De HTC One X, een Nexus voor gewone mensen

Hier kwam (niet geheel toevallig) een HTC One X binnenwandelen. Mensen die deze deze pagina’s al langer lezen weten dat er aan deze kant van de lijn iemand zit te tikken die het wel heeft met de Taiwanezen hun telefoons. Al was het de voorbije jaren wat minder. Altijd hetzelfde design m’neer, dat gaat vervelen.

Maar nu dus de one serie en daarvan kreeg ik de X-versie te testen. Omdat ik benieuwd was naar wat de softwaremensen daar met Android 4.0 hadden aangevangen. Bij HTC gaan ze er immers prat op dat consumenten een voorkeur hebben voor hun Sense-laag die als schil over de pure Android komt te liggen.

Het valt me ineens in dat ik nog geen review van mijn eigenste Galaxy nexus heb geschreven maar de One X doet me er wel redelijk hard aan denken. Zelfde grootte, licht gebogen design, je kan er mee twitteren. Bij HTC hebben ze een punt. Die Sense-laag maakt een verschil. Het zit ‘m in kleine dingen zoals verschillende lockscreenprofielen die makkelijk in te stellen zijn (productiviteit, foto’s, friendfeed met de laatste statusupdates…). Of de extra laag in de apps schermen waar de meest frequent gebruikte apps een eigen plaats krijgen.

Als je naar de technische kant kijkt, wat kan je daar van zeggen? Niet veel. De One X is je derde generatie pentium in zakformaat maar dan nog met de evolutie van de technologie daar overheen. Specs van hier tot ginder. Dat je in de One X geen extra geheugenkaart kwijt kan, ik vind dat in zekere zin jammer maar heb je echt meer nodig dan 32GB? Met mijn Nexus heb ik het ook nog niet voor en ik trek daar foto’s mee en ik maak filmpjes gelijk zot (het zogenaamde ik-heb-een-zoon-effect).

Over foto’s gesproken. De HTC One X heeft een 8MP camera en die is zowel lens als sensorgewijs een pak beter dan wat de Nexus heeft. De One wordt in de markt gezet als een multimediamachine. Ik begrijp dat. Appelleren aan het jonge volkje dat erop los instagramt en facebookt.

Muziek luistert ook. Dit is één van die telefoons waarvoor HTC naar Dr. Dre heeft gebeld en waar dan een Beats audio logo op mag komen te staan. Ik kan zeggen: om op het terras van de (groot)ouders naar de Tour de France te kijken komt dat van pas. Dieper heb ik dat niet getest of dacht je echt dat ik ter eer en meerder glorie van dit blog Dr. Dre zou opzetten en dan de tram zou nemen van de ene kant van de stad naar de andere kant om te kijken hoe het publiek zou reageren op de klankkwaliteit?

Maar zou je dan de HTC One X kopen Jan, zeg dat eens? Ja. Absoluut. Voor mij is de HTC versie van Android de beste voor gewone mensen. Als je wat meer geek bent dan de doorsnee iPhonegebruiker, in die prijsklasse spelen we hier nu eenmaal, kan je hier ook nog wat aan sleutelen zodat het écht jouw telefoon wordt. Wil je écht altijd de laatste versie van Android en leg je liever zelf lagen over Android waar je geen maanden op moet wachten, ga dan voor een Nexus.

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.