De Audi TTS: Sometimes, you need to wear the crazy hat

[vc_row][vc_column width=”2/12″][/vc_column][vc_column width=”8/12″][md_text md_text_title1=”” md_text_title_separator=”no”]Tijdens Interieur 2014 nodigde Audi me uit voor de presentatie van de nieuwe TT. Of ik met de designer wilde praten? Uiteraard. Je kan nooit genoeg bijleren. Over lijnen die snelheid weergeven en het audi-logo dat op de motorkap van de auto hangt, verwijzend naar de Audi R8 en zo naar de race-afdeling van Audi.

Dany Garand is een ingenieur en hij kan waarschijnlijk uren vertellen over spiegels. Want spiegels zijn een merde. Die vangen wind bij hoge snelheden en gaan fluiten als je niet oplet en dan heeft hij het nog niet over het design gehad.

Over elke lijn is een verhaal te vertellen. Over de psychologie van een opwaartse of een neergaande lijn. Een verhaal over compromissen zoeken ook. Tussen bouw en design en interieur en exterieur. Over omgaan met een designicoon wat de TT is en dat je dat dan mag veranderen maar ook weer niet zo hard dat mensen het niet meer herkennen.

Hoe ingenieurs zoals Garand dan af en toe van petje moeten veranderen, het is een fenomeen. Dat ze rekening moeten houden met logistiek en de lopende band. Met de jongens (m/v) van marketing ook. “Sometimes, you need to wear the crazy hat”, vertelde Garand. Dat hij op tafel had moeten kloppen om hier en daar iets door de zoveelste vergadering te krijgen. Dat hij andere dingen misschien wel op tafel had laten liggen maar je kan nu eenmaal niet altijd je zin…

Het duurde even voor ik ook werkelijk de baan op kon met een TT maar het was de moeite van het wachten meer dan waard. Eind juni kreeg ik een TTS onder de kont geschoven en het moet gezegd: de kans is vrij klein dat ik ooit nog iets leukers rijd. 310 paarden onder de motorkap voor een veredelde tweezitter (mocht je kinderen hebben: een maxicosi gaat nog net op de achterbank als je zelf maar 1 meter 70 bent).

De TT is een staaltje van Audi-techniek met ook weer die afwerking. Het is de eerste auto ook die de virtual cockpit kreeg geïnstalleerd. Geen gedoe meer met even links piepen hoe die weg weer juist in elkaar zit. Gewoon recht voor je uit, waar je ook je al dan niet overdreven snelheid bekijkt. Het heeft iets futuristisch maar dan zonder dat je er uren naar zit te staren van ‘hoe speciaal is dit’. Design en functionaliteit in één.

Het is met die virtual cockpit trouwens zoals met veel snufjes die Audi toevoegt. Ze hebben ‘m eerst in de TT gezet en nu ‘zakt’ hij naar de andere afdelingen. Toevallig was ik met de mensen van Audi aan de bel tijdens de lancering van de nieuwe A4 en ik zag dat ook daar een virtual cockpit staat te pronken.

Qua rijervaring denk ik dat je naar een Porsche moet gaan kijken om iets gelijkaardig tegen te komen. Nu, voor € 80000 (de versie waar ik de baan mee op mocht) wil je natuurlijk ook al wat auto onder de kont geschoven krijgen, maar toch. Als ik een garage had en wat zakgeld op overschot, doe mij er maar één. Sometimes, you need to wear the crazy hat.[/md_text][/vc_column][vc_column width=”2/12″][/vc_column][/vc_row]

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.