De kindle en Nederlandstalige boeken, het ultieme niet-antwoord

Amazon (die van de censuur en de Amerikaanse culturele waarden weet je wel) verkoopt geen of nauwelijks Nederlandstalige boeken voor de Kindle. Dat is een nadeel. Zowel voor de consument (waaronder ik dus) als voor de uitgevers en auteurs.

Ik liet er mijn aankoop niet voor. Toch was ik benieuwd of dat er toevallig niet zat aan te komen. Daarom stuurde ik (op 12 december 2010) een mailtje naar boek.be, de overkoepelende belangenverenigingen van de Vlaamse Boekverkopers, Vlaamse Uitgevers en Boeken Importeurs.

Beste,

Recent kocht ik een Kindle om mijn e-books te lezen. Ik begreep dat de Vlaamse e-boeken niet compatibel zijn met deze standaard. Zit dit in de roadmap of helemaal niet?

Met vriendelijke groet,

Jan Seurinck

Op die mail kwam twee dagen later (14 december 2010) een keurige reactie:

Beste,

Met de kindle kunnen enkel boeken gelezen orden die gekocht worden via Amazon.
Dit is een monopoly (sic.) van Amazon.

Met vriendelijke groeten,
Helpdesk e-Boek.org.

Van dat soort antwoorden krijg ik het dus hé. Een antwoord zo naast de vraag en volledig incorrect bovendien, dat ik daar dus geen antwoord op kan formuleren.

Wie dat wil kan mijn blog. Dit. Wat je hier leest, kopen via amazon. Dat verkopen kan je gewoon met een aanvraagformuliertje regelen, kijken ze even of er geen illegale dinges opstaan en dan kan je beginnen. Niemand heeft mijn blog ooit gekocht maar het kon. Ooit. Toen wilde ik dat wel eens zien.

Maar boeken dus. Even googelen op how to sell your book via amazon, levert iets meer dan 7 miljoen resultaten op. Niet dat dit allemaal even relevant is, maar toch. 7 miljoen is niet niks. Zoek je iets specifieker op ebook, dan kom je al snel op de pagina die je nodig hebt: hoe publiceer je een e-boek voor de kindle? Gewoon hier klikken.

Monopolies. Ze zijn niet meer wat ze geweest zijn.

16 Comments

 1. Okay, het antwoord slaat alles, maar dat wil niet zeggen dat het probleem enkel bij boek.be of bij de Nederlandstalige uitgevers ligt. Als ik het goed begrepen heeft accepteert Amazon zelf helemaal nog geen Nederlandstalige (of Duits- of Franstalige) boeken. Het enige Nederlandstalige boek dat ik er weet, Het Diner van Herman Koch, is daar binnengesmokkeld doordat de uitgever in de metatags aangaf dat het een Engelstalig boek was.

  Sowieso vind ik het aanbod van Amazon erg beperkt – je vindt er ook bijna geen vertaalde literatuur in het Engels. Van Saramago en Vargas Llosa, toch nobelprijswinnaars, vond ik de laatste keer dat ik checkte enkel wat kleine verhalen en biografieën, niet hun grote werken.

  Gelukkig gebruik ik mijn Kindle vooral om via Instapaper en Kindlefeeder internetcontent te lezen.

  1. Ik kan verkeerd zijn maar volgens mij ligt het beperkte aanbod eerder aan de uitgevers dan aan Amazon. Ook kan ik me niet voorstellen dat amazon neen zegt tegen een behoorlijk grote markt.

   Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat het antwoord had moeten zijn: “weet je wat gast, wij zijn uitgevers, wij hebben geïnvesteerd in persen en die zijn gewoon nog niet afgeschreven en onze dochterondernemingen die import doen, wat denk je?”.

   Best jammer voor de auteurs en voor de technologische vooruitgang enzo.

  2. Vergeet alleen niet dat boeken voor de kindle by amazon, of gratis of heel goedkoop zijn, terwijk in nederland veel e-reader boeken net zo duur zijn als een echt boek!
   Dus het enige voordeel dat een nederlands e-boek heeft is dat je niet loopt te sjouwen en niet zoveel boeken kasten nodig hebt!
   Ja ik zou ook graag wat nederlandse boeken op mijn kindle lezen!

