Waarom de NMBS moet investeren in Google Now

Als hier binnenkort een auto in huis komt, dan dient die niet om alle dagen mee in de file te gaan staan. Daar hoort een treinabonnement bij. Als dat nodig is zal er zelf gereden worden voor het werk en voor de privé. Anders wordt er hier ten huize Seurinck ge-openbaarvervoerd en gefietst. Misschien moet ik dat raillease maar eens verder uitzoeken.

Om dat soort dingen in de praktijk te brengen heb je tools nodig. Je moet treinen weten rijden. Wanneer op welk spoor en welke richting en waar de stations überhaupt liggen en of je misschien toch niet beter een bus of een tram of toch maar stappen maar mijn paraplu ligt in de koffer.

Die tools zijn vandaag voorhanden. Er is iRail en er is de officiële NMBS app intussen. Er zijn apps voor de lijn en om je weg te kennen in onbekende dorpen in Vlaanderen.  Google Maps gebruik ik daar voor. Om je binnen een stad te verplaatsten heel handig want je kan meteen ook mogelijke buslijnen en -haltes uitkijken. Helaas blijft de NMBS achter.

Zo komt het dat ik vorig jaar al eens klaagde, op een dag met files van hier tot in Gent (als je dit in Gent leest: ik zit nu in Antwerpen). Toen schreef ik dus iets in de stijl van ‘@NMBS de snelste weg tussen twee stations op Google Maps, is nog steeds een auto’. Alleen die @NMBS stond er nog niet want de nationale maatschappij der Belgische spoorwegen zat toen nog niet op Twitter.

Nu dus wel en ze luisteren daar goed en ze doen dat ook goed daar achter de Twitterschermen. Daar niet van. Deze middag vroeg ik dus:

Waarop ze mij bedankten voor mijn interesse en dat er voorlopig mogelijkheid is om de gegevens via de app en via de website te raadplegen. Zo gemakkelijk ben ik natuurlijk niet. Dat was het juiste antwoord. Op een andere vraag. Ha! Truuken en al! Van de foor!

Komt alom van ze weten het nog niet en ze gaan het bekijken. Waarop Pieter Colpaert van OKFN (dat zijn die van de open data en veel apps for… en nog wat andere interessante dinges) fijntjes opmerkt hoeveel keer dat nu al aan hoeveel mensen is gevraagd die het niet begrijpen.

Er wordt tijd besteed. Budget. Aan marketing voor de trein en promotie en acties. Haal je echter je telefoon boven en je krijgt: neem maar een auto gast, veel makkelijker. Om de mensen die daarover gaan nadenken bij de NMBS een beeld te geven: als ik vandaag mijn telefoon bovenhaal dan start een applicatie en die heet Google Now. Daar zitten aandeelkoersen in en het laatste nieuws (het concept, niet de krant) en ook kaarten.

Die vertellen me onder de week spontaan dat het 3 uur en 47 minuten van thuis naar het werk is. Google Now weet namelijk dat ik openbaar vervoer reis en geeft mij bussen. Tot wel vijf. Om tot Leuven te komen. Of de optie per wagen. Inclusief de vertragingen met actuele updates en alles erop en eraan. Afhankelijk van de files? Klein uur, dik uur. Per fiets is overigens sneller dan per bus.

De dag dat daar staat: pakt u al gauw een bus naar het station, neem de trein naar je bestemming en laat die auto thuis want het is dan wel maandag maar er zijn toch nog een aantal zondagsrijders onderweg geweest en die hangen nu ergens in een vangrail en blokkeren de weg. Dat kost op dat moment niks. Nul. Nada. Gewoon: kijk op je telefoon mensen, neem nu toch gewoon de trein. Het is beter voor je hart.

Dan gaan er mensen die de auto van puur gemak nemen, op een trein stappen. Dan gaan ze vijf minuten vertraging hebben maar dan zullen ze zien dat ze sneller op het werk zijn. Dat files ook vertragingen zijn en dat het niet is van ‘je weet dat als je in de spits naar Brussel tuft’.

Dat ik het hoop dat ze het gaan bekijken. Desnoods willen er wel een paar treineniers helpen als die data ergens moet overgeschreven worden, ik ben daar zeker van. Maak ons, treinreizigers, eens trots NMBS? Ik zal er drie jaar vrijstelling van vagevuur voor die diaboloverbinding voor schenken. Dank u.

 

20 Comments

 1. Jan, ik bedacht me net dat Google Calendar me zou moeten toelaten om aan te duiden met welke transportmodus ik naar een afspraak zou willen gaan.

  Morgen moet ik bijvoorbeeld een ganse dag in de buurt van Brussel-Zuid zijn, en dat is praktischer met de trein dan met de wagen. Maar donderdag moet ik een halve dag aan de cinquantenaire zijn, en in de namiddag op het werk zijn. Dan is de wagen misschien vlotter. Of misschien ook niet.

