Utilitair onderwijs of mag het iets meer zijn?

Gisteren nog eens zo’n uitspraak waar ik bubbels en uitslag van krijg.

 

Uiteraard begrijp ik van wie en van waar het komt. Davy is een ondernemer en hij zet zijn dropout-status regelmatig in de verf. Geeft niet. Sommige mensen zijn beter af met een bedrijf dan met een diploma.

Davy vond (onder meer) bijval bij Klaas Nelissen, eerste master handelsingenieur. Terwijl ik het er niet echt mee eens was.

 

Dat soort uitspraken moet ik op mijn 20ste ook gedaan hebben. Ook in het middelbaar en alles. Nu ben ik genuanceerder.

Ja, ik vind het nog steeds onlogisch om mensen die drie uur wiskunde volgen te leren hoe ze integralen moeten oplossen. Elke burgerlijk ingenieur moet ons voor kleuters hebben gehouden. Dat ik vandaag op wikipedia moet gaan neuzen voor wat die dingen nuttig kunnen zijn, dat hadden ze ons wel kunnen vertellen. Vind ik.

Het is met onderwijs een beetje als met reclame. 50% van wat je leert is nutteloos, alleen is het vrij lastig te bepalen welke 50% dat nu juist is. Dat citaat over reclame van Wanamaker heb ik ooit in een les gezien. Het leek me toen vrij nutteloze kennis maar kijk, ik haal ze nog zo uit mijn hoofd.

Wat zal er ooit nuttig voor je zijn en moet alles nuttig zijn? Geen developer die wat met de klassieke oudheid hoeft te hebben maar is een beetje basiskennis niet nice to have? Ik heb geen god maar ik ben toch blij dat ik in de lessen heb geleerd wat hij betekent voor sommige mensen. Het valt me op dat ik vaak inzichten haal uit net die informatiebronnen waar ik het minst van verwacht.

Op dit moment ben ik een boek aan het lezen over de intellectuele geschiedenis van de 20ste eeuw. 99,7 procent van de dingen die ik tot nu toe heb gelezen zijn absoluut onnuttig voor mijn werk. Onnuttig in de zin dat ze niet rechtstreeks toepasbaar zijn. Toch heb ik er veel aan. Ik weet nu dingen over architectuur en muziek en kunst en psychologie en atoomfysica die ik daarvoor niet wist.

Dit jaar gaf ik een les over sociale media zonder iets te zeggen over social media. Omdat het voor mij gaat om sociologie en mensenkennis en niet over de tools die daar vandaag voorhanden zijn. Het zal veel studenten wat boven het hoofd zijn geweest maar ik hoop dat ik er een aantal aan het denken heb gezet en dat zijn zij die het later toch gaan maken. Dat geloof ik sterk.

Als je keuzes wil geven moet het onderwijsbudget een factor vijf omhoog en de absorptiecapaciteit van bedrijven om al die stagiairs op te vangen, dat wil ik ook nog wel eens zien. In het ideale geval wordt er voor elke vacature één werkkracht opgeleverd maar ik denk dat er geen tekening bij moet dat zo’n systeem een verre (en waarschijnlijk ook onwenselijke) theorie is.

Uiteraard moet er gesleuteld worden aan ons onderwijssysteem, dat moet het al jaren en dat zal nooit ophouden. Er moet een oplossing komen voor het watervalsysteem waardoor iemand die wat minder sterk scoort op sommige vakken of met een taalachterstand begint zonder meer in het beroeps belandt. Dat is denk ik dringender.

foto: flickr Drew Leavy

4 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.