Als de Fyra een startup was geweest

Er zal marktonderzoek geweest zijn. Naar de wenselijkheid van een snellere verbinding van Brussel naar Amsterdam. Naar concurrentie. Naar prijszetting. Er zullen vragen gesteld zijn en budgetten opgemaakt. Er zal een aanbesteding zijn uitgeschreven. Met regels. Gebeiteld.

De Fyra is een mislukking gebleken. Omstreden vanaf de start. Van voor de start misschien al. Wat als de Fyra een startup was geweest, zo bedacht ik me.

Dan zou er een trein van het oude slag geschilderd zijn. Twee misschien. Een snelle verbinding tussen Brussel en Amsterdam in de ochtend- en avondspits. Er zouden haltes zijn ingelast en haltes afgeschaft.

Er zouden vroegboekkortingen zijn geweest en lastminutes en dan zouden er abonnementen zijn gekomen. Voor mensen en voor bedrijven en sommige formules zouden behouden zijn en andere weer afgeschaft.

Er zouden stiltewagons zijn geweest voor snelle zakenmannen en WiFi zou eerst gratis zijn verschaft en dan weer betalend zijn gemaakt. Het Ryanairmodel en daarna Singapore Airlines.

De NMBS en de NS zijn geen startups. Dus zijn er treinen besteld. Meteen een hoop. De aanbesteding netjes afgerond. Testritten. Voor de veiligheid. De reizigers morden al maar de oogkleppen van het marktonderzoek waren al part of the game geworden.

De treinen reden en zouden rijden. Het enige wat nog kon gebeuren was posities redden en zwartepieten doorgeschoven.

Wat als de Fyra een startup was geweest? We zullen het nooit weten maar misschien was het beter geweest.

6 Comments

  1. … dan was het een Lean Startup! Die trein is het schoolvoorbeeld van de kortere development cycle, ofte: zo snel mogelijk de markt op met je product, de bugs halen we er later wel uit (bij voorbaat dank aan de gebruikers voor hun feedback).

    Serieus nu: die trein bestaat toch al langer (alleen reed ie toen niet tot in Brussel)? Ruim een jaar geleden zat ik er al eens op, tussen Schiphol en Breda, als ik me niet vergis. Waren er toen ook al zulke problemen?

    1. Bij deze: neen, want toen gebruikten ze nog ‘oude’, voorlopige treinen omdat de levering van het huidige probleemmodel op dat moment al een gigantische vertraging had opgelopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.