You can’t teach a coal miner to code

“You’re not going to teach a coal miner to code. Mark Zuckerberg says you teach them [people] to code and everything will be great. I don’t know how to break it to you . . . but no.”

Hoewel ik het moeilijk heb met de grond van de uitspraak, vrees ik dat Bloomberg ergens een punt heeft. Gaan we van alle ex-Opel en ex-Ford werknemers kenniswerkers maken? Nee. Vrees ik. Is het mogelijk? Voor sommigen? Zeker wel. Maar niet alles komt goed dankzij code.

Woorden van Michael Bloomberg, neergeschreven bij GigaOm.

2 Comments

  1. My sentiment exactly. Bij de sluiting van Ford Genk gingen er stemmen op om te investeren in de kenniseconomie bij C-Mine. Da’s leuk voor de techies, maar levert voor zover ik weet weinig op voor de bandarbeiders van de voormalige autofabriek. Ik ben zelf afkomstig uit die streek. “Ge kunt altijd nog gaan werken op de Ford” was het terugvalscenario voor al wie geen zin had om veel tijd te besteden aan studeren. Dat alternatief is er nu niet meer. Er is misschien nog wel hoop in nieuwe technologieën, maar die vragen vooralsnog niet om de ondersteuning van duizenden fabrieksarbeiders.

  2. Wie weet kan je diezelfde arbeiders wel drones, 3D-printers, of Tesla’s laten monteren. Of iets dat niet en masse geproduceerd wordt en waar je zodanig veel voor kunt vragen dat loonkost een non-issue wordt. Maar daar lijkt men hier vooralsnog niet aan te doen. Even wachten nog, op een Vlaamse Elon Musk? (Moeten we misschien wel nog eerst af van de idee dat een CEO met een jaarsalaris van $1 nooit een goede leider kan zijn.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.