 2. Geïnvesteerd in persen? Nee, ze hebben vooral geïnvesteerd in een eigen archaïsch platform, waarbij zelfs de boekwinkel op de hoek nog een percentage van je e-aankoop krijgt. (Echt!) Ze willen niet aan Amazon omdat e-boek.be en het Europese ePub-systeem de concurrentie dan sowieso gaat verliezen van de Amerikaan – nu hebben ze nog een kans op deze markt.

  Natuurlijk kan een uitgever zelf besluiten de stap naar Amazon te zetten, maar dan bruskeren ze belangrijke zakenpartners en krijgen ze grote moeite om de papieren versie van hun boeken in de schappen te krijgen. En ook dat is nog altijd een niet-onaanzienlijk deel van de markt.

 3. Ook wel grappig dat ze klagen over het ‘monopoly’ van amazon, maar ze je wel verplichten om Adobe Digital Editions te gebruiken. Omdat ze een open formaat gebruiken met Adobe DRM op. En dat ze maar 4 e-readers (eigenlijk 2, maar kom) ondersteunen zegt ook al genoeg.

  Ach, ik persoonlijk kan voorlopig voort met de selectie op amazon (en gutenberg), dus voorlopig krijgen ze mijn geld niet. Lijkt mij vooral hun probleem te zijn :).

  1. @Raf er wordt wel gekeken naar het gebruik van social DRM hoor, probleem is dat er verder niet veel mogelijkheden zijn inzake beveiliging van boeken (niet dat ik geloof dat eender welke beveiliging een goed idee is maar bon…) Ook: auteurs laten blijkbaar dikwijls in hun contract zetten dat er geen eboek komt als er geen beveiliging is, dus uitgevers moeten hun auteurs nog overtuigen…

 4. Als er ooit een Amazonshop komt in Nl/Vl dan zullen uitgevers allicht wel meewerken (zover ik mag verstaan uit mijn interviews), probleem is dat Amazon kortingen vraagt die in Engeland/VS misschien wel financieel haalbaar zijn voor uitgevers, maar in NL/Vlaanderen waar het lezerspubliek relatief klein is is dit amper haalbaar (of zo spreken de uitgevers). Bon, Amazon is sowieso nog niet meteen te verwachten in onze regionen allicht, ze zullen zich eerst focussen op de grotere taalgebieden (fr,de,es) en dan misschien…
  Ik weet wel dat er gesprekken gaande zijn al met zowel Apple en Google, maar met je Kindle heb je daar natuurlijk niet veel aan…

 5. Beste Jan,

  Als eerste wil ik even meegeven dat ons antwoord op je mailtje inderdaad naast de kwestie en veel te kort door de bocht was. Onze excuses hiervoor.

  Ik wil je even meegeven dat we momenteel aan een volledig vernieuwde versie van e-boek.org werken en dat we willen uitkomen op een website die vertrekt vanuit gebruiksgemak van de klant. Één van de belangrijkste middelen waarop we dat willen bereiken, is in onze communicatie met onze klanten. Daarom is het belangrijk dat we geconfronteerd worden met onze tekortkomingen op dat gebied en dat we hieruit onze lessen trekken. Jouw blogbijdrage en de reacties gebruiken we dan ook om na te gaan hoe we duidelijker en to the point kunnen communiceren. Ik kan niet garanderen dat we vanaf nu direct alles juist zullen communiceren, maar we blijven er elke dag aan werken en feedback kan ons alleen maar beter maken.

  Als antwoord op je initiële vraag en je blogpost wil ik je eerst al zeggen dat je hiermee op twee terreinen komt, die momenteel de gespreksonderwerpen van de uitgeefwereld zijn : Adobe DRM en e-boekplatformen. Maar daarover dadelijk meer. Ik wil je vraag namelijk zo duidelijk mogelijk beantwoorden en daar hoort, vrees ik, een lange inleiding bij. Bare with me.

