The age of the platform

Na mijn lean-agile-leesperiode eerder dacht ik dat het wel eens tijd werd om weer over ideeën te gaan lezen. Het idee waarover gelezen werd is ‘het platform’, een idee met meer betekenissen dan een blogpost kan verdragen.

Laat mij het zo stellen: een platform ontstaat wanneer een bedrijf verder kijkt dan de producten en zelfs dan de organisatie zelf. Wanneer bedrijven andere bedrijven en producten gaan gebruiken als bouwstenen om hun kwartaalcijfers omhoog te jagen en langetermijnwaarde te verhogen en garanderen.

The age of the platform bekijkt hoe de grote vier van het internet van dit moment (Amazon, Apple, Facebook en Google) hun platformen hebben uitgebouwd. Of dat nu is door van boekenwinkel tot alleswinkel uit te groeien of door interne verticale integratie via producten en diensten.

Aardig samengebracht allemaal, daar niet van, maar als lezer blijf ik een beetje op mijn honger zitten. Het verhaal van de grote vier van het internet, dat lees je dagelijks en in een boek moet dat dan allemaal wat korter en hoewel het boek vrij recent is, kan het niet anders of er zijn al wat dingen veranderd. Dat is de aard van het internet.

Wat ik waardeerde aan het boek is dat het op vrij eenvoudige manier uitlijnt wat een platform in de vier bedrijven betekent en wat het zou kunnen betekenen. Jammergenoeg blijft het daarbij te vaag en bevat het te weinig houvast om zelf aan de slag te gaan.

Dit boek is één van de redenen waarom ik recent onelinede dat het consultants verboden moet worden om boeken te schrijven. Auteur Phil Simon is dan wel consequent in zijn dogfooding dat hij ook van zijn boek een platform wil maken (met een blog en alles en lezingen en televisieoptredens) maar als lezer krijg je niet mee hoe je dat moet aanpakken.

Je kan als auteur verwachten dat de lezer een intellectuele inspanning doet om een paar lessen te trekken maar je kan niet verwachten dat je vier boeken en wat internetpagina’s op een hoopje trekt en dat je dan zegt: “vanaf hier is het aan jou, bouw nu je eigen platform en als je daar hulp bij nodig hebt: hier is het nummer van mijn personal assistant”.

Een “van 0 tot platform voor elk bedrijf”, dat valt haast niet te schrijven maar als het uitgangspunt is dat je misschien maar eens moet proberen met een overname te doen, dan schakel je een boel ondernemers bij voorbaat uit. Als je als auteur schrijft: “mijn platform begint met dit boek”, dan had het van lef getuigd om te vertellen van waar en waarheen.

Jammergenoeg voor de lezer valt dat onder de consultancydivisie van het platform Phil Simon.

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.