 2. Daar gaan ze bij Google niet aan beginnen zou ik denken. Mij lijkt het logischer dat ze ineens voor voorspelling gaan met een tabje ‘alternatieven’.

  Op zaterdag stelt het ding mij ook altijd voor om naar de bakker te gaan. Dat gebeurt al eens dat het denkt dat ik met de bus moet gaan, meestal doet het correct te voet. Dan een lerend systeem daarover en die saus is klaar.

  Zeg ik even zonder mij ook maar iets te kunnen voorstellen van hoe complex dat ding vandaag al in elkaar zit.

 3. Vorig jaar of twee jaar geleden ben ik zo naar een congres geweest over technologie en mobiliteit. Daar werd toen ook door de NMBS gesproken over persoonlijk reisadvies via de smartphone. Alleen waren ze toen aan het zoeken naar een eigen systeem voor België, inclusief gebruik Blue-bikes, De Lijn, auto, enz.

  Inzetten op Google Now zou het proces kunnen versnellen en de kosten ook nog wel kunnen drukken bovendien.

  1. Het vreemde is dat je via de App van Deutsche Bahn die gegevens wel kan ophalen. Ergens bestaan ze dus wel. Alleen heeft Dbahn dan weer geen De Lijn integratie. First World Problems zijn ook problems.

 4. Zouden we het niet wat breder zien? Zoals Jonas opmerkt: het fundamentele probleem is hier dat de NMBS haar data niet ‘open’ is. Ik zou voor open data pleiten, past perfect in de tijdsgeest. Met als mooi gevolg dat iedereen, niet enkel Google, creatief kan wezen met de data. Lijkt me ook makkelijker te verdedigen voor de (mensen binnen de) NMBS (die dit er intern zouden willen doorkrijgen).

 5. Als de data open is vreest de NMBS misschien dat er zal gezien worden hoeveel treinen echt te laat komen. 🙂

  Ik durf geen treinen meer nemen. Vorig jaar 2 keer de trein genomen en 2 keer te laat gekomen bij klanten. Terwijl ik wèl treffelijk wat extra tijd gerekend had. De tickets kosten meer dan mijn benzine EN ik kom te laat. Geen openbaar vervoer meer dus zolang ze niet stipt rijden (of ik kan inschatten wanneer mijn trein effectief aankomt!). Het avontuur die erbij is om te hopen dat ik op tijd kom, kan ik niet aan. Te laat komen vanwege de trein is een geldig excuus, maar daarom geen goeie reden.

 6. Bij SNCF hebben ze wel een duidelijk standpunt tegen open data : http://www.lenouveleconomiste.fr/sncf-contre-google-20090/

  Citaat van G. Pepy, baas SNCF : “Il ne faut pas laisser Google ou d’autres faire ce magnifique projet à notre place”

  Als je weet dat een grote meerderheid van de bezoekers op de website van NMBS voor de reisplanner komen kan ik me wel inbeelden dat ze deze willen behouden.

  Begrijp me niet verkeerd, ik gebruik Google elke dag (agenda, maps, mail, …) maar als bedrijf is het gevaarlijk om iets met waarde zomaar te vertrouwen aan Google en of iemand anders.

  Wie zegt dat Google morgen niet treinbiljetten gaat willen verkopen (zelfs alleen maar via een link naar NMBS.be) en eens het grote meerderheid van de klanten google maps gebruiken om hun rit te plannen dan NMBS laten betalen voor deze “dienst”.

  Kijk naar wat er nu gebeurt voor hotels met booking.com, nu zijn de hotels afhankelijk van een andere bedrijf.

  Waarom zou NMBS haar eigen multi-modaal tool niet verder mogen ontwikkelen? Zoals de Fransen nu willen doen?

 7. Dan moeten ze toch ook weten dat hun data niet in ‘here maps’ of ‘here transit’ zit en dat dat wreed handig zou zijn moest dat wel het geval zijn.

 8. Past ook perfect in het verhaal van rekeningrijden. Google maps geeft nu al estimatie hoeveel een rit per wagen zou kosten, weliswaar op basis van de brandstofkosten, maar zou even goed voor andere kosten zijn. De kost van een bus- of treinrit zouden perfect ook kunnen worden getoond. Zo kan men niet alleen vergelijken wat het snelst is, maar ook wat goedkoper is. En open data, absoluut! Ik meen me te herinneren dat men daar ooit mee bezig is geweest, maar een stille dood gestorven. In ieder geval goeie ideeën hier, de NMBS zou er perfect een gespreksavond mee kunnen vullen en paar van jullie aannemen om dat effectief te verwezenlijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.