Wat je ook schrijft, doe het niet in Word

Stel dat ik je zou vragen om een stuk tekst te produceren, wat zou je dan softwarematig gebruiken? Of je bent een soort geek (of je bent het by proxy) of je gebruikt Microsoft Word. In dat laatste geval heb je ongelijk. In het eerste geval gebruik je Drafts, Darkroom, Evernote, Google Docs, Draftin of gewoon de reguliere textproducent op je Mac of PC.

Niet dat ik iets tegen Word heb, wel integendeel. Krachtig programma waarvan ik (net zoals bij excel) maar dertien procent een half gebruik. Het ding is, die dertieneenhalf procent, dat is waar de meeste mensen op blijven hangen, dat noemen we het tekstproductiedeel, hier en daar een opmaakje toe. Eens die dertieneenhalf procent opgebruikt, wordt het document doorgestuurd en de rommel kan beginnen.

Het .docx als standaard, dat begint zo stilaan mee te vallen maar stuur zo’n bestand naar tien mensen en het zal er zeven keer anders uitzien. Wegens ontbrekend font of wegens toch weer net-iets-andere versie of gewoon omdat Word ineens vindt dat puntje vier punt zeven punt drie zeker een titel moet wezen en dus een andere lay-outmatige invulling dient te krijgen.

Dan heb ik het nog niet gehad over de mogelijkheid waarbij er meerdere mensen aan een tekst moeten werken waarvan maar een fractie de notie van track changes begrijpt en nog minder mensen ze gebruiken.

Microsoft Word is de default keuze bij heel veel mensen. Niet ongewoon. Microsoft Word, dat heb je op school geleerd, dat komt standaard mee op de PC van het werk, dat is een gewoonte.

Luister eens naar papa Jan. Het is simpel. Teksten produceren, dat doe je in een tekstproductieprogramma. Whatever makes your boat float. Drafts, Darkroom, Evernote, Google Docs, Draftin, eens die tekst geproduceerd is, kan het naar een tekstverwerker. In de tekstverwerker wordt de geproduceerde tekst wat opgeleukt met fontjes en dingen en toestanden.

Heel moeilijk is dat allemaal niet. Men vertelle het voort.

3 Comments

 1. ofte: hoe over gewaardeerd fonts en opmaak zijn.
  Gewoon in textwrangler of google docs.
  Nah.

  En als je toch een tekstverwerker gebruikt, zorg dan dat je titels ook titels noemt…

 2. Heb er nog eentje: veel echte geeks (zij die ooit wiskunde studeerden en zo) gebruiken LaTeX. Dat werkt een beetje zoals HTML-en-stylesheets, zelf ook een mooi voorbeeld van hoe je best structuur en opmaak best gescheiden houdt met het oog op overzicht en maintainability en wat nog.

  Daar komt het op neer: vermijd clutter of waste of hoe je ’t wilt noemen. En als je met meerdere personen ergens aan werkt en iets als git of svn gebruikt, kom je al snel bij (platte) tekstbestanden uit.

 3. als ik een tekst onder “de gewone mens” wil verspreiden zie ik maar 3 opties waar ik weg mee kom :
  word (eventueel rtf formaat),pdf, plain text al de rest vereis een extra basis kennis of applicaties die niet geïnstalleerd zullen zijn op de andere hun pc’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.