The Lean Startup (of de invloed van een boek)

[vc_row][vc_column width=”2/12″][/vc_column][vc_column width=”8/12″][md_text md_text_title1=”” md_text_title_separator=”no”]Boeken die je leven veranderen, ik geloof daar niet zo in. Volgens mij zet zich een verandering in, lees je vervolgens een boek en dan heb je het gevoel dat de boek de oorzaak was en niet het gevolg. Dat het een inciting incident was en geen onderdeel van een proces. NewImageZo moet het ook met The lean startup zijn gegaan bij mij.

Heel lang al onderweg naar productiviteit en stappen zetten en nog en nog en een tool en iets proberen en toch en misschien en als ik nu eens… Veel geleerd op die manier. Dan toch ineens die stroke of insight hoe al die dingen die je eigenlijk al weet maar niet ingepast krijgt. The Lean Startup dus.

Over ondernemerschap in den modernen tijd. Eigenlijk wilde ik het lezen voor het werk. Misschien was het wel op aanraden van mijn collega Peter. Voorlopig heb ik er al meer aan gehad dan het werk. Al zal ik daar ook nog wel eens een blogpostje over dit boek produceren.

Eigenlijk gaat The Lean Startup vooral over developers die software maken en (ook) het verhaal van Eric Ries en ‘zijn’ social netwerk IMVU. Het is het verhaal van hoe je klanten volledig verkeerd kan inschatten en hoe je daar dan eventueel mee om zou kunnen gaan en waarom ‘lean’ dan een manier kan zijn om daarmee om te gaan. Om dat te vermijden misschien ook.

Als techniek komt ‘lean’ uit de autoindustrie. Van bij Toyota als je het echt wil weten. Lees het wiki-artikel als je wil. In dit boek wordt de vertaalslag gemaakt naar de nieuwe fabrieken van vandaag. Waar, hand in de klei, software uit het niets wordt gebouwd. Waar nagedacht wordt ook, over hoe die potten uiteindelijk geschilderd gaan worden. Hoe ze in de markt zullen worden gezet. De hele wikkel.

Auto’s bouw ik niet. Software kan ik gebruiken maar niet schrijven. Mijn kennis van code blijft beperkt toe het veranderen van een kleur op deze blog en het aanpassen van een marge. Hoewel dat vandaag gewoon ook met sliders en een keuzemenu kan en ik dus ook dat weer zal verleren.

Toch vind ik dit boek een absolute aanrader. Tijs noemde het, nadat ik mijn enthousiasme via het sociale netwerk met de grote T had laten weten, een eye-opener. Iets in mijn achterhoofd zegt mij dat ik dat niet mag zeggen. Dat het meer een cijfercode is om een nieuwe deur te openen dan een nieuwe deur. A key by any other name…[/md_text][/vc_column][vc_column width=”2/12″][/vc_column][/vc_row]

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.