Niet gewonnen is half gewonnen

Het waren gisteren toch die uitreikingen van de blogawards in de lokalen van Roularta in Zellik hé? Je weet wel, ik was daar bij de finalisten enzo. Dat ik daar tevreden mee was, dat ik bij zo rond de 75 blogs uit de 3000 kwam als toch wel op de kaart staande.

Dat ik niet ging winnen stond voor mij op voorhand zowat vast, de concurrentie was te groot, te sterk, te divers. Top 3 zou haalbaar zijn, zo dacht ik. Misschien. Helaas, ook dat mocht niet zijn. Of ik teleurgesteld was? Ja en nee. Je schrijft aan zo’n ding toch wel een pak uur, hoewel ik een snelschrijver ben, ben ik ook een veelschrijver. Al bij al doe ik dat niet slecht denk ik. Soms. Hoewel er nog veel meer ruimte is voor verbetering.

Heel even ging ik gisteren aan het denken. Praatje makend met Amaury. Terwijl ik dit schrijf denk ik opnieuw. Wat zou ik anders moeten doen om wel te winnen? Op welke manier kan ik mijn content verbeteren? Moet ik toch meer een focus hebben? Heb ik een USP vandoen? Moet ik voor de gazet schrijven? Of is dat ook geen garantie. Hoe kan ik de Flanders DC blog verbeteren met de lessen die ik hiermee leer?

Ik ga er niet aan beginnen. Twee keer heb ik de content van mijn blog weggedaan. Helemaal de vuilbak in. Niets van terug te vinden. Omdat ik begon te denken. Omdat ik wist wie de lezers waren. Omdat ik niet meer schreef omdat ik dat leuk vind maar omdat… waarom schreef ik eigenlijk?

Deze keer niet dus. Ik ga niet nadenken. Schrijven omdat dat leuk is. Zonder focus. Waarover ik wil. Als er volgend jaar Blog Awards zijn en ik ben er niet bij in de finale zal ik niet teleurgesteld zijn.

(Bericht aan mezelf binnen één jaar: je had beloofd dat je niet teleurgesteld zou zijn, hou je daar nu maar aan)

12 Comments

 1. De vraag die je jezelf niet gesteld hebt (in dit stukske): Wil je ook het publiek van de winnaar bereiken? Als de doelgroep van de winnaar ‘huisvrouwen’ is, en jij schrijft voor ‘nerds’, dan is het logisch dat je niet wint. En dan wil je wellicht ook niet winnen. Pas als blijkt dat jouw lezers op een andere blog hebben gestemd, zou ik me zorgen gaan maken. Maar kijken of je jezelf kunt verbeteren is natuurlijk nooit verkeerd!
  Succes komend jaar!

 2. Vooral niets veranderen Jan, vooral blijven schrijven omdat je het graag doet, en vooral niet beginnen schrijven omdat uw lezers het misschien interessant zouden kunnen vinden.

  Uw mening telt, en als uw lezers het niet meer interessant vinden, dan kunnen ze nog altijd op een andere blog een andere mening lezen. Zo denk ik er toch over.

 3. Jan, je doet nu net wat je mij altijd voor smijt wanneer ik twijfel aan het nut en het doel. Vraag je af: voor wie doe je het en waarom doe je het? Als, zoals hierboven gesteld, jouw publiek zoals publiek van gisteren is, een hoop fashionista’s, dan ben je fout bezig. Dan dien je te schrijven over hoe je naar het Flanders Fashion Institute ging en daar de grote … euh … ging uithangen.
  Als je anderzijds trouw aan je roots wil blijven en gewoon keihard goed bloggen, dan doe je hier gewoon verder je ding.

  Eerlijk is eerlijk: 40% v/d stemmen werden verzameld door diegene met het grootste ‘bereik’. Als je daarvoor journalist bij Roularta moet zijn of prentjes voor de Standaard tekent, dan is dat zo. Dat is nu eenmaal de wet van de markt. Maar ik dacht net dat je het daarvoor niet deed, hoe jammer zulke nederlagen ook mogen zijn. Wij waren gisteren overduidelijk vreemde eenden: 99% was vrouw of (eerlijk is eerlijk) was dat graag geweest. 🙂 Dat maakt het net zo uniek om er toch maar eventjes bij te zijn.

  F*ck yeah!

 4. Blijf gewoon je ding doen. Bloggen draait toch niet om winnen maar om graag schrijven over dingend die je bezig houden?

 5. Blijf gewoon je ding doen. Bloggen draait toch niet om winnen maar om graag schrijven over dingen die je bezig houden?

 6. Hey Jan,

  meer posts over scheten schrijven!

  Nee, serieus: onze categorie was een restjescategorie: je kunt onmogelijk een blog over communicatie vergelijken met een blog over oorbellen of een blog met getekende grapjes.

  Hopelijk verschijnen er in de loop van dit jaar meer blogs over communicatie e.d. op het net, dan heb je volgend jaar een eigen categorie met echte concurrenten.

  Op weg naar daar zei ik trouwens nog tegen mijn lief dat ik bijna zeker was dat jij het ging winnen. Als dat een troost mag wezen.

  Groeten,
  Eva

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.