De WaterRower: middeleeuws marteltuig of shortcut naar een sixpack?


Je hebt zo van die dingen waarvan je ze ziet en meteen denkt: dat wil ik. Eén van die dingen waar ik dat mee had, was het roeimachine van Frank Underwood in de Netflix reeks House of Cards. Een sterk staaltje product placement. Het werkte. Alvast bij mij. 

Een middeleeuws marteltuig, zo noemt Underwood het meteen nadat hij het van zijn vrouw cadeau krijgt. En of het een subtiele manier is om hem te vertellen dat hij niet langer in vorm is? Mogelijks wel, dus. Wij hebben er dus ook zo één gekocht. Uit vrije wil. Een all black exemplaar. Intussen heeft het ding ongeveer 300 kilometer op de teller. 

De Waterrower gebruiken

Wanneer je het toestel aankrijgt, krijg je er meteen een eerste training bij. Tenminste als je het drie verdiepen omhoog moet tillen, zoals wij. Vervolgens kan het IKEA-gewijs in elkaar zetten beginnen. Het wijst allemaal echt zichzelf. Water in de tank en dan kan het martelen -ik bedoel trainen- écht beginnen. 

Het toestel komt met een ingebouwde meter die slagsnelheid, kracht en afstand meet. Wil je ook je hartslag monitoren, dan kan je dat via een externe kit regelen. Helaas connecteert het toestel niet uit zichzelf met een netwerk. Gegevens zijn dus standaard manueel in te geven wanneer je die op strava wil bijhouden. 

Een handig extra’tje om er meteen bij te kopen, is een laptopbankje. Dat monteer je boven de watertank. Voor de € 100 wat dat kost, moet je het niet laten en je kan tijdens het roeien op het gemak een serietje kijken of een muziekje opzetten om het leed wat te verzachten.  

Wanneer je klaar bent met trainen laat je het toestel gewoon staan als je daar de plek voor hebt. Dat gebeurt bij ons in de periodes waarin we er vaker op zitten. Of je zet het rechtop. De waterrower is er in verschillende houtsoorten en materialen zodat je er altijd wel één kan vinden die bij je interieur past. Is het een pronkstuk voor je living? Zo ver wil ik nu ook weer niet gaan. 

De waterrower in de praktijk

Roeien is lastig. Dat van die middeleeuwse martelmachine is niet helemaal uit de lucht gegrepen. Hoewel je hartslag relatief laag blijft, heb je na een half uur al wel het gevoel dat je iets gedaan hebt. 

Voor mij is dat het grote voordeel tegenover andere sporten. Je hoeft niet door weer en wind en mits het aantrekken van een stel sportkleren, ben je op twee minuten en achtendertig seconden klaar om te gaan sporten. 

In mijn hoofd zou de Waterrower er op magische manier voor zorgen dat ik snel en efficiënt iets aan de overbodige kilo’s zou kunnen doen. Sixpack en armspieren toe. Helaas moet ik toegeven dat lange werkdagen, warme temperaturen en ook gewoon geen goesting ook met dit toestel tot de realiteit blijven behoren.

Een middeleeuws marteltuig zoals het in House of Cards genoemd wordt? Je kan er jezelf serieus pijn op doen. In de goede zin van het woord dan. Roeien heeft vooral vloeiende bewegingen waardoor blessures niet tot het standaardrepertoire behoren. Naar je lichaam luisteren en niet overdoen in het begin is de boodschap.


Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.