De grenzen van het seksisme

Dat ik me zorgen maak, ik. Over het seksisme. In Brussel en in de Humo. Dat ik het lees. Overal. Dat mannen seksistisch zijn maar dat ze het niet weten. De schapen. De wolven. Dat ze verbaasd zijn. Dat sommige mannen niet alle mannen zijn en dat kammen niet altijd geschoren dienen te worden maar vaak m’neer. Te vaak.

Dan maak ik me zorgen. Dan twijfel ik. Dan zie ik een collega met een leuke jurk en dan denk ik. Eén. Drie. Tien keer. Dat is tien keer meer dan twee maand geleden. Hoe ver ligt een compliment van een belediging? Kan ik dat zeggen? Vandaag. Wat als er morgen een nieuw kledingstuk is dat haar nog beter staat? Kan het dan weer?

Geen haar op mijn hoofd dat er nog aan denkt om het nog op straat te doen. Een jaar geleden wel. Toen durfde ik een jongedame nog vragen waar ze het kleedje vandaan had want mijn vriendin, die zou het zeker ook staan en ik zou… geen haar op mijn hoofd dat verder dacht dan een compliment verpakt in een eerlijke vraag.

Vandaag is het anders. Het zit vooraan vast. Don’t be creepy om maar eens een standaardzin van mijn favoriete podcast te hanteren. Zeg maar niets. Kijk maar niet. Denk maar niet en als je het denkt, toon het dan zeker niet. Grenzen verschuiven. Na de twijfel komt de verankering. Later.

24 Comments

 1. Het is een beetje jammer, maar niet te vermijden denk ik, dat het net de mannen zijn zoals jij die zichzelf zorgen maken net diegenen zijn voor wie het niet nodig is.

  Als je je collega in een leuk kleedje ziet, denk ik dat ze zich een hele dag goed gaat voelen als je haar dat zegt. Maar we zijn ook gevoelig aan complimentjes over ons werk, ons gevoel voor humor of onze intelligentie 😉

  1. Ha! Maar daar geef ik ook complimenten over. Misschien moet ik het koppelen: ‘je verstand ziet er goed uit in dat kleedje’ of ‘dat grapje staat je als gegoten, net als dat nieuwe kapsel’.

 2. Blijven complimenten geven, Jan! Babe genoemd worden is niet voor iedereen even leuk, zo blijkt. Maar zeggen dat ge fan zijt van iemand zijn haar bijvoorbeeld, zoals ge bij mij deed, is wél tof :).

  1. Maar jij hebt dan ook echt wel haar om fan van te zijn! Daarnaast vind ik dat jullie bij Adhese een van de weinige van jullie sector zijn die echt leuke/interessante dingen doen en ik weet niet precies wat jouw deel daarin is maar ik wil je er toch een compliment mee geven.

   @Jan: Ik denk soms ook wat jij schrijft maar ik blijf proberen om af en toe een eerlijk compliment te geven. Wat dan door mijn onhandigheid (of misschien een stuk autisme?) dikwijls awkward overkomt. Dat moet dan maar. Ik heb geen zin om Calimero te spele .

 3. Wat jammer dat mannen zich nu zorgen maken over welgemeende complimenten. Ik begrijp het, maar dat is echt nergens voor nodig. Ik mag dan fel van leer getrokken zijn tegen het babe-label, maar ik zie er graag goed uit en ik vind het ook fijn als anderen daar iets over zeggen. Dat geldt, voor zover ik weet, voor de meeste vrouwen. Kijken naar een vrouw die je mooi, sexy of aantrekkelijk vindt is niet seksistisch, net zomin als haar daarvoor complimenteren.
  Dju, het is complex.

 4. Ik kan me moeilijk voorstellen dat de vrouwen die jij complimenteert niet in staat zijn om een waarlijk gemeend compliment te onderscheiden van een botte opmerking

 5. Het is eigenlijk allemaal een beetje dubbel. Ook ik wil vaak een complimentje geven aan vrouwen … en over tal van zaken. Maar dan twijfel ik … hoe ga ik dat nu formuleren zonder seksistisch over te komen … en dan denk ik goed na … want ik ben een denker … en dan is de dame in kwestie reeds verdwenen … of is staat ze al bij iemand anders te praten waardoor ik dan het gevoel krijg dat het nu zeker niet de gepaste moment is.

  En dan komt er af en toe eens heel spontaan een WOW uit mijn mond, gewoon omdat het op dat moment perfect omschrijft wat ik wou zeggen … maar dat kan dan ook weer seksistisch opgenomen worden … ook al is het zeker niet zo bedoeld.

  En weet je … in mijn jeugd waren het die gasten die de meest seksistische opmerkingen maakten, die altijd met de meiskes gingen lopen. Ik deed dat niet … omdat ik over alles te veel nadenk … en uiteindelijk bleek iedereen van’t straat, en zat ik alleen te denken …

  Het onderscheid tussen een compliment en een seksistische opmerking is heel klein. Eenzelfde compliment kan voor de ene dame leuk zijn en voor de andere dan weer totaal niet. En dat is nu net wat het zo moeilijk maakt. Ook de dagen verschillen … de ene dag kan het als een compliment klinken, maar is de persoon in kwestie in een mindere mood, dan kan het ook al snel een seksistische opmerking worden.

  Ikzelf vind dat allemaal nogal moeilijk … en denk daar vaak over na, en heel af en toe typ ik het ook eens uit … want dat ligt mij ook beter 🙂

   1. Mijn punt was de onmiskenbare grens tussen een (mislukt) complimentje en seksisme. Met toestand op de straten van Brussel als duidelijk voorbeeld. Echt seksisme ontstaat niet op basis van een misverstand. Dat doe je niet per ongeluk. Dat zijn je woorden, je houding, je acties.

    1. Mijn eerste gevoel bij je post was, dit gaat niet over seksisme. Dit gaat over een andere invulling geven aan dat moment van gêne of twijfel dat je voelt uit schrik om afgewezen (in de ruime zin van het woord) te worden.

 6. Paul Verhaeghe heeft een goed boek geschreven over de clash tussen seksen en het onbegrip dat aan de basis ligt. Ik heb het bijna uit. Jij ook eens lezen?

 7. Denk je echt dat vrouwen een oprecht, collegiaal of vriendschappelijk compliment niet kunnen onderscheiden van een seksuele insinuatie?
  Nog nooit vreemde blikken gehad nadat ik iemand complimenteerde met een kapsel dat leuk zit of een geslaagde outfit. De dag dat zoiets problemen oplevert kunnen we weer naar gescheiden scholen en werkplekken.

 8. Ik ben zo vrij geweest jouw voorbeeld (een vrouw aanspreken op straat omdat haar jurkje jouw vriendin ook zou staan) te gebruiken in een kleine, niet-wetenschappelijke enquête over al dan niet subtiel seksisme en wat wel of niet aanvaardbaar is:

  http://futtta.be/jurkjesenquete/

  Onschuldige complimentjes voor wie deelneemt en deelt! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.