Een les in statistiek

Statistiek, eens je het doorhebt is het coolste vak ter wereld. Je kan er een boel mee. Zoals vertellen waaraf en waaraan, gericht liegen, balonnen doorprikken en je taal verrijken, in elke cursus statistiek staat wel een cartoon.

Nemen we bijvoorbeeld het artikel “dreigend tekort aan plaats in Antwerps basisonderwijs“, een op een belgabericht gebaseerd artikel van de kwantiteitskrant Het Laatste Nieuws. Een belgabericht gebaseerd op een persbericht hoogstwaarschijnlijk. We halen er de statistiek uit.

  • 88 procent van alle instappers hebben een plaats gekregen in een van de voorkeurscholen die de ouders opgaven
  • volgend schooljaar dreigt echter opnieuw een tekort van 400 plaatsen in het kleuteronderwijs
  • 785 instappers kwamen op een wachtlijst terecht
  • er werden per kind meer dan 4 scholen gemiddeld opgegeven
  • er werden in totaal 11.735 kinderen aangemeld

Zo. Een pakje bij elkaar. Klinkt goed, niet? 88% van de kinderen zit in de school die de ouders wilden. Of niet. Ah nee, wacht. Er werden gemiddeld meer dan 4 scholen opgegeven. Voor hetzelfde geld heeft iedereen de vierde plaats van voorkeur gekregen. Dat is dan de school waar de ouders minst voorkeur voor hadden.

Dan hebben we het nog niet gehad over het deelpercentage van die 88% waarvan een broer of zus werd vastgesteld, waardoor het kind meteen de school van de eerstgeborene kreeg toegewezen. Hoeveel van die 88% zou dat zijn?

Maar Jan, je bent toch te negatief, er zijn maar 785 kinderen op een wachtlijst en die vinden heus nog wel een plekje. Oh ja? In totaal werden 11.735 kinderen aangemeld. Hoezo weten we dat het hier over de volledige Antwerpse kinderpopulatie gaat?

785 kinderen op de wachtlijst betekent ook dat 623 kinderen (want 12% van 11.735 kinderen is 1408 kinderen) helemaal niet op een wachtlijst staan, niet op die van een school van voorkeur, niet op die van een school waarvan de ouders in de verste verte niet willen dat hun kind naar die school gaat. Geen school.

Je zou dus kunnen zeggen dat 5% van de tot nu toe aangemelde leerlingen geen plaats heeft gekregen. Tel daarbij het aantal nog niet ingeschreven leerlingen (mensen die nu naar Antwerpen aan het verhuizen zijn bijvoorbeeld) en het cijfer zal nog wat hoger komen te liggen. Uiteraard gaan er ook een aantal mensen weg maar gezien de stijgende bevolkingscijfers enzovoort enzoverder.

Als je rekening houdt met het feit dat een klasje een dikke twintig leerlingen telt, is er dus per Antwerpse klas één kind dat ergens anders een plek moet zoeken. Wat heet.

Statistiek. Boeiend.

5 Comments

  1. Hoe ben je zeker dat die 785 geen deel uitmaken van de 88%? Niet om het nog erger te maken. Misschien zijn er wel 1408 zonder school, wat gebeurt daar dan mee? Al die ouders verhuizen? Trouwens als je van het platteland naar Antwerpen komt wonen en je kind gaat al naar school moet je dan ook heel die procedure doorlopen. Misschien is het gemakkelijk om tijdens het jaar te verhuizen.

    Die 11735 zullen zeker niet de totale populatie zijn, niet alle ouders zijn overtuigd van kleuteronderwijs, het is ook niet verplicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.