Audi A3 (beta)

Het is alweer een tijd geleden dat ik een weekendje doorheen het land reed met een Audi A3. Bij de mannen (m/v) van Vorsprung durch Technik hebben ze iets wat Audi Connect heet en dat wilden ze getest hebben.

Zonder de pretentie te hebben een autoblogger te zijn, kan ik wel vertellen dat dat best fijn bolt zo’n A3. Wim had toepasselijk de wat sportievere versie gekregen, ik testte het model waar Sofie mee reed. De stadsversie moeten ze bij de PR gedacht hebben.

Dé optie die het hardst is meegevallen is de automatisch-parkeren-functie. Dat gaat als volgt: middels de richtingaanwijzer geef je aan dat je rechts of links wil parkeren, je rijdt voorbij het gekozen plaatsje en the car takes it from there. Geen idee hoe standaard zoiets is op luxekarren maar ik was amazed.

Die Connect dus. Een verzamelnaam van toeters en bellen die samenkomt in een boordinfotainmentsysteem met Social Media integratie als kroon. Dames en heren, met deze auto kan je Twitteren en Facebooken maar dat ga je niet doen. Althans nog niet met deze versie.

Je kan je tijdlijn laten voorlezen en enkele pregefabriceerde berichten posten. Terwijl je SMS’en kan dicteren, heb ik die optie voor Tweets niet gevonden. Dat komt, met tijd, zeker wel. Ook het voorlezen zal je niet gaan gebruiken. Nog voor je met de draaiknop hebt beslist wat je voorgelezen wil hebben, heb je het zelf al snel gelezen.

Het voorlezen van nieuwsberichten (van AP standaard maar in theorie kan je er deze blog ook op lezen) is redelijk geweldig maar het medium dat radio heet, doet die taak voorlopig enkele tientallen keren beter.

Wat wel leuk is, is dat je je auto op afstand kan bedienen. Sturen enzo nog niet maar via het connectsysteem kan je bestemmingen middels je computer alvast ingeven. Of je kan beslissen dat je graag naar het werk wil met een podcast op het Bang en Olufsen audiosysteem en de auto kan dat voor je downloaden.

Het echt innovatieve aan de A3 is voorlopig niet de technologie. Het brengt informatie op een andere manier en via een ander medium tot bij de eindgebruiker. Het redelijk awesome is dat zo’n auto gewoon ook via software kan worden verbeterd.

In dat opzicht is deze A3 een auto voor early adopters maar dan wel van het type dat ergens ten noorden van €35.000 neertelt voor een niet megagrote auto. Of mensen die een bedrijfswagen nemen. Iets waarvan ik steeds beter doorheb wat dat budgetgewijs eigenlijk betekent.

Dat, beste kijkbuiskindertjes, is voor een volgende keer

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.