Treinreizigers zijn egoïsten (en dat is helemaal hun recht)

Jos, je zou dat op uwe leeftijd toch moeten weten, dat je dat niet in dank gaat afgenomen gaat worden, treinreizigers egoïsten noemen. Omdat jij woensdag gaat staken en wij dat niet begrijpen.

Je hebt overigens gelijk op sommige punten. Als ik je mag geloven dat er overuren moeten worden geklopt omdat er personeelstekort is, dan moet daar iets aan gebeuren.

Dagelijks pendel ik in een overbezette trein naar Leuven en vorige week nam ik een IC-trein die werkelijk in elke gemeente stopte. De Brussels Airport Express werd het ding genoemd en ik moest danig lachen toen ik het hoorde.

Treinreizigers zijn dus egoïsten. Je zal wel eerder bedoeld hebben: zij die zagen over onze staking maar dat bekt en deelt wat minder als oneliner op een online krant die het van pageviews moet hebben. Je voelt dat juist aan. Reizigers zijn egoïsten.

Reizigers willen allemaal een zetel, een vriendelijke conducteur, een schone ook nog liefst, een trein die op tijd rijdt, voldoende bagageruimte, een lage instapdrempel, airco, gratis draadloos internet, minder dure tickets, nooit eens stakingen, geen afgelaste treinen enzovoort enzoverder. Niet op eender welke lijn, eerst en indien nodig alleen op die lijn die zij nemen.

Als je dat weet, maak daar dan gebruik van. Laat de conducteur op de trein omroepen: dames en heren, als ik vandaag wat minder goed gezind ben, het is mijn 6de weekenddienst op rij en ik was deze middag graag bij mijn kinderen geweest. Je zou begrip oogsten en succes op de sociale media. Laat de chauffeur voor vertrek even langs de coupés gaan met de boodschap dat het afgelasten van de vorige trein gevolg was van gebrekkig onderhoud.

Dan zou je begrip oogsten. Daar ben ik zeker van. De splitsing van de NMBS, is een kunstmatige constructie, een schijnbare opening van de markt waar de instapdrempel voor nieuwe bedrijven haast per definitie niet te nemen is. We kunnen dat jammer vinden maar treinen concurreren niet met andere treinen, ze concurreren alleen met opel en ford en renault ook nog.

Door potentiële medestanders zo te schofferen, krijg je alleen nog meer onbegrip. Ook al zit er een grond van waarheid in. Pendelaars en andere treinreizigers zijn egoïsten maar alleen omdat wij graag ter bestemming willen geraken op de comfortabelst mogelijke manier. Gebruik dat, veroordeel dat niet.

Flickr Foto van Gilderic

10 Comments

  1. Nagel op de kop. Een hint: kijk eens bij onze noorderburen: vriendelijkheid, voldoende informatie en: draadloos internet. Ach als het aan mij lag: zwier die spoorwegen open voor eenieder die zin heeft treinen te bouwen. Zo is er op z’n minst weer wat enthousiasme te bespeuren…

    1. Die spoorwegen zijn open als ik me niet vergis, alleen is dat niet te doen om daar in te stappen (lijkt mij) en voorbeelden uit het buitenland bewijzen dat openbaar vervoer privatiseren niets aan de grond van de zaak verandert.

      Doe mij maar een nationale maatschappij der belgische spoorwegen. We hebben toch ook alleen rijksautostrades, niemand stelt zich daar vragen bij, wel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.