De Lexus IS 300h test: totale controle?

[vc_row][vc_column width=”2/12″][/vc_column][vc_column width=”8/12″][md_text md_text_title1=”” md_text_title_separator=”no”]Als je mij had gevraagd wat mijn favoriete autospotje van het laatste jaar is, ik zou je meteen dit aanbevolen hebben:

Komt alom, de wereld van een blogger kan rare wendingen nemen: een weekend lang heb ik met zo’n IS 300h rondgetoerd. Boskabout had me over de sportiviteit verteld. Groene jongen ik, maar ook een beetje, ja, soms, zwak. Hybride las ik en ‘totale controle’ vertelde mij de reclamespot.

Of ik wel eens hybride had gereden, vroeg de man achter de balie bij het ophalen. Dat had ik wel eens. Toyota Prius, daar had de Vlaamse overheid er een paar van staan. De Priussen waren niet erg in trek maar ik vond het wel aardig rijden.

Is er wat speciaals, dat ik moet weten, vroeg ik nog. De man van Lexus schatte in dat ik waarschijnlijk liever zelf zou gaan ontdekken. Zulks was het geval.

De IS 300h is een vreemde auto. Het is enerzijds die sportieve sedan waar hij voor verkocht wordt. Er is dat ecologische aspect met die hybride. Er is de controle en er is de hoek af. Flappy Paddles heeft ‘m bijvoorbeeld. Op een automatisch geschakelde hybride? Ja, op een automatisch geschakelde hybride. Gewoon. Omdat het kan.

Na het weekend was ik er niet helemaal uit wat de auto nu net is en dat is denk ik wel een beetje het leuke aan het ding. Draai de knop op eco en je rijgedrag krijgt een rustiger elan. Controle, weet je wel. Draai diezelfde knop een kwart naar rechts, duw op dat gaspedaal en je kan… euhm… hoe zal ik het zeggen, wat sneller en wat… tja, vinniger. Controle, ja. Totaal? Misschien, ik heb niet heel hard durven doorduwen.

Wat me opviel aan de IS 300h, waren veel knopjes. In een tijd dat je je smarthone bedient zonder (of met zeer weinig), is dat een beetje vreemd. Soms wat onnuttig ook. Er is een controller om het centrale scherm te bedienen en een knop om de stand van sport naar eco naar normaal te zetten, dat had gerust dezelfde knop kunnen zijn, leek me. Ook de radio is werkelijk een knoppenparadijs. Misschien zijn er mensen doe voor dat geld ook veel knoppen willen, ik heb daar niet zo’n kijk op.

We zijn naar Brugge en Kortemark geweest tijdens het weekend. File gehad. In stad gereden, autostrade, platteland. Soms eens op het gaspedaal geduwd om te voelen wat het ding vermocht, ik wil daar niet flauw over doen. Dat doe je als je zoiets hebt. Gemengd verbruik: 6,5 liter.

De Lexus is niet goedkoop. Een slordige €45.000 voor de versie waar ik mee mocht toeren. De prijs voor een luxehybridewagen, zou ik denken. Ik heb niet genoeg zicht op wat Mercedes of BMW daar tegenover zouden zetten maar ik vond het wel fijn rijden.

Ook zoonlief was enthousiast. Hij had het over een ‘sjieke auto’. Het moet inderdaad het meest luxueuze model geweest zijn waar vader mee heeft mogen bollen. Hij had als volgende testauto graag zo één met deuren die omhoog open gaan. Dat heeft hij bij oma gezien… (in schaalmodel).

Dat. Of een mini.[/md_text][/vc_column][vc_column width=”2/12″][/vc_column][/vc_row]

7 Comments

 1. Mijn frustratie met dit soort wagens is nog altijd dat iedereen denkt dat de Hybride zuiniger en eco-vriendelijker is. Maar mijnen diesel verbruikt geen 6.5 per 100 km hoor. Korte afstanden … weinig autostrade … en ik verbruik maar 5.4 of zo.

  1. niet vergelijken met een a3 mazoutstoof maar met een a4 2.0l benzine…..denk dat je dan rond de 8 a 9 liter zult hangen…… btw 5,4 ofzo vind ik nog vrij veel voor een kleine a3
   a4 diesels zitten op een gem. van 6.44/100km
   a4 benzines zitten op een gem van 8.96/100km

 2. Serieus ? 6.5 liter ? Mijn 10 jaar oude Audi A3 (1 van de eersten van de 2e generatie) verbruikt gedurende die 10 jaar nog steeds gemiddeld slechts 5,7 liter per 100 km. En ik rij regelmatig onrustig. Snel optrekken, nerveus bochtenwerk enz … Bovendien kostte het ding toen ook een pak minder dan de 45.000 euro van die Lexus. Dit lijkt mij allesbehalve een geslaagde auto/concept.

 3. Een hibride wagen is ideaal in stadsverkeer en in de file maar op de snelweg is een dieselwagen veel zuiniger

 4. Rijd nu een maand met Lexus IS 300h na jaren gedieseld te hebben. Het rijden in zo een rust en stilte is een waar genot, wegligging is fantastisch en het verbruik is ongelooflijk laag. Ben zeer tevreden over mjn keuze en kan deze wagen aanbevelen: echte toptechnologie. Ben nog nooit boven 6 liter per 100 kg geweest en toch al lange ritten gedaan op autobaan in Duitsland. Gemiddeld 5.8 liter op teller nu!

 5. Ik heb nu ook een lexus IS300h. Wat mij betreft is it de beste auto waar ik ooit mee gereden heb. Hij is stiller dan een BMW7 of een Jaguar XJ. Gemiddeld zit ik nu op 4,65l benzine wat neerkomt op dezelfde prijs als 5,22l diesel momenteel. Ik heb niks te maken met Lexus maar is weet alleen dat de duisters een pak achterlopen bij deze technologie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.