Ik feest wel met mezelf

De regering bekijkt de mogelijkheid om een feestdag af te schaffen. De begroting moet rond en dan moet je creatief zijn. Ik vind dat ze daarmee niet ver genoeg gaan.

Omdat deze blog overduidelijk een impact heeft op de regeringsonderhandelingen doe ik ineens een radicaal voorstel: schaf ineens alle feestdagen af. Desnoods bij de volgende begrotingscontrole. Niet al je kruit in een keer verschieten.

Op 21 juli en 15 augustus ben ik thuis. De winkel waar ik werk is dicht. Door wet of decreet of whatever vastgelegd. Een nationalistische en een Katholieke gelegenheid. Nationalisme en geloof, ik doe daar niet aan. Of het moest suikerfeest zijn. Ik geloof niet in Allah en zijn gevolg maar de crèche is die dag dicht.

Als we nu eens al die feestdagen zouden afschaffen, we gooien die in een verlofpot en daar mag je dan zelf in shoppen. Naar eigen goeddunken of in pakketjes. Voor jou de Katholieke mix met Kerst en Pasen en hemelvaarten en de zooi, voor een ander de nationalistenoptie met de Vlaamse, Waalse en Belgische feestdagen en zo nog een paar voor de hand liggende opties. Of had je liever de moslimmix? Op die manier kan iedereen vieren wat zij wil en niet wat vastgelegd is als feest.

Of dat praktisch haalbaar is, dat vind ik niet zo makkelijk in te schatten. Laat staan dat ik weet wat dat voor impact op de begroting zou hebben. Het zou op korte termijn alvast de investeringen in een website met openingsuren verhogen.

6 Comments

 1. Rigoureus, maar mee eens. Er zijn in België veel te veel feestdagen waarop het hele land gewoon platligt. Hallucinant eigenlijk. Je voorstel van zelf je feestdagen kiezen vind ik zo gek nog niet!

 2. Ik kan mij daar eigenlijk ook in vinden … Wat kan mij hemelvaart schelen … of zelfs pinksteren … Laat de mensen toch zelf eens kiezen waneer ze die dagen opnemen.

  Nu ja … ik als zelfstandige kan daar zelf nog een klein meetje mee spelen, maar moeder de vrouw zou bijvoorbeeld veel liever tijdens de examen week thuis zijn dan op de daar waarop een of andere wannabe astronaut heilige met zijn raket terug naar zijn eigen planeet vertrok.

 3. Op zich een idee waar ook ik me in kan vinden. Helemaal niet zo dom!
  Maar …
  Wat doen we met bv. Leerkrachten? Mogen zij ook kiezen welke mix ze gebruiken? Of beslist hier dan de school?

  Eens buiten de platgetreden paden kijken lijkt me wel must voor zulke onderhandelingen.

 4. Ik wil nog verder gaan: aansluitend aan bovenstaande feestdagen afschaffing ook vaste schoolvakanties afschaffen.

  Gewoon hele jaar door school, geen vaste vakanties meer. Neemt een leerling een week vakantie, kan dat gewoon. De stof kan je altijd op een ander moment bijleren, en hoeveel mis je nou werkelijk in een week les?

  Leraar die vrij wil hebben? Kan ook. Moet er wel een andere leraar zijn plek innemen – voila, meer werkgelegenheid want meer leraren nodig.

 5. Groot gelijk! Er zal ook extra werk zijn voor plannings- en personeelsverantwoordelijken, of dat een voordeel dan wel een nadeel is valt nog te bezien.

  Kleine opmerking wel, het is kruiT dat men verschiet, met oregano of basilicum zal je niet veel kwaad doen vrees ik 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.