Over de boekenkast

[vc_row][vc_column width=”2/12″][/vc_column][vc_column width=”8/12″][md_text md_text_title1=”pixflow_base64IA==” md_text_title_separator=”no”]Toegegeven, ik heb ze ook. De verboden boeken van De Morgen. Toegegeven, in ons fictieboekenrek nemen ze een niet onaardig deel van de ruimte in. Toegegeven, wij hebben een wereldgeschiedenis met Knack-kaft. Toegegeven, ik heb ze niet allemaal gelezen. Lang niet.

Trots ben ik daar niet op en boeken nemen plaats in en plaats heb je nooit op overschot. Daarom heb ik dan ook besloten geen boeken meer te kopen. Niet in papieren versie. Want de geur van boeken, als ik die al ruik, vind ik niet zo heel bijzonder. Het gevoel van papier doet me denken aan mijn vakantiejob bij Roularta. De bibliotheek is niet meer wat het ooit was.

Nee, doe mij maar een eBook, dat is de toekomst. De Kindle staat op mijn lijstje voor het najaar. Je bibliotheek in je man bag, dat is nog eens de 21ste eeuw. Nu wordt er over eBooks nogal lyrisch gedaan. Dat het de mensen aanzet tot lezen bijvoorbeeld.

Want mensen die Kindles en iPads en Dell Streaks en Sony Readers hebben, die kopen daar boeken op. Veel boeken. Mensen die een elektronisch boek (hoe correct Vlaamsch klinkt dat?) gekocht hebben, geven ook aan meer te lezen. Tot 40% meer. Lulkoek.

Mensen met eReaders gebruiken hun toestel vaak, want dat doe je nu eenmaal met toestellen. De mensen die een televisietoestel in huis halen om drie maand als decorstuk te dienen zullen vast ook op één hand te tellen zijn. Dat ze meer boeken kopen zeg je?

Waarom denk je dat ik hierboven uit de boekenkast kom en spreek over de boeken van De Morgen? Het is niet omdat er in de laatste jaren meer kookboeken dan ooit zijn verkocht, dat er ineens meer gekookt wordt. Beter misschien. Daar heb ik geen weet van als daar cijfers over bestaan.

De one-click-buy van Amazon en iBooks en ongetwijfeld ook bol.com zijn de nieuwe spaaracties. Straks lopen we met een ongelezen bibliotheek rond. Gelukkig blijft deze wel draagbaar.[/md_text][/vc_column][vc_column width=”2/12″][/vc_column][/vc_row]

6 Comments

 1. als ik een echt papieren boek in bad laat vallen, leg ik dat op de verwarming en lees ik morgen verder. als ik een echt boek op de grond laat vallen dan raap ik dat terug op en … lees ik alweer verder. Als ik met mijn kinderen herfsbladeren wil drogen leg ik ze tussen – alweer – een echt boek. Met nog een ander zwaar echt boek er bovenop.

  ziehier 3 belangrijke handigheden die een e-book niet kan waarmaken.

 2. Sinds enkele weken ben ik de trotse (jawel!) eigenaar van een eenvoudige Kindle. Sindsdien ben ik toch terug begonnen met lezen.

  Vroeger ging overal een boek mee naartoe. Sinds ik werk kreeg ik zo’n boek jammer genoeg niet meer in de tas gestoken. Een echt boek heeft namelijk een behoorlijk volume en gewicht en dat naast een laptop (met adapter en aller erop en eraan), wat werkboeken, de boterhammen, … Nu ik de Kindle heb, kan ik weer een boek meenemen. Wat zeg ik: een persoonlijke bibliotheek!!

  Ik heb terug de kans om te lezen en ik voel me er heel content mee! (Ook content over de Kindle trouwens)

 3. Olalala, Jan, literaire blasfemie ;-). Geen papieren boeken meer kopen, ik heb het ooit geprobeerd, mij lukt het niet. Ik ben zo’n boekenjunkie die gelezen boeken in haar nabijheid moet kunnen houden. In de meeste gevallen om nooit meer vast te pakken, maar ze moeten er staan. Elke verzamelaar zijn verzameling, nietwaar? Ik ben dan weer niet zo uit-de-tijd dat ik mijn neus ophaal voor e-boeken. Je wil niet vergeleken worden met die mensen die ten tijde van de intrede van de fotografie uitsluitend bij schilderijen bleven zweren, toch? Ik zie e-boeken liever als een variant extra. Hardcover, pocket, luisterboek, e-boek… allemaal even leuk speelgoed. Allemaal geschikt op verschillende momenten, op verschillende plaatsen en bij verschillende gelegenheden.

 4. Ik herken mezelf in uw post, maar kan me heel goed vinden in de comment van Ines. Plaatsvulling, gewicht, voor iets dat je misschien nooit zal gebruiken. True story. Maar toch staat het daar zo mooi. Ik ben nooit echt een grote lezer geweest, de zoveelste boekbespreking op de middelbare school haalde ik meestal van internet, zo iemand weet je wel. Maar de laatste jaren is dat veranderd, uit interesse. Ik kom boeken tegen met een inhoud die me op het eerste zicht enorm interesseert en dan moet ik dat onmiddellijk hebben. Dan koop ik dat boek, zet het in m’n rek tussen de overige exemplaren en vroeg of laat lees ik het wel. Maar ondertussen staat het daar toch mooi, wordt het deel van het decor en krijgt het een charme…

  Een Kindle of andere iPads mogen dan wel de door u opgesomde voordelen hebben boven de gebundelde dode bomen, die charme hebben ze vooralsnog niet…

 5. Zelf ben ik toch ook nog geneigd om het romantische idee van het papieren boek in de analoge boekenkast nog even te omarmen, het staat nu eenmaal mooi en het is een subtiel statussymbool. En ik denk dat het wel meevalt met de plaatsinname van de gemiddelde boekenkast. Sommige boeken zijn ook gewoon gemaakt voor papier, denk o.a. aan de McSweeney’s reeks, het boek als mooi tastbaar object. Maar natuurlijk heeft het e-boek vele voordelen met alle interactieve invalshoeken en mogelijkheden (hoewel hier ook een gevaar ook overkill dreigt denk ik) en vroeg of laat heb ik er ook een. Zoals hier reeds gezegd, alles heeft zijn eigen nut, plaats en toepassing.
  En onze bomen mogen dan gespaard blijven, e-Readers en iPads zijn ongetwijfeld gemaakt uit biologisch afbreekbaar materiaal, geassembleerd door goedbetaalde aziatische werkkrachten en draaien op groene energie.
  Nog een vraag: Hoe laat je een e-boek signeren? Hoe pak je het in als leuk cadeau (eventueel met opdracht)? Hoe mep je er een irritante vlieg mee plat? …

 6. Ok, ik wil je dan graag ontlasten van de verboden boeken en ik wil je hier zelfs 15 euro voor geven zodanig dat je eindelijk meer plek hebt in je huis… Beschouw het als een liefdesgift; ik gun je meer ruimte!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.