What the dog saw (en ik met hem)

[vc_row][vc_column width=”2/12″][/vc_column][vc_column width=”8/12″][md_text md_text_title1=”pixflow_base64IA==” md_text_title_separator=”no”]Tijdens mijn vakantie las ik een boekje van Malcolm Gladwell. Het was de periode waarin ik offline was, dus wilde ik ook niets ‘om bij te leren’. Vorig jaar was ik op het Creativity World Forum nog danig onder de indruk geraakt van ’s mans vertelstijl. Het lezen van Blink en The Tipping Point ligt alweer een behoorlijke poos achter ons.

What the Dog Saw: And Other Adventures to the rescue. Het boek is eigenlijk een verzameling van Gladwell’s stukken geschreven voor The New Yorker, dat is een boekske, en een bekend ook. Is het een goed boek? Hangt er een beetje vanaf hoe je het bekijkt. Als je op zoek bent naar de grote theorie, dan zal je ze hier niet vinden.

Interessant is het wel. In een aantal van de stukken lees je passages die zo weggelopen lijken uit die andere, bekendere boeken en het is dan interessant om als geïnteresseerd lezer te kijken waar zo’n idee mogelijks ontstaan is. Hoe de kiemen voor nog wel tig andere boeken uitgestrooid liggen in ontmoetingen met gewone en ongewone mensen.

Het valt op dat Gladwell in veel gevallen twee verhalen door elkaar weeft waarvan de ene vaak een metafoor voor het andere wordt. Daarna draait hij het om. Ook dat is interessant om te zien. De manier waarop een Gladwell dan toch meer op een andere Gladwell lijkt dan het verhaal wat neergezet wordt.

Als er één les is, die ik (nog maar eens) uit het boek trek, dan is dat No USP. Niet in interesses. Niet in verhalen. Een open geest als garantie voor nieuwe ideeën. Liefst met een fisheye-lens.[/md_text][/vc_column][vc_column width=”2/12″][/vc_column][/vc_row]

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.