Weekendschool

Als je in een stad kinderen (in mijn geval 1) hebt, dan moet je haast blind zijn om niet te zien dat zo’n uk die tussen twee hoogopgeleide werkende mensen opgroeit, een pak voorsprong opbouwt tegenover anderen. Als je dan iets kan doen om die kloof wat te helpen dichten, dan moet je dat gewoon doen.

Ook al betekent dat dat je een halve zonnige zondagmiddag binnen moet zitten. Op linkeroever. 30 minuten met de tram. Te voet. Met de lift. Op het 25ste verdiep. Met een magistraal zicht op de stad. 😉

21 leerlingen waren er. Tien jaar oud. Die met vragen kwamen. Veel vragen. Over wat ik doe en wat ik gestudeerd had en waarom ik nu doe wat ik doe. Dat zijn kinderen van 10. De jongens gaan nog profvoetballer worden. De meisjes willen kapster worden of lerares. Ik vertelde over wat ik doe van maandag tot vrijdag en ik voelde me zo’n harde klootzak. Die geluk heeft gehad.

Ik heb geprobeerd om het juiste te vertellen en ik weet dat het een druppel op een hete plaat is, dat ik 21 leerlingen heb verteld dat ik ook soms moeilijke momenten heb gehad op school en dat ik tegen het advies van het PMS (vandaag CLB) naar de unief ben gegaan en dat ik daar ben afgestudeerd. Met onderscheiding.

We hebben aan straatjutten gedaan nadat ik uitgepraat was en zij even de benen hadden gestrekt met een voetbal. Als je dan het enthousiasme en de creativiteit ziet waarmee zo’n kinderen aan de slag gaan en de verantwoordelijkheidszin… Dat er twee (op zes) van je groepje zijn die na afloop zeggen: “we gaan nu naar huis maar we gaan vragen of we nog een beetje mogen straatjutten”, dan glim je even.

Dat je dan bedenkt hoe de toekomstperspectieven liggen. Hoe de werkloosheidscijfers van de minder kansrijken liggen. Misschien omdat de ouders niet kunnen helpen bij het huiswerk. Soms eenvoudigweg omdat ze Mehdi of Tenzin of Fanta heten. Ik kan daar kwaad om worden. Nu nog meer.

Geen idee of ze nog mensen zoeken maar mocht je ook eens willen gaan vertellen: laat Betty Tielemans met mijn groeten iets weten. Info daarover: hierheen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.