  We zitten in de beginfase van wat een complete digitale omschakeling is van onze sector en daar horen, net zoals dat bij andere sectoren het geval was, onduidelijkheden en protectionisme bij. Dat is geen excuus, maar een realistische weergave van de huidige staat binnen een groot deel van het boekenvak.

  In een klein taakgebied als het onze, kijken veel uitgevers bovendien eerst de innovatieve kat uit de boom en nemen ze hun tijd om hun strategie uit te tekenen, voordat ze nieuwe ontwikkelingen in hun programma opnemen. Dat heeft altijd goed gewerkt en er is niks mis met je tijd nemen. Maar de snelheid van de evoluties en het onbegrip over het karakter van het internet, zorgen nu voor problemen die op termijn fataal zouden kunnen zijn. Sommige van onze uitgevers beseffen nog niet volledig dat de digitale evoluties al jaren in het buitenland worden geperfectioneerd en dat het internet geen grenzen noch een douane.

  Als sectororganisatie is het daarom onze taak bepaalde ontwikkelingen naar waarde in te schatten en te streven naar oplossingen die zowel de uitgevers, de boekhandels als de lezers ten goede komen. Dit begint met duidelijkheid scheppen en uitgevers aanmoedigen om de juiste ontwikkelingen te ondergaan.

  Voor mij als Innovatiemanager betekent dat het streven naar ‘Platformonafhankelijkheid’ en het daaraan gekoppelde opentrekken van de verkoopskanalen.

  Deze doelen kunnen echter enkel bereikt worden als we twee zaken eerst oplossen : De technische problemen veroorzaakt door Adobe DRM en het misverstand over de gelijkheid van een e-platform en een e-reader.

  En dan komen we bij de uitwerking van je vraag. Eindelijk, hoor ik je al denken.

  Adobe DRM veroorzaakt enorme problemen en staat in de weg van wat ik het basisprincipe van het internet noem : vrijheid. De beperkingen die deze DRM veroorzaakt enerveert mij persoonlijk (ik heb een Sony reader en een iPad)en met mij zowat elke gebruiker van digitale content. Daarom hebben wij als sectororganisatie aan onze leden, die nog steeds met Adobe DRM werken, gevraagd deze te vervangen door een social DRM of, nog liever, door helemaal geen DRM. Deels omdat deze beveiliging een vals gevoel van veiligheid geeft en deels omdat het illegale circuit daarmee eigenlijk alleen maar aan kracht wint. Vanuit mijn optiek is het belangrijkste wapen tegen illegale downloads gebruiksgemak en dat bereiken we niet door het gebruiken van Adobe DRM.

  Om Nederlandstalige e-boeken op de Kindle te krijgen is dit denk ik een belangrijke eerste stap om te nemen. Het formaat is in dit opzicht minder van belang. Ik zeg niet dat het formaat niet van belang is, maar ‘minder’.

  Gelukkig beginnen de uitgeverijen dit probleem in te zien. Verleden week hebben verschillende uitgevers dan ook aangekondigd dat ze geen Adobe DRM meer zullen gebruiken end at ze overschakelen op Social DRM. Het is ook het doel van Boek.be om tegen het einde van het jaar alle uitgevers zover te krijgen dat ze deze omschakeling maken.

  Daarmee zijn we er echter nog niet helemaal. Bij veel uitgevers bestaat het misverstand dat om hun boeken compatibel te kunnen maken voor de Kindle, ze die ook moeten verkopen in de Amazon-winkel. En dat is simpelweg niet waar.

  Het zou alles makkelijker maken, no doubt, maar het is niet noodzakelijk. Wat de consument vaak niet weet, is dat Amazon enorme marges vraagt van uitgevers voordat ze hun producten nog maar willen verkopen. Dat is natuurlijk hun goed recht, maar het is daarmee commercieel eenvoudigweg niet meer haalbaar voor onze uitgevers.

