Kukoo vs Mail 1-0

De liefde tussen e-mail en mezelf is al een tijdje over. Het ligt niet aan haar, het ligt aan mij. Het ligt niet aan de techniek, mail is een verdomd goed systeem. Het ligt aan de gebruiker. Niet in het minst aan deze gebruiker.

Hoewel ik het al dertig keer heb gelezen dat het niet mag en hoewel ik weet dat het fout is, open ik nog te vaak mijn mailbox. Twee keer per dag, zo staat het voorgeschreven in mijn agenda: een keer ’s morgens na eten, een keer ’s middags na eten.

Maar dan heb je wat nodig en dan denk je dat je iemand nog wat moet sturen en voor je het weet staat mail.app weer rood uit te slaan en zit je mails te beantwoorden. Zo gaat het bij veel mensen dag in, dag uit, ik weet dat, maar dat betekent nog niet dat ik slaaf van mijn mailbox moet worden.

Enter Kukoo. Alweer een nieuw idee en product van Tijs de Geniale. Het is eigenlijk een tijdgebaseerde filter die je tussen je eigenlijke mailbox en de afzender zet.

Om het technisch voor de bakker te krijgen op een Google Apps account is het voorlopig geen lachertje maar eens opgezet, ken je je weelde niet. Je kan gewoon de informatie (al is het maar een telefoonnummer) uit je mailboxarchief vissen zonder dat je meteen wordt overvallen door notificaties.

Als je dat wil, krijgt de afzender een mailtje met een boodschap en het volgende tijdstip dat je je mail leest. Dat heb ik afgezet. Veel mensen die mij iets sturen, weten inmiddels dat ik niet actief zit te wachten op mails.

Misschien is dat nog wel het grootste neveneffect van Kukoo. Ik slaag er de laatste tijd steeds vaker in om die mailbox heel lang dicht te houden. Ook die van de Office365-flandersdc-account waar het voorlopig niet op geïnstalleerd is. Ook zeg ik al eens gemakkelijker: ‘nee, ik heb die mail nog niet gelezen, om 21u zal ik dat doen’.

Voorlopig wordt Kukoo aanbevolen als ‘inbox voor je notificaties’. Als je hetzelfde mailadres voor alle social-kanalen gebruikt, blijft dat gratis voor één aflevermoment per dag.

Zelf gebruik ik het dus zoals het bedoeld is voor de toekomst. Als echt mailsysteem. Op het adres dat bij deze site (en dus mezelf) hoort. Zo ga ik het ook wel blijven gebruiken.

7 Comments

  1. Ik snap het niet, Jan. Kukoo filtert dus je mails door ze allemaal in Kukoo zelf te blokkeren en ze pas door te sturen op momenten dat jij dat wenst. Dus in plaats van 10 mails verspreid over de hele dag, krijg je die 10 mails allemaal op een zelfgekozen tijdstip?
    Is het dan niet eenvoudiger om je mailbox dicht te houden tot jij zelf je mail wil controleren. Geen extra mailadres en karakter kweken, dubbele win…

  2. Dat is het dus net. Vaak moet je dus die mailbox open doen om zelf wat te versturen. Mail.app heeft bijvoorbeeld een regel die zegt: als jij iets stuurt, ontvang je ook.

    Als je het aanpakt zoals ik (met hulp, ik geef het toe) kan je gewoon je oude mailadres houden waarna alles in kukoo wordt geblokkeerd. Hoef je geen nieuw mailadres te communiceren.

    Zoals gezegd: ik gebruik het al meer zoals de toekomstige versie bedoeld zal zijn.

  3. Die Kukoo kan zeer praktisch voor je zijn, wil ik best geloven aangezien het inderdaad efficiënter is van mails op 1 moment te lezen + antwoorden, … Maar die meldingen die het steeds stuurt naar iedereen die je mailt, is dat niet wat overbodig? Als ik iemand wat dringends wil vragen dan bel ik die persoon in kwestie, mail is voor me niet instant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.