Smartphonegebruik per leeftijd en OS in België

Google heeft iets nieuw gelanceerd. Dat doen ze wel vaker. Geen OS deze keer of een nieuwe reclametool maar iets dat dichtbij de grondslag van het bedrijf om alle beschikbare data ter wereld verzamelen en ter beschikking te stellen.

Thinkinsights bevat een berg aan interessante informatie. Zoals dit. Gewoon even gemaakt omdat ik dat wel interessant vond om te weten.

Dat Windows Phone blijkbaar het populairst is bij de oudste bevolkingsgroep. Ik stel me dat voor in de winkel “hier m’neer, m’vrouw vindt u de Windows telefoons”. Zo’n seniorennetter weet meteen wat hem/haar te doen staat: “ah, Windows, da kennekik, geleerd bij de KAV/Boerinnebond/wathebikje”. Verkocht.

Dat Android het meest gebruikte OS is en dat iOS vooral in de jongste doelgroep aftrek vindt. Dat is normaal lijkt me. Dat is de periode waar het pauwengedrag nog het sterkst speelt. Daarmee de conspicuous consumption van zowel student als ouder aanwakkerend.

De hoge score van Blackberry bij de jonge gasten, ik ben blij dat zich dat in de cijfers aftekent. Dat BB voor 16-jarige meisjes is, loop ik al een tijd in de podcast te roepen. Blijkbaar ook voor 18 tot 29-jarige meisjes en jongens. Dat zou ik nu ook kunnen gaan uitzoeken maar misschien wil jij ook nog wel spelen.

Hier vind je alles over mobilofoons in grafiekjes maar er is ook consumentenonderzoek en mediamixonderzoek en onderzoek over mobiel.

11 Comments

  1. Leuke informatie, maar het doet me wat denken aan de Vereniging van Tandartsen die komt vertellen dat er nog wat werk aan de tandenwinkel is. Vanwaar haalt Google deze informatie? Willen ze info geven in de hoop dat wat werkloze creatieven mooie infographics publiceren? Ik mag hierover kritisch zijn. Ik merk ook dat je eigen besluitvorming nogal subjectief is. Uiteraard is er een deel pauwengedrag bij de jeugd, maar ik zie dat dit dan nogal netjes verdeeld is. Ondertussen ga ik Thinkinsights verder uitvlooien.

  2. Enorm flauw om gebruik van iOS gelijk te stellen aan “pauwengedrag”. Is gewoon veruit het meest aangename en gemakkelijkste te gebruiken voor de gewone (lees: non-geek) mens. De vraag is gewoon wie extra wil betalen voor dat gebruiksgemak en aangezien de smartphone voor de meeste jongeren het centrum van hun bestaan is kiezen zij vaak voor de beste (weliwaar duurste) optie.

    Ik stel me overigens ook vragen bij de bron van deze gegevens, gezien Google niet bepaald een neutrale buitenstaander is in deze materie.

      1. “What we want and what we need has been confused”, vooral door die leeftijdsgroep. Ik geloof echter niet dat een iPhone uitsluitend gekocht wordt als statussymbool, zie o.a. de tevredenheidscijfers die regelmatig gepubliceerd worden over Apple-producten.

  3. Die 16-jarige meisjes lopen overigens ook nog steeds rond met een Nokia, maar dan wel de BB-achtige versie van dat Finse merk. Aan iedere bushalte staat er wel eentje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.