De HP spectre en de suspension of disbelief

De HP spectre won op CES dit jaar de prijs voor de beste notebook. Er komt ook een lading van die dingen naar Europe en voor die gelegenheid werd -wat dan heet- de fine-fleur van de Vlaamsche blogosfeer uitgenodigd voor een presentatie in Antwerpen. Dat gebeurde voor de gelegenheid op bijzondere wijze.

Iedereen kreeg een hart-doos opgestuurd met daarin een USB-stick en dat instagram je dan want dat is origineel en je hoort er tenslotte bij en dat vind je leuk. De journalistieke blogger voelt zich na de vierde foto van hart-met-usb-stick-en-ik-ben-erbij-foto wat wegdraaien van ongemakkelijkheid. Betrapt. Buzz maken, ik heb er aan meegedaan.

Edoch niet gebeuzeld, ik daarheen. Er was wijn met bubbels en er was wat te eten en de locatie was al even mooi als de verzamelde blogosfeer en er was een roos die ik moest opspelden en dat was echt noodzakelijk want dat was nodig ‘voor boven’.

Boven. Een slaapkamer met gedekte tafel en een butler. “U mag plaatsnemen en uw naam ingeven”, dit is Spectre.

Ik dien daar niet voor denk ik, voor dat soort events. Mijn suspension-of-disbelieve-grens ligt heel hoog. Er was een tijd dat ik scenario’s produceerde voor events. “Wanneer Elvis het podium betreedt, barst het feestje pas echt los” is een zin die misschien geen woordelijk citaat zijn van wat ik ooit tikte maar heel erg van zal ik er toch niet af zitten. In de praktijk werd er gewoon gedanst en ik vond het altijd vervelend dat ik de zaal niet mocht regisseren.

Je kon de Spectre winnen, dat is een MacBook Pro kloon van voor de MacBook Pro vernieuwd werd. Ik won de Spectre niet. Toen de juffrouw die zich eerder aan mij had voorgesteld als de hostess die ervoor moest zorgen dat de échte hostessen hun werk deden rondkwam met de computer, vroeg ik of ik eens mocht tillen. Je weet wel. Voelen, kijken, proberen. Technologiejournalist doen. Het bleef bij voelen. Tijd of gelegenheid voor testen was er niet.

Ik voelde en ik zag een computer. Aardig scherm. Een wat plastic gevoel. Een spiegel van een achterkant van een scherm van een laptop dat op geregelde tijdstippen met een doekje proper werd gemaakt. “Het blijft een computer met Windows op”, merkte iemand op, ik hoorde niet wie het eerst was, het echo’de door de ruimte.

De Spectre is een Windows PC met hoogstwaarschijnlijk indrukwekkende specs, met een aardig design (al valt er wat op te merken op de regelmaat waarmee het spiegelende oppervlak mee schoongemaakt moest worden. Wie een paradepaardje wil om in de koffieshop te gaan Facebooken, zal toch voor een toestel met een lichtgevende appel op de ommezijde gaan, zo zegt mijn buikgevoel.

Geeks of mensen die wat meer computers bezig zijn, zie ik het ook nog niet meteen aanschaffen. Windows 8 staat voor de deur maar daarover houden ze op de Spectresite nog stevig de lippen op elkaar. Is het toestel daarop voorzien? Zal het onderste uit die kan gehaald worden? Joost mag het weten.

Het is met de Spectre een beetje als met “wanneer Elvis het podium betreedt, barst het feestje pas echt los”. De act is goed en het eten en de sfeer zit erin maar je voelt dat dit een personeelsfeest is en dat de baas iets verderop zit en je wil wel dansen maar dat laatste glas had je misschien niet moeten doen. Het feestje dreigt met een sisser af te lopen.

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.