoe ik moet afsluiten. Ideeën?

 3. In sommige sectoren zijn er “beleefde groeten”. Dat klinkt nog meer als “ik ben verplicht hier iets te schrijven, maar eigenlijk groet ik u helemaal niet graag”.

  @Sanne: Prettige dag/fijne namiddag/fijn weekend/… is altijd leuk om te lezen. Die moet je aanpassen aan het tijdstip, dus kunnen niet automatisch en zijn dus ietsje persoonlijker 🙂

 4. Het aantal alternatieven is legio: “met vriendelijke groet” klinkt al iets minder stijf, maar ook “met hartelijke groet”, “met amicale groet” of zelfs “met cordiale groet” kunnen.

  Nu – en daar ging de blogpost of vraag natuurlijk niet over- moet me toch iets van het hart. Van “Geachte komma” en “Beste komma” krijg ik het behoorlijk op mijn heupen. Niet omdat ik helemaal geen komma ben, wel omdat het taalkundig fout is.

  Schrijf dus: Beste Jan of Geachte heer Seurinck. Dat maakt mails al een stuk minder verderfelijk. Een idool van me schreef daar het volgende over: http://bit.ly/s7ZynG

  Hou je haaks,

  Hendrik

  Geachte komma

 5. En als ik mail naar een ‘support@’ of ‘info@’ e-mailadres? Moet dat dan ‘geachte meneer/mevrouw’ zijn? Dat vind ik er wat over.
  Als we met zijn allen maar lang en hardnekkig genoeg ‘beste komma’ blijven gebruiken, dan wordt dat op den duur taalkundig juist. Let maar op.
  Persoonlijk vind ik dat er niets mis is aan ‘met vriendelijke groeten’. Dat is in feite overbodig, maar het is wel sympathiek. Dat soort vaste uitdrukkingen is perfect voor wanneer je mailt met iemand die je niet (zo goed) kent. Bij mensen die ik beter ken, varieer ik tussen ‘groetjes’, ‘tot gauw’, ‘vriendelijke groenten’ (voor het publiek dat van dergelijke grapjes houdt).

  Met de meeste hoogachting verblijf ik,

  Toon Van de Putte

 6. Ik eindig de laatste tijd met :
  of
  In afwachting van je reactie
  of
  Inmiddels verblijvend.

  IK GROET NIET AL IK EINDIG, IK GROET AAN HET BEGIN !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.