Jan rijdt een Audi A8L in 10 vragen

[vc_row][vc_column width=”2/12″][/vc_column][vc_column width=”8/12″][md_text md_text_title1=”” md_text_title_separator=”no”]Dit weekend reed ik met een Audi A8L (waarbij L staat voor lang). A8, dat klinkt vrij normaal maar als je eens goed rondkijkt zie je die dus vrij zelden. Zeker deze versie niet. Prijzig beestje. Niet standaard met chauffeur maar je merkt vrij hard dat het geen gezinswagen is.

Hoeveel kost die?
€140000. €140753,54 om precies te zijn. BTW inbegrepen. Dat is vijf-zes modale gezinswagens bij elkaar. Startprijs voor een A8 is € 70000 maar deze was dus de lange versie, had de breedst bemeten motor van het gamma en opties zijn nooit goedkoop. Om een idee te geven: de Bang en Olufsen geluidsinstallatie, die speelt voor een dikke € 7000 muziek.

Dat rijdt nogal zeker?
Ja. Op 250 schijnt hij begrensd te zijn. Ik ben daar niet aan gekomen. Aan 120 moet je de gas nauwelijks beroeren. Kom je van het kruispunt af, dan zijn de achterliggers zonder al te veel zotternij snel stipjes in de achteruitkijkspiegel.

Is het een grote auto?
Yes. Zeker in deze L versie. De ondergrondse parking van den Delhaize was er niet echt op voorzien. Daar ben ik wijselijk terug uitgereden, dat was me allemaal wat te smal. Parkeren valt eigenlijk nog vrij goed mee. Als je wel eens met een camionette hebt gereden.

Je bent toch geen echte autofreak?
Niet echt eigenlijk. Ik ben niet geïnteresseerd in de nieuwe Renault Scenic of Opel Corsa maar een elektrische auto, een sportieve hybride of een ultraexclusieve auto, daar mogen ze mij voor bellen. Als het een ervaring is, zeg maar. Als Juul mee mag ook. Als hij denkt dat ik een held ben, dan ben ik dat ook.

We dachten…
Dat ik een salonsocialist ben die het redelijk moeilijk heeft met het feit dat er mensen zijn die onder de armoedegrens leven? Ja. Dat ik van de parkeerplaats tot thuis stapte en mentaal de autowaarde optelde en niet aan die A8 kwam. Je vraagt je af hoeveel harder je kan werken om zoiets te kunnen betalen. Niet dus. We leven in een markt en als die markt zegt dat dit kan bestaan, wie ben ik?

Ik associeer je toch meer met kleine ecowagentjes?
Helemaal juist. Ook met marketing neem ik aan? Wel: deze A8, dat is geen auto, dat is een communicatiemedium. Laat een A8 rondrijden en je verkoopt meer A6’en en A4’s. Zo werken die dingen. Ik heb met een medium rondgereden en daar een foto van genomen.

Die auto past toch niet bij jouw imago?
Imago? Moet ik een imago? Het zal allemaal wel hoor. Personal branding en alles. Groene linkse jongen rijdt dynamisch met een vervuilende , decadent dure limo. Helemaal waar. Sorry milieu. Sorry geweten. De boog kan niet altijd per trein reizen. Wie zonder zonden is…

Waarom doe je die moeite?
Er zijn mensen die wat centen neerleggen of met een bongobon eens op het circuit gaan rijden. Ik heb met een duurdere auto een weekend lang in het echt gereden. Het enige wat ik daarvoor moest doen was een uur op de bus zitten en een meeting verplaatsen (dat laatste door file). Valt wel mee.

Laat je je dan niet gebruiken als goedkoop uithangbord?
Sommigen zullen dat vinden. Sommigen hebben een mening en zullen die verkondigen. Sommigen zullen jaloers zijn. Sommigen zullen mij inconsequent noemen. Sommigen hebben altijd een mening en mogen die gerust aan mij vertellen. Je kan niet objectief zijn als ze een kar van € 140000 onder je kont duwen en zeggen: doe maar Seurinck, maandag wel even terugbrengen als je wil.

Hoe was de ervaring?
Te gek voor woorden eigenlijk. Het is heel vreemd om te denken dat de kans vrij klein is dat ik ooit iets luxueuzer rijd. Dat de beenruimte die Juul ter beschikking had, de grootste ooit was. Dat hier voor de deur een half huis geparkeerd stond en dat ik daar op zaterdag gewoon mee naar den Delhaize reed en dat een buurman op het raampje tikte toen ik wegreed en vroeg: ‘rijdt u weg mijnh… ah Jan, sjieke bak jong…”.

Ergens in maart komt de BMW i3 hier nog langs. Intussen is het ook voor mezelf uitzoeken wat het gaat worden. Autosalon doen enzo. Dan kijken naar de audistand, naar die auto achter het hekje waarrond mannen met dassen en glaasjes schuimwijn…[/md_text][/vc_column][vc_column width=”2/12″][/vc_column][/vc_row]

11 Comments

  1. Je had een aardig boompje kunnen opzetten over het immorele van zo’n kar. Maar dan had je allicht ook die te-gek-voor-woorden-ervaring met de BMW i3 op je buik kunnen schrijven. En voor zo’n pleziertje verdring je natuurlijk met gemak elke vervelende ethische bedenking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.