Fietsen in Brussel (en wat bedenkingen daarbij)

Fietsen in Brussel is geen pretje vat deze docu samen mocht je geen 20 minuten hebben om ze te bekijken.

Hetzelfde geldt jammergenoeg voor de meeste Belgische steden. Fietsers worden openlijk ingezet als verkeersremmers, bedrijfswagen en een huis op het platteland zijn fiscaal en financieel een pak aantrekkelijker dan wonen en werken in de stad.

Laatst hoorde ik iemand vertellen: “mijn SUV meet de luchtkwaliteit, als ik in de stad kom, gaat de airco automatisch uit”. Wat ik op dat moment voelde laat zich niet zo gemakkelijk bloggen maar ik denk dat het verontwaardiging zou heten als dat niet zo’n belachelijk beleefd woord zou zijn.

We mogen stilaan over ‘gebakken peren’ spreken als er niet snel wat beslissingen worden genomen. Dan bedoel ik niet iets meer belastingen op petroleumproducten of wat hogere parkeerprijzen. Dan bedoel ik rekeningrijden in de stad en  meer investeringen in openbaar vervoer die tot buiten de stadsgrenzen reiken.

Ons platteland is al naar de knoppen, misschien moeten we niet hetzelfde doen met onze steden.

5 Comments

 1. Prachtig filmpje. Had me anders voorbijgegaan. Thx!

  Ik had na 8 jaar auto in Brussel ook besloten om met de fiets te gaan vanuit De Rand naar de Havenlaan.
  Beste beslissing ooit! Dit ging vlotter dan de wagen en conditie ging erop vooruit + een zalig gevoel om ’s ochtends de fiets te nemen. (voorwaarde: we hadden wel douches op het werk)
  Het is gevaarlijk, maar met een beetje oplettendheid lukt dat wel. De meeste wagens staan stil.
  En zoals film vermeld: meer en meer mensen nemen de fiets, het valt op. Ooit komen we er nog onze steden opnieuw leefbaar te maken.

  Helaas na een jaar fietsen nieuwe job in Leuven gevonden… het enige wat ik nu het meest mis: met de fiets naar het werk.

  Kurt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.