Over GPS gebaseerde fitness apps

Hoe zal ik het zeggen? Vandaag heb ik een fietstochtje gedaan waarvan ik 44 kilometer met fitnessapp Strava heb geregistreerd.

Het zat niet mee. 30,5 gemiddeld, ik zal niet zeggen dat ik me van kilometer 1 tot kilometer 44 uit de naad heb gewerkt van ik kan niet meer maar toch: regelmatige pedaalslag, letten op die houding, fietsen met acht man in je wiel die niet wensen over te nemen, het zegt iets.

Nee, ik kan niet zeggen dat ik een slecht gevoel had. In de wielertoeristerij gaat het echter zo dat gemiddelde snelheden de pasmunt zijn. Velen zijn geroepen om daar een schepje bij te doen. Of hun kilometertellertje net wat verkeerd in te stellen om het nog te kunnen bewijzen ook.

Mijn vader is daar religieus in. Geen gezever. Juist is juist en voor dat juist wordt er ook een inspanning geleverd. Die gaat tien kilometer fietsen langs de staatsbaan in de buurt en vergelijkt zijn kilometerteller met wat de palen aangeven. Bijstellen en opnieuw.

Maar die apps dus. Runkeeper, Strava, Google Tracks, whatever, die baseren zich dus op GPS en dat is wat, op tien meter nauwkeurig? Als ik fiets van A naar B en ik moet slalommen tussen paaltjes, of het fietspad is kronkeliger dan de autoweg waarop zo’n GPS zich baseert, dan klopt dat dus niet meer.

Kom ik bij mijn eerste punt. 30,5 gemiddeld. OK, ik moet een stad uit fietsen, ik hou me in de mate van het mogelijke aan de verkeersregels (nee ik ben geen wielerterrorist maar het fietspad tussen Wijnegem en Schoten, dat is echt niet te doen). Enfin. Ik vind dat niet snel. 30,5 en ik heb an het end eigenlijk wel afgezien als ik heel eerlijk ben.

Dan heb ik altijd het gevoel dat die fitnessapps aan de lage kant tellen. Is dat bij gebrek aan nauwkeurigheid van het systeem (ik hoop het niet want GPS, dat is zo iets militair en daar worden bommen en raketten mee opgestuurd) of is dat de onnauwkeurigheid van mijn telefoon en is Strava, om maar eens een merk te noemen, nauwkeuriger dan een ander en hoe komt dat dan?

Dat zijn dingen die ik me afvraag. Als ik afgezien heb en niet stoer kan zeggen: 35 per uur meneer, madam, ik rij dat zo op een zondagvoormiddag.

 

1 Comment

  1. Als uitgangspunt de omtrek van je wiel nemen lijkt me nog steeds de beste manier. Misschien een tip voor je vader? Die palen langs de staatsbaan boezemen me niet echt vertrouwen in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.