Waarom ik voor twitter wil betalen

Soms denkt een mens al eens: al dat getwitter, waar is dat voor nodig? Wat heb je eraan te weten dat iemand koffie gaat zetten, wat doe je met de zoveelste interessante maar potentieel redundante bit.ly-link? Hoeveel tijd kan je besteden aan een discussie over politiek over een medium dat per definitie beperkt is in diepgang?

De antwoorden: voor veel meer dan je zou verwachten, je beseft dat je zelf even aan een pauze toebent, je leest de titel en klikt indien interessant, lang en bij terzake krijgen politici ook maar 12 seconden.

Nu u dat weet kunnen we aan de discussie van vandaag beginnen. Dat doen we met enkele stellingnames. Twitter is gratis. Twitter wil dat zo houden door reclameboodschappen in de zoekresultaten mee te geven. Twitter is populairder dan hun servers zwaar zijn. Twitter ligt vaak plat.

Het gratis zijn van Twitter zou het, net als facebook of netlog of orkut of andere soortgelijke dingen democratisch kunnen maken. Heel veel mensen in de Westerse wereld beschikken inmiddels over een internetconnectie. Of het nu over breedband gaat of smalband, zo’n twitterstream drukt zich uit in kilo en megabytes, niet in gigabytes.

Ervaring leert dat Twitter bevolkt wordt door studenten, techneuten, journalisten, hogere (woord gebruikt zonder rangschikkende bijbedoelingen) ambtenaren, reclamejongens (m/v) en andere witteboordenmensen. Daarmee bedoel ik niet de criminelen maar de white collar in tegenstelling tot blue collar professionals.

Met dat democratische gehalte valt het dus nogal tegen op dit moment. Waarna ik zonder ethisch bezwaar mijn punt kan maken.

Maak Twitter betalend en verlos ons heer. Verlos ons van politici die hun boodschap verkeerdelijk aan ons proberen op te dringen. Verlos ons van mensen die er een twitteraccount of drie op nahouden om hun boodschap naar verschillende doelgroepen te verspreiden.

Verlos ons van organisaties die het blijkbaar in hun arbeidscontracten hebben staan dat elke tweet van de organisatie door iedereen geretweet moet worden. Verlos ons van de marketeers (ik pleit schuldig). Verlos ons van twitterfeed en andere robots. Verlos ons van teveel volk. Verlos ons van de mainstream. Ik vond twitter een half jaar geleden leuker denk ik.

Vraag 5 dollar per maand per account. Het medium zal er op lange termijn niet alleen financieel rijker door worden. En koopt u ne deftige server.

13 Comments

  1. Of het op die manier democratischer wordt stel ik toch sterk in vraag. Dat er nu inderdaad bepaalde groepen wel en niet gebruik van Twitter maken is een feit. Door het betalend te maken ga je volgens mij enkele een paar die-hards overhouden. De modale gebruiker zal weg zijn en met hen zullen de reclamejongens/hogere ambtenaren ook weg zijn want dat is net hun doelgroep. Dan krijg je een enge bevolking op twitter waar ik me ook niet echt meer zou door aangetrokken voelen.

  2. Een alles of niets aanpakt lijkt me niet de weg naar succes. Je zou moeten kunnen blijven 'proeven' van Twitter, maar er zou tegelijk een meerwaarde moeten zijn aan een 'pro' account. Misschien gewoon dat al, dat je (à la Flickr) als 'pro' of 'officieel' gemarkeerd staat en misschien wat extra features krijgt qua statistieken of zo. Het soort dingen waar betalende gebruikers in geïnteresseerd zijn.
    Stel dat enkel pro users DM's mogen versturen, of een link naar een externe site in hun profiel zetten, dat zou ook al een meerwaarde zijn.

    Maar gewoon € 5 betalen om te mogen twitteren, 'k weet niet, het lijkt me riskant als business-model.

  3. Kan je insteek wel begrijpen, maar is dat nu net niet het mooie aan Twitter? Dat iedereen een stem krijgt, dat het een democratisch medium is? Het staat je trouwens vrij iedereen naar believen te followen en unfollowen.

    Natuurlijk hoop ik ook dat ze bij Twitter (snel) een business model kunnen uitbouwen dat de toekomst en de kwaliteit van de dienst verzekert (en dat ze een manier vinden om spamaccounts te elimineren). Want geef toe, het is en blijft toch een mooi en fascinerend medium. Maar Twitter betalend maken zal denk ik enkel resulteren in het opduiken van tientallen gratis alternatieven waardoor de markt enkel maar versplinterd zal worden. En laat dat nu net zijn wat we niet willen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.