365 dagen commercieel: wat hebben wij dit jaar geleerd

Op 19 oktober bestaat janseurinck.com één jaar. Deze .com is de verderzetting van janseurinck.be versies één tot en met drie en dan nog van een blogger ding dat helemaal van het interwebs is verdwenen. Om die verjaardag te vieren zet ik deze de komende dagen drie metablogpostjes.

Op zondag 18 oktober 2010 nam ik een besluit dat ik al veel langer had moeten nemen. Ik besloot na een jaar of vijf met bloggen bezig geweest te zijn dat het misschien eens tijd werd om blogger te worden. Daartoe achtte ik het nodig mijn hele archief met de eerste de beste vuilniswagen mee te geven. Het kind met het badwater. Zoiets.

Daarna heb ik geleerd. Over bloggen en over hoe ik dat doe en over mezelf en nog wat meer. Een volstrekt willekeurig en eerder op het moment dan op het jaar gebaseerd overzicht.

Bloggen moet uit uw hart komen, niet uit uw verstand

Jezelf verplichten tot een interessant onderwerp werkt niet. Je blijft op z’n best hangen in een reeks hoogdravend gewauwel zonder ziel. Voor mij werken ook reeksen niet of een blogschema. Ik heb het geprobeerd. Ik heb gefaald. Ik ben niet zo van agenda’s en plannen. Zo blijkt.

Meer dan de helft van de stukjes blijft een alineastukje

Niet zelden bedenk ik mij iets. Onder het lezen of bij het kijken naar de wereld. Bij het beluisteren van muziek of het kijken naar een kunstwerk. Een geur. Dat schrijf ik dan neer. Titel en opzet. Vaak blijft het daarbij. Want wat heb ik meer te vertellen over een beeld dan het beeld zelf. Een lange tweet zonder écht verhaal.

Als het niet binnen de week een stukje is, dan is het geen stukje

Stukjes opzetten, dat is zoals een breiwerk. Als je wil is elk moment een verhaal. Dat is al eens gedaan. Het verhaal van één seconde in één boek. Ik heb het niet gelezen. Die opzetjes kan je houden voor later. Ooit. Zo werkt het niet. Niet bij mij. Of het is binnen de week een stukje of het verhuist naar de eeuwige blogvelden van het achterhoofd. Waar het misschien. Ooit. Eens een verhaal wordt. Als het moment daar is.

Lezen in de juiste dosis doet wonderen

Naar normale maatstaven ben ik een online leesveelvraat. Het is een juiste dosis voor mij en ik probeer waar mogelijk te beperken. Soms krijg ik een overdosis informatie naar binnen. Dan lukt de output van geen kanten. Een nachtje rust doet dan wonderen.

De wolk is je vriend

Het is hier al diverse malen aan bod gekomen. Veel staat en valt met je materiaal. Je hebt maar één toestel nodig dat je bij je hebt bij acute inspiratie. Een mobiel toestel met internetverbinding is zoiets. Steeds passend in zak of tas en bij elke gelegenheid snel even te gebruiken. Evernote is de applicatie die mijn blogposts bijhoudt.

Time is fluid

Bloggen vraagt weinig tijd. Sommigen beperken zich tot het vertalen van andere blogposts of het citeren van diverse bronnen, infographics en andere youtubefilmpjes. Dat is een keuze die ik niet heb gemaakt. Dat kost meer tijd. Pendelen kan wonderen doen.

In die beschränkung ziegt sich die beschränkung

Tijdens één van mijn vorige blogversies heb ik het geprobeerd: één onderwerp kiezen en daar vol voor gaan. Ik kan het niet. Vrijheid, blijheid. Impulsieve schrijfsels en snelle krabbels, een bedenking en een expliciete mening, ik heb die afwisseling nodig. Veel persoonlijke blogs die ik lees zouden daar ook deugd van hebben. Of ben jij echt louter en alleen marketeer?

1 Comment

  1. Vooral dat laatste vind ik zeer juist. Hoe kun je nu een persoonlijke blog hebben met enkel maar blogs over een specifiek onderwerp? Dat wordt volgens mij automatisch “gemaakt” dan.
    Ik heb het indertijd (met vorige blogs) ook geprobeerd om mij te beperken omdat zoiets toch overal wordt aangeraden maar ook mij is het niet gelukt.
    Ik denk dat ik mag zeggen dat muziek mijn hoofdonderwerp is op mijn blog omdat ik daar ook het meeste van afweet maar als ik zin heb om eens over iets anders te schrijven doe ik dat gewoon omdat het zo veel juister aanvoelt.
    Ik heb vooral ook geleerd om niet te schrijven voor de mensen maar gewoon voor mezelf en in zekere zin ook een beetje voor het schrijven zelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.