The cheapest sports car money can buy

Het was tijdens een uitzending van Fifth Gear dat ik de Toyota GT86 onder ogen kreeg. De goedkoopste ‘echte’ sportkar die je kan kopen. € 31990 moet ‘m officieel kosten. Dan heb je nog keuze uit wat kleuren en een optielijst die zo kort is dat je het er misschien wel zo uitonderhandeld krijgt.

Tijd voor een testje, zo dacht ik. Als ik binnen dit en een paar jaar een midlifecrisis krijg, dan moet een mens voorbereid zijn. Dus liet ik mij een oranje GT86 aanmeten. Met zwarte strepen van de voor tot de achterkant. Of ik alles zou vinden vroeg de vriendelijke meneer die ik nog kende van de Lexus toen. Ja dat zou ik.

Een rijdersauto, zo hoorde en las ik. Daar kon ik me niet zoveel bij voorstellen. Elke auto moet bestuurd worden dacht ik en ja, elke auto heeft zijn eigenschappen en rijden doe je daar mee als bestuurder en dan gaat dat vooruit maar nu weet ik dus wat ik me daarbij moet voorstellen. Dit was der eerste testauto waarmee ik het gevoel had een beetje opnieuw te moeten leren rijden.

Niet dat zo’n rijdersauto je dan uitnodigt om erg snel te gaan rijden. Als je dat rijdersgevoel wil houden, laat je ‘m beter hoge toeren draaien en hoge toeren, dat is best wel wat kabaal in de wagen. Zo op een bochtig parcours komt ‘m het best tot zijn recht. Dan voel je de achterwielaandrijving en dan voel je dat er 200 pk en een laag zwaartepunt is en als je doorduwt dan… heel even… het achterwiel… een piepje… Echte mannen doen dat zo:

Ik dus niet. Wat ik wel deed: de GT86 doet van 0 tot 100 in 7,6 seconden. Dat hebben we al een paar keer sneller gedaan. Ander gevoel ook. De BMW i3 deed het op 7,3. Elektrisch en dus stil. De Audi A8L deed het heel erg direct en statisch op 6,8 en de Mercedes E400 even snel maar dan zit daar ergens een breuk in die lijn waarop je denkt ‘kom op’. Omdat deze zo laag zit, maakt het een wat spectaculairdere indruk. Op 6000 toeren ijlt de auto ook een aardig eind weg in hogere toonaarden zodat het een snellere indruk geeft dan het in realiteit is.

In the end mag je toch maar 120 op de snelweg en minder op andere plaatsen, snelheid is dus relatief. Blijft er dan nog wat over van die rijervaring? Boet je dan in op comfort? Weegt dat inboeten dan in? Hangt af van je situatie. Het is een beroerde wagen om in de file mee te staan, dat kan ik je meegeven. Hoewel kleine kinderen op de achterbank passen voor een uitje, op een normale dag gaat je rug de bocht naar de achterbank niet blijven maken.

Het is opvallend dat het twee keer is dat de ‘goedkopere’ auto’s die ik onder de kont geschoven krijg, de leukere dingen zijn. Na de cabrio van Audi, is deze net zo’n karretje waar je niet anders mee rond kan rijden dan met een glimlach op je wezen. Ook al weet je dat ‘m eigenlijk een beetje fout is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.