  Maar de Kindle is ook te gebruiken als e-reader buitne Amazon om. Het enige wat daar dan nog in de weg zit, is het formaat. Aangezien Amazon het ePub-formaat niet ondersteunt, zouden de uitgevers hun e-boeken ook moeten laten verschijnen in een Kindle-campatible formaat.

  Na verschillende uitgevers geproken te hebben zijn ze hier zeker toe bereid. Zijn er hier al concrete plannen, dat vrees ik van niet, zodat gebruikers voorlopig nog aangewezen zijn op open source computerprogramma’s die van onze ePub’s een Kindle-vriendelijk formaat kunnen maken.

  Het uiteindelijke antwoord is dus enorm genuanceerd.

  Veel van onze uitgeverijen zullen redelijk snel dit jaar de weg naar platformonafhankelijkheid nemen en ook al zullen ze nog niet helemaal op de Kindle arriveren, ze zullen de weg niet blokkeren. Als ik hen iets of wat kan inschatten zullen hun boeken tegen het einde van het jaar in een Kindle-compatibel formaat beschikbaar kunnen zijn.

  Wat ik als afsluiter wel nog even wil zeggen is dat iedereen altijd de rol van Amazon in dit alles automatisch verdedigt, alsof Amazon het baken van goedheid is in een zee van evil uitgevers. En dat is begrijpelijk. Ook ik ben compleet onder de indruk van de machine die Amazon is en van hun meesterlijkheid op het gebied van service. Maar waarom vallen we met zijn allen uitgevers aan, maar spreken we nooit over het feit dat Amazon, ondanks eerdere beloftes, andere formaten toelaat op hun Kindle. Of dat ze een eigen beveiliging toevoegen aan de e-boeken die zij verkopen, die niet compatibel is met alle andere e-readers?

  Van hen vinden we dit normaal, maar van de uitgevers vinden we dat een slechte commerciële beslissing?

  Zijn we ten opzichte van Amazon een beetje starstruck? Geen kritiek, maar een eerlijke vraag terug naar jullie allemaal.

  Hopende dat dit je vraag heeft beantwoord en met vriendelijke groeten,

  Davy Hanegreefs

  Innovatiemanager Boek.be

 6. In Nederland en België hebben een we een door de overheid sterk gereguleerd boeken schrijf, vertaal, uitgeef en boekenland. Veel mensen weten het niet eens. Maar in onze landen is niet eens een vrije verkoop van boeken! Voor elk nieuw boek dat je wilt verkopen moet je eerst een vergunning bij de overheid aanvragen, daarin wordt dan vervolgens vastgelegd hoe duur het boek in de winkel verkocht moet worden.

  Op deze manier wordt iedereen verplicht om het boek voor de zelfde prijs te verkopen en daarom is onze boeken handel ook zo suf en zonder innovatie. Want je mag niet concurreren op prijs in boeken land. Voor een prijs vechter als Amazon.com wordt de toch al niet zo aantrekkelijke markt van het wat te kleine taalgebied Nederland/België daarmee totaal oninteressant.

  Maar misschien dat het voor e-books anders gaat worden. De vergunning plicht is immers niet van toepassing op e-books. Of moet ik zeggen NOG niet, want zodra de concurentie op de e-book markt de huidige dure retailers de das omgaat doen, dan komt er natuurlijk weer het aantrekkelijke sirene lied van overheidsregulatie. Kortom een uiterst onaantrekkelijke markt voor Amazon.nl.

  Misschien moete we maar stoppen met het Nederlands, veel te duur!

 7. Hallo,

  Ik las met interesse dit artikel en de reactie van ‘boek.be’.

  Momenteel heb ik nog gene Kindle maar overweeg die aan te schaffen aangezien het zeer leesbaar en goedkoop is.

  Om andere formaten om te zetten naar kindle formaten dacht ik aan dit programma, heeft iemand hier ervaring mee?

  http://calibre-ebook.com/

  GL

 8. Pingback: De beste prijs/kwaliteit e-reader voor Nederlandstalige digitale (kinder)boeken? | Schuurmudgeon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.