Het ondraaglijke plezier van de infograph

Als ik slimmer was, ik zou geen blogposts meer schrijven. Teveel tekst. Te moeilijk. Te saai. De concurrentie met de online journalistiek is, met sprekender titels –Belle Perez doet het met Pitbull– en boeiender nieuws –Fan Southampton durft niet kijken tijdens penalty Robin van Persie–  te groot.

Als ik echt wilde scoren, ik grossierde in infographs. Dé manier om nietszeggende tot alleszeggende cijfers tot bij het klootjesvolk te brengen. Ooit maakte ik me zorgen over het feit dat er wat morrelde aan de causaliteit van cijfers in de media of ik ergerde me dat er geen foutenmarge werd aangegeven. Vandaag ben ik al blij als er gewoon cijfers staan.

Wat wil immers het feit? Het klootjesvolk (ja, jij) heeft geen verstand van statistiek en dat hoeft ook niet, houden zo. Het zijn meteorologen die zich vermoeien als ze zeggen dat de wind ruimt of krimpt. Niemand heeft boodschap aan een windrichting. Dus stelt niemand vragen. Zo’n foutenmarge op cijfermateriaal roept alleen maar vragen op en vragen zijn lastig en lastig is niet goed.

Gelukkig is er de infograph, de manier om niets in te pakken in iets. Neem nu de zin “Meisjes doen er gemiddeld 71 maanden (bijna 6 jaar) over om hun universitaire studie (bachelor + master) af te ronden. Dat is 10 maanden korter dan jongens.” 

Dat zou ik kunnen omdraaien, zeggen dat jongens er langer over doen, ik zou een expert aan het woord kunnen laten die daar een verklaring voor heeft, ik zou daar tegenargumenten voor kunnen verzamelen bij een andere expert, ik zou (de pageviewgod weze mij genadig) het onderzoek openlijk in twijfel kunnen trekken. Ik zou onderzoek tussen jongens en meisjes op andere domeinen erbij kunnen betrekken.

Dat lees je dus niet hé, als internetmens. Infographmakers -saving humanity from thinking since 2008- maken daar al snel iets van.

Duidelijk? Ja toch hé? Dat roze auto’tje staat voor meisjes en dat blauwe voor jongens. Het roze auto’tje ligt, kort voor de finish, duidelijk voor op het blauwe en zal waarschijnlijk winnen.

Dat is echter niet zeker. Ook weten we niet of dit de beslissende race is en of er niet nog andere factoren spelen die de verdere carrière van beide bestuurders zullen tekenen. Ook weten we niet hoe de wedstrijd is verlopen. Is de roze auto met een voorsprong gestart, kreeg de blauwe auto af te rekenen met pech?

Of om de hele metafoor aan flarden te trekken: als de blauwe auto een metafoor is voor alle jongens, is hij dan gemiddeld achter (en haalt iedereen de meet) of zijn de meeste blauwe auto-onderdelen een pak voor de roze auto geëindigd maar zijn er dermate veel afvallers dat het gemiddelde wat wordt vertekend.

Infographs. Ik moet dat meer doen.

(toevallig vond ik deze infograph bij Pedro maar hij kan daar niets aan doen, hij bericht ook maar)

8 Comments

  1. Ongelofelijk dat ik wist dat het uit Holland kwam nog voor ik doorklikte naar “Pedro”.

    Dat is gewoon zo typisch Hollands. Pageview trekken met nietszeggende informatie van lage kwaliteit. En shares, ja shares.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.