De Microsoft Surface 2. Ik weet het ook niet.

Laatst was er hier een andere tablet in huis. Mijn iPad mini liet ik voor een weekend achter in Leuven en toen kon het grote avontuur beginnen. Vorig jaar was ik er niet helemaal wild van. Toen de mensen van Microsoft me er op de Fashion Talks één in de handen duwden, vroeg ik louter gebaseerd op het scherm, een reviewexemplaar.

Toen de lieve man er aan toevoegde ‘en de startknop is terug’ kon ik de woorden ‘domste. beslissing. ooit.’ niet binnenskamers houden. Ik meen dat ook.

Microsoft heeft goed huiswerk gemaakt. De behuizing is lichter en dunner. De kickstand is gebleven. Het scherm is echt drop dead gorgeous. Apple Fanboys zullen me voorzeker ‘maar het is gene retina’ voor de voeten schuiven. Kan best.

Is het een tablet? Is het een Ultrabook? Het is geen van beide. Bij Microsoft proberen ze de Surface 2 daar ergens tussen te duwen heb ik de indruk. Al zal niemand dat zo willen vertellen.

Ik blijf erbij dat het de duidelijkheid van het toestel niet ten goede komt. Er is volgens mij een markt voor hybride toestellen maar dan moet je, Microsoft zijnde, natuurlijk gaan concurreren met de Acer Androids van deze wereld en prijsgewijs kom je daar dan dus niet aan. Daar moet marketinggewijs een mouw aan te passen zijn, lijkt me.

Waar de Surface 2 faalt, is de software. Deze keer heeft ook de RT-versie een dubbele interface. Metro-style zoals je die van de Windows telefoons kent en de traditionele interface van Windows Vista en voorgangers. Het overkwam me meer dan eens dat ik verdwaalde in de software.

Ja, de testperiode was kort en nee, ik ben geen vaste Windowsgebruiker maar ik schakel tussen Androidversies dat het een lapje gaat en nooit duurt het langer dan twee dagen dat ik me eens vergis. Ook de laatste dag heb ik me nog verloren gewaand.

<rant>Iemand moet in Redmond maar eens een keuze gaan maken. Of je gaat voor die Metro-stijl die ik mooi en overzichtelijk vind, of je gaat voor de klassieke Windowslook. Of je duwt die software in de handen van een gebruiker en je vraagt het gewoon: kijk m’neer, wil jij klassiek of ga je voor nieuw?</rant> Ik weet het ook niet.

Zou ik een Surface kopen? Nee. Zou ik zagen als ze op het werk zouden zeggen: kijk gasten, volgend jaar is het gedaan met die mac’s hier, we gaan voor Surface: nee. Dat is beter dan vorig jaar, schat ik in. Alleen kijk ik uit naar versie 3, waarin Microsoft keuzes gaat maken en niet alles wil zijn voor iedereen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.