De Galaxy Tab P1000. Klik.

Van de mensen van Samsung kreeg ik een Samsung Galaxy Tab in bruikleen. Een oude. De 7 inch. De P1000 voor de mensen die daar graag een typenummer bij hebben. De versie waar je ook nog mee kan bellen. Enfin. Voor zover. De versie waarvan ik eerder schreef dat het een concurrent voor de iPad is.

Normaal schrijf ik een review als ik het toestel nog net in handen heb. Kwestie van de ervaring zo volledig mogelijk te maken. Kwestie van te kunnen voelen als dat nog nodig is. Alles juist.

Deze blogpost schrijf ik als het ding een week terug naar de mensen van Samsung is. Omdat ik het mij wilde herinneren. Omdat ik wilde checken of mijn gevoel klopte.

Je kan mij een seut noemen of ik weet niet, een beetje gek ofzo, maar ik kan met een toestel een klik maken. Dat was zo met mijn HTC P4350 die ik gebruikt heb tot hij nog net ineen stond. Dat heb ik met mijn HTC Hero. Klik.

Net dat had ik met de Samsung Galaxy Tab. Een tablet had nooit deel uitgemaakt van mijn digitaal nomadisch bestaan. De Tab, die kon ik meteen integreren. Overal mee in mijn manbag. Een keer in de binnenzak van een veston. Klik.

Geïnformeerd of ik ‘m ineens van Samsung kon kopen. Het kon niet. Meegegeven met de mensen van UPS. Getwijfeld. Ook daar: ik val in herhaling. Over de Flyer van HTC gehoord. Ook 7 inch. Tempting.

Is de Tab dan de perfecte telefoon? Nee. Het is niet echt een telefoon. Je hoort altijd te bellen met oortjes. En oortjes, die laat je liggen op plekken. Oortjes gaan stuk. Oortjes zitten in de verkeerde jas. Is het de perfecte tablet? Ook niet. Websites gaan standaard naar de mobiele versie terwijl de volledige versie vaak perfect zou kunnen.

De Tab voelt niet zo exclusief aan, het toestel is wat dikker dan de marktleider maar het scherm ziet er mooi uit. Hoewel de touchwiz drie punt nul laag die Samsung over Android legt er kitch en speelgoed uitziet.

De vier androidhardwareknoppen zitten aardig verstopt en zijn eigenlijk een onderdeel van het touchscreen. Nee. Dat denk ik maar. Enfin, je ziet ze niet zo. Het zijn geen echte, fysieke knoppen. Verder zijn er verstopplekjes voor een Sim-kaart en een micro SD-slot (32 gig extra heb je al voor € 50). Heel netjes allemaal.

Eerlijk waar? 7 op de tien mensen vraagt: “is dat nou een iPad”. Echt waar. Geeks. U. Jij. Wij zijn een minderheid. Ze vragen het ook. In grote getale. Nooit zoveel vragen over een testtoestel gekregen als over dit.

De Galaxy Tab verliest punten op de camera. Dat is stom. Met drie megapixel is het cijfertje al niet hoog maar de kwaliteit van de foto’s valt echt niet mee. Voor een toestel met die allure had een betere camera wel gemogen. Vraag mij er dan € 50 meer voor als dat het moet kosten. De front facing camera heb ik niet gebruikt. Doet iemand dat?

Met de 1 Ghz processor van en 512mb RAM is de Tab snel. Gewoon snel. Toch is het wat batterijduur betreft dik in orde. Bij heavy use van het type ultiem multitasken en twitteren en mail open en alles trok de Tab het een dag bij mij. Dat is zes tot elf zowat. Normaal gebruik haalde ik zowaar anderhalve dag.

In vergelijking met de Acer die ik op hetzelfde moment in handen had, die een echte tablet is, die honeycomb draait, merk ik een behoorlijk aantal verschillen. De Tab is voor mij een mobiel toestel voor dagelijks gebruik. Size matters.

Beste. Testtoestel. Ever.

7 Comments

  1. Ik heb ‘m ook. Schitterend apparaat. Iedere dag streel ik ‘m liefkozend. Omdat het moet, want zo werkt hij. En hij past in mijn kostuum, wat niet meer gaat lukken in de volgende versie. Tenzij ik ruimere kostuums ga kopen. Ah! Vandaar de uitdrukking “op de groei kopen”? Enfin, leuk stukje, Jan.

  2. Terzijde: dat websites de mobiele versie laden, ligt 9 op de 10 aan de sites, niet aan het toestel.

    ’t Is hoog tijd dat ‘mobiele’ gebruikers (met erg uiteenlopende schermeigenschappen) niet zomaar tweederangssites aangeboden krijgen. ‘Responsive web design’ is alvast een stap in de goeie richting. Nu nog even wachten voor men het overal oppakt.

    [/einde uithangen schoolmeester]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.