Waarom ik google chrome gebruik en vooral hoe

[vc_row][vc_column width=”2/12″][/vc_column][vc_column width=”8/12″][md_text md_text_title1=”pixflow_base64IA==” md_text_title_separator=”no”]Vroeger was ik nogal een hevige aanhanger van de Noorse alternatieve browser Opera. Van firefox heb ik nooit echt moeten weten. Te zwaar uit de doos. Internet Explorer. Tja. Safari. Wat een onding. Achterhaald en voorbijgestreefd bij installatie.

Chrome dus. Al sedert de eerste bètaversies. Zowel op Mac als op PC (hier downloaden). Vreemd genoeg niet mobiel. Daar is Chrome niet beschikbaar voor het besturingssysteem van Google. Vreemd. Eigenlijk. Toen ik met Chrome begon, viel mij vooral de lichtheid van dat ding op. Al is browsersnelheid volgens mij eerder een perceptiekwestie (en een kwestie van de verbindingssnelheid, dat spreekt) dan wat anders.

Een browser moet het surfen vooral niet in de weg staan. Dat is het gevoel dat ik bij Chrome heb. Daarenboven doet het ding automatische updates en kan je uitbreidingen toevoegen dat het een aard heeft. Veel mensen zullen die dingen niet gebruiken.

Waarschijnlijk zien mensen het nut daar niet van in. Waarschijnlijker is dat men deze functie niet kent. Het moet gezegd dat ik waarschijnlijk bij de heavy users van een browser mag worden gerekend. Mijn dienstenpakket is redelijk uitgebreid maar misschien mis ik ook nog wel essentiële dingen. Laat het weten via de reacties.

Extensies

Facebook for Google

Chrome Ik ben niet zo’n liefhebber van facebook. De meeste van mijn updates daar gebeuren via twitter (met de natter applicatie). Af en toe wil ik wel eens lezen wat er zo in de wereld rond mij gebeurt. Daarvoor is de Chrome extensie. Zeker met de facebook messages die in aantocht zijn, lijkt mij dat een stukje code waar ik nog veel plezier aan ga beleven.

Delicious

Om mijn favoriete pagina’s op het web op te slaan en te delen gebruik ik Delicious. Meestal doe ik dat vanuit google reader. Soms kom je echter out of the blue op wat uit en dan zorgt de Chrome extensie ervoor dat ik dat met één klik kan bewaren. Tags en een eventuele notitie toevoegen en klaar.

Diigo

Mogelijks houdt delicious op te bestaan. Het alternatief waar ik voor heb gekozen (nu al, jawel) is diigo. Ahum. Pssst. Eigenlijk is dat Diigo beter dan Delicious vind ik. Mij zal je dus niet zien huilen op het moment dat ze bij Yahoo! de bookmarkkraan dichtdraaien.

bit.ly

Bit.ly is voorlopig mijn vaste URL verkorter op twitter en op andere sociale netwerken. Deze extensie zorgt ervoor dat je niet meer moet liggen knippen en plakken met url’s en van hier naar ginder en helemaal uit de flow. Klikken. Aanpassen. Sturen. Als er op een pagina bit.ly links worden gebruikt, kan je meteen ook zien hoeveel erop geklikt is. Handig.

Goo.gl URL shortener

Goo.gl. Dat wordt binnenkort mijn vaste URL verkorter. Voor twitter. Voor facebook. Heel de santezooi. Ware het niet van het feit dat de API er nog niet is en het dus nog niet via Tweetdeck gebruikt kan worden. Integreert met alle diensten van de regenboog. Van Twitter tot Yahoo bookmarks en terug naar Evernote.

Clip to Evernote

Van Evernote gesproken. Soms lees je op het web wel eens wat en dan denk je ‘daar wil ik nog wat mee’ of ‘dat moet ik onthouden’ of ‘daar zit een blogpost in. Tekst selecteren, Evernote-knop klikken en later terugvinden. Handig.

Instachrome

Instachrome is de chrome plugin voor Instapaper, een dienst waarmee je websites kan verzamelen om later te lezen. Vaak gaat het om dingen die te lang zijn om online te lezen of dingen waarvan je toch even wat meer wil weten en eens wat grondiger wil doorlezen. Een alternatieve manier van pensioensparen noem ik het ook wel een keer.

Bladwijzeritems

Uitleggen kan ik het niet maar via de bladwijzerbalk kan je ook een aantal dingen laten uitvoeren. Slepen is installeren bij die dingen. Eigenlijk zijn het een soort plugins maar ook weer niet. Je zou het een programmeur moeten vragen hoe het juist zit. Press This Mijn blog heeft een goed verborgen citatenrubriek. Daar moet ik ooit eens wat mee, dat weