Kindle3, de ultieme crossover tussen digitaal en analoog

Vorige week arriveerde hier de Kindle, de e-boek lezer van Amazon. Heel veel tijd om ermee te spelen heb ik nog niet gehad maar toch, ik weet wat ik aan het toestel zal hebben. Denk ik. Voor om en bij de 193 dollar of 145 euro kan je ook niet sukkelen.
De Kindle werkt op de e-ink technologie en dat is heel fascinerend. De knopjes, het plastic, de aansluitingen herinneren eraan dat je een digitaal toestel in handen hebt maar als je het even vergeet en je kijkt is dit de ultieme crossover tussen analoog en digitaal.
Ik kocht het model zonder 3G want hoewel ik plan meer op de trein te gaan lezen, geloof ik niet dat ik ineens onderweg een boek wil gaan kopen of dat ik niet kan wachten tot thuis om een interessant citaat de wereld in te sturen. Als het echt zo dringend is, heb ik anders nog wel een toestel of twee waarmee ik dat kan doen.
De leeservaring

Lezen op de Kindle is lezen in een boek. Klaar. Duidelijk. Dat is geen marketingtaal, dat komt niet recht uit het begeleidende boekje. De Kindle is de beste analoge digitale ervaring die je je voor kan stellen. Echt. Je hebt het gevoel een toestel met ingebouwd papier vast te houden. Je vergist je ook nooit in het omslaan van een blad. Ook dat is handig.

In tegenstelling tot de iPad (het is een ander toestel met andere toestellingen, I know) is de Kindle een handig leestoestel. Het weegt drie keer niets. Niets is om en bij de 50 gram zodat de HTC Desire HD met zijn alu body ongeveer evenveel weegt. Ander toestel. I know.
Boeken en vooral de keuze daarvan
Nee, je kan niet alle  boeken kopen. Al helemaal geen Nederlandstalige. Dat ligt niet aan het toestel of Amazon maar aan het lokale boekenbedrijf. Ook Engelstalig kan je lang niet alles kopen. Dat is bijvoorbeeld het geval met het boek Flat earth news, dat ik wel heb gelezen maar niet gekocht. Dat wilde ik naar aanleiding van de actualiteit even binnenhalen maar oeps. Niet beschikbaar. Jammer. No sale there.
The content of a new medium is an old medium, zo luidt het adagium. Klopt hier alvast. De boeken die ik kocht bevatten heel wat interessante bronverwijzingen. Naar boeken, naar websites. Daar zou heel makkelijk een link van te maken zijn. Als auteurs er wat handig mee omspringen zouden ze hun boekenprijs kunnen drukken door affiliate links op te nemen. Voorlopig gaat dat feest echter nog niet door.
Als gebruiker kan je via het  Gutenberg Project ook enkele boeken, nu ja, enkele honderden, binnenhalen waar niet langer auteursrechten op rusten. Probeer dat maar eens in de Fnac of Standaard boekhandel.
Aanduiden en annoteren
Een van de voornaamste redenen waarom ik een Kindle kocht is de annotatiefunctie en de daarmee samenhangende zoekfunctie. Eigenlijk wou ik onder het lezen altijd al aantekeningen maken in de marge maar dan is het boek geschonden en misschien lees ik het boek later met een andere mindset en dan storen die dingen alleen maar. Annoteren op de Kindle is dead easy.
Daarenboven geeft de Kindle aan wat de meest aangeduide passages zijn. Als je dat stoort, kan je dat uitzetten. Ik heb het aan staan. Het is alsof je je boek van de rest van de wereld hebt geleend met hun aanduidingen erin. Niet dat ik het dan steeds met mijn medelezers eens ben, maar dat is een ander verhaal.
Wel een issue (en dat heeft de kindle app op de mac en android ook) is de manier waarop het toestel omgaat met woorden en leestekens. Als je een zin hebt met een nevenschikking tussen gedachtenstreepjes, dan staat het eerste leesteken na het laatste woord en het daar op volgende woord daar aan. De Kindle kent echter geen leestekens zo lijkt het.  Hij neemt dan ook aan dat dit een woord is uit twee delen. Waardoor je een slordige aanduiding krijgt. Dat moet er softwarematig wel uit te krijgen zijn lijkt me. Alleen is dat nog niet zo.
Citeren
Leeservaringen delen, is eveneens mogelijk. Met de facebook- en twitterintegratie kan je citaten de wereld in sturen met een druk op de knop. Enfin, met een druk op twee knoppen. Alt-enter. Het citaat krijgt een amazon.to-link en een #kindle hashtag en heeft natuurlijk de bedoeling boekjes te verkopen. Ik ben er nog niet uit of ik dat wel ga gebruiken. Misschien dat ik eindelijk een alibi heb gevonden om een tiende twitteraccount te openen.
No color
De Kindle3 heeft enkel zwart en wit. E-ink met kleur is niet te combineren met een lage verkoopprijs. Of dat een probleem is? Als je kunstboeken wil gaan lezen wel ja. Als je tuk bent op magazines. Dat weet je op voorhand. De meeste boeken die ik lees en las bevatten echter geen kleur, behalve dan in de overdrachtelijke zin van het woord.
Alles opgeteld
Of ik tevreden ben van mijn aankoop? Jawel. Ik had het veel eerder al moeten doen. Maar mijn eeuwige getwijfel ook hé. Volgens mij wordt dit één van dé aankopen van 2011. Geen zever. Echt. Je voelt nauwelijks dat je dat ding in de hand houdt, het leest als een echt boek maar dan zonder dat het dichtplooit als je even rechtstaat om je een glas in te schenken.
Als je de Kindle via deze link koopt, dan heb ik er ook iets aan.

12 Comments

 1. Hallo Jan, Dank voor je review.
  Voor wat soort ‘leeswerk’ gebruik je de Kindle? Het aanbod is vnl engels, dus is het voor je werk? Of lees je ook voor je plezier engelse romans?
  Het lijkt me een leuk apparaat om mijn leesvoer bij me te hebben, maar juist dan tonen zich de (kunstmatige en markttechnische) beperkingen lijkt me.

  1. Ik zal binnenkort eens wat zeggen over het gebruik. Kwestie van de koe te melken tot ze leeg is 😉 Serieus, ik heb dat er even uitgelaten omdat ik het nog een plek aan het geven ben. Binnenkort meer.

 2. nog een aanrader voor de kindle is instapaper (www.instapaper.com), een programmaatje waarmee je elk artikel dat je op internet vindt in een layout aangepast ad kindle kunt bewaren in je eigen account. Aansluitend daarop is er longform.org waar je lange stukken uit tijdschriften als New Yorker, Esquire, Wired… vindt die je via instapaper meteen jaar je kindle kunt doorsluizen.

 3. Ik heb vandaag ook even met de Kindle3 van Sasvangent gespeeld.
  Echt een leuk ding, zo klein, dun en licht!

  Mis je geen touchscreen?
  Dat was toch mijn eerste gedacht, als ik annotaties in een boek maak zijn dan kleine snelle kribbeltjes – en wil ik dat eigenlijk niet gaan typen, dikwijls omcirkel ik ook iets, of zet ik er gewoon een uitroepteken of een vraagteken bij.

  Ook het lezen van PDF’s kan nog wel wat beter, niet?
  Soms zit je dan van links naar rechts te scrollen omdat in de PDF de tekst te breed is uitgesmeerd.

  Voor de rest: geweldige leeservaring – tegen de zomer haal ik er zeker 1 in huis, vermits lezen op een gewoon LCD of Oled scherm buiten in de zon echt niet prettig is (om niet te zeggen haast onmogelijk)

  1. Een touchscreen missen is veel gezegd. De eerste twee dagen heb ik wel getouched maar dat werkt dus niet, daarna leer je dat af. Batterijtijd primeert hier denk ik. Weet ook niet of e-ink überhaupt te combineren is met touch.

   Die annotaties, tja, je kan een passage aanduiden en daar dan leestekens bij zetten. Daar zie ik het probleem zo niet.

   PDF’s kunnen beter. Dat doet een iPad stukken beter. Binnenkort eens uittesten wat het geeft na omzetting. Dat schijnt mogelijk te zijn. Ook kan je het toestel gebruiken in landscape wat een deel van de problemen mogelijks kan verhelpen.

 4. De Kindle lijkt me inderdaad een interessant stukje hardware. De afweging die mij momenteel nog bezig houdt is dat de controle over wat je erop kan lezen, nog steeds bij Amazon ligt. Het bekendste voorval (en ironisch ook) was toen 1984 van de Kindle werd gehaald. Amazon had een probleem met de uitgever, en heeft prompt het boek van de Kindle gehaald. Mensen die het hadden aangeschaft konden het niet meer lezen op hun toestel. Ze werden wel netjes terugbetaald.
  Al bij al toch redelijk “scary” dat je zelfs na aanschaf geen controle hebt over je digitale boeken.

 5. Lijkt me sterk dat dat zou kunnen. Die boeken zijn echt wel files. Het boek is inmiddels ook weer te koop in de kindle store. Ik veronderstel dus dat het sowieso een tijdelijk euvel was.

 6. Jan, het kan echt. In plaats van een enkele blog boven te halen verwijs ik liever naar Google met de zoekterm “Kindle 1984”.
  Maar als het inderdaad weer te koop is dan zullen de geschillen met de uitgever opgelost zijn.

  1. Googelen. Juist. Googelen. Niet aan gedacht. Excuus. Echt. Het kan dus maar het zijn ook files. Weet niet hoe ze dat dan doen. Kan dat perfect naar mijn HD kopiëren. Maar ik moet ook af en toe syncen natuurlijk. Niet handig.

 7. kostprijs blijft de grootste reden waarom ik geen muziek op itunes of boeken voor kindle koop. waarom is de tastbare versie van muziek en boeken even duur of soms goedkoper dan hun digitale tegenhangers? het bespaart de producent een fortuin aan productie, verpakking, transport en verdeling via kleinhandel en toch krijgt de consument geen korting.

  bij de kindle heb je nog het voordeel dat je je boeken altijd en overal ter beschikking hebt, maar cd’s kan je zelf rippen in itunes en je schijfje als backup houden. daarnaast hou ik van een gevulde boekenkast of grasduinen in mijn muziek-collectie.

  de gadgetier in mij zegt: kopen! maar de rationele consument houdt de boot voorlopig nog af. toch bedankt voor de interessante review!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.