Een motie van onbegrip

Er zijn twee soorten mensen. Je hebt mensen die Google Reader niet gebruiken, je hebt mensen die niet zonder kunnen. Google heeft beslist dat de mensen die niet zonder kunnen het toch zullen moeten leren. Ik hoor bij die categorie mensen.

Er zijn al honderden artikels geschreven over mogelijke alternatieven. Er zijn mensen die roepen ‘RSS is dood’. Ze zitten allemaal in mijn reader. O ironie. Straks zal ik ze lezenIk heb ze zo ongeveer wel allemaal gelezen en volgende week ga ik ze doorzoeken. Ik bewaar er voor latere lezing. Op 1 juli zal het gedaan zijn.

‘Mogen we niet gewoon betalen’, vroeg mijn lief toen ik het vertelde. Dat kan niet. Ik begrijp het niet. Klaar. Google zegt lenteschoonmaak. Ik dacht dat je dan je rommel de deur uit deed.

Het leek me geen cashcow. Het leek me niet dat er erg veel development in ging zitten. Soms dacht ik dat ze het bij Google vergeten waren dat Reader ook nog zoiets was.

Ik dacht dat ze bij Google aan de hand van mijn Readergedrag wisten wie ik was. Mijn interesses. Wat ik wil weten. Wat ik zoek en hoeveel tijd dat dan mag kosten. Op welke links ik klik en op welk ritme ik leef. Slapeloze nachten heb ik doorgebracht in Reader. Zonnige middagen op een terras. Avonden zij aan zij met mijn lief. Zij haar naaiblogs en ik de techneuterij.

Ik begrijp het niet. Ik ben er mentaal niet klaar voor. Verder ben ik het met AH eens.

6 Comments

  1. Beste Jan, het is ondertussen 2013. Onze telefoons en tablets kennen ons ondertussen al heel goed. Waarom zouden we dan nog zelf moeten abonneren op feeds? Op die manier sluit je je op in je eigen wereld met de feeds die je bekend zijn en sla je dus veel feeds over die je niet kent. Google reader is zo passé als het maar kan zijn. Je telefoon of tablet moet je nieuws aanreiken op basis van wat je wil lezen en niet op basis van feeds die je kent. Goed voorbeeld is Zite. Sinds ik die app gebruik gebruik ik geen Google reader meer en neem van me aan dat ik al zwaar geïnvesteerd heb in allerhande RSS readers. Smart readers zijn de toekomst. Readers die weten wat jij wil lezen en je dat gewoon aanreiken zonder dat je er naar op zoek moet. Ik ben iemand die het nooit eens is met Google maar met Google reader snap ik echt wel dat ze het de schop geven. Het is gewoon niet meer van deze tijd.

  2. Reacties als die van Sébastien maken mij bijzonder bang. We evolueren steeds meer naar een internet waar machines, of in het beste geval “curators” voor ons gaan beslissen wat we nog te zien krijgen. Obscure pareltjes zullen eeuwig ongezien blijven. Idioot massa-entertainment (eindeloze lijstjes, lolcats, harlem shake videos) onontkoombaar. Wil je gewoon een update iedere keer als bv. Hadley Freeman of Paul Krugman iets publiceert? Pech gehad, de machine zal wel beslissen of je het mag lezen.

    (Dit soort functionaliteit zit trouwens ook al in Google Reader, voor wie dat wenst)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.