A guy with a neck tattoo

In mijn rss-lezer zitten niet zo gek veel agregatorblogs meer. Op den duur heb je de laatste nieuwe meme al 37 keer gezien voor De Standaard Online of Knack er breed mee uitpakt en het moet een beetje leuk blijven natuurlijk.

Wie ik wel nog lees is Kottke, de website van Jason Kottke. Die heeft zo vanalles wat en niet teveel. Daar zit wat design tussen en een keer een populair video’tje en je moet er nooit verlegen om zijn om die te lezen. Veel authentiek vind je er niet maar dat is niet waar je aggregators voor leest, die lees je om hun keuze. Hun keuze en hun interpretatie.

Vandaag lees ik over de bewerkte Rothko in Tate modern het volgende commentaar:

A 1958 Mark Rothko painting worth millions of dollars, Black On Maroon, was defaced by graffiti at the Tate Modern on Sunday. The vandalism was some sort of ‘artistic statement’ by a guy with a neck tattoo.

Wij herhalen:

The vandalism was some sort of ‘artistic statement’ by a guy with a neck tattoo.

Om maar te zeggen

some sort of ‘artistic statement’ by a guy with a neck tattoo.

Het is niet eens subtiel te noemen. Some sort of. Kijk die aanhalingstekens blinken rond ‘artistic statement‘. Dan, en ik had het niet zien komen by a guy with a neck tattoo. Nee, hij suggereert niet dat het hebben van een tattoo in de nek per definitie fout is. Hij suggereert wel dat het hebben van een neck tattoo en het kunnen maken van een artistiek statement niet heel erg geloofwaardig is.

Net zoals media nooit zeggen ‘allochtonen’ zijn zus of zo. Bij elk misgrijpen wel refereren aan ‘de allochtone dader’. Dat gaat niet over politiek correct (want ik hoorde je al komen), dat gaat over ‘is het nodig om dat te vermelden’. Zoals je vandaag zou kunnen zeggen ‘de autochtone J.D. betaalt 2,58% belastingen op een bom geld‘ en ‘man die armbandje draagt blijkt de boel jarenlang belazerd te hebben’.

Het is maar dat u daar misschien niet spontaan op let bij ‘man with a neck tattoo’ of bij ‘Waalse’ of bij ‘Marokkaanse mexicaan’ maar het in hokjes steken van mensen, dat wil nog wel eens kwalijke gevolgen hebben op de lange duur en dat begint nooit met roepen of tieren.

Verder ben ik het overigens eens met het feit dat die Rothko, dat dat een vandalenstreek is. Marcel Duchamp’s Mona Lisa is een statement geweest, dit was dus een vandalenstreek. Van een kunstenaar. Blijkbaar.

6 Comments

    1. Nee hoor, geen probleem met mensen met tattoo’s, ze moeten alleen geen schilderijen bekladden. Verder doet het er helemaal niet toe of ze een tattoo hebben of niet, ze moeten gewoon geen verf meenemen naar een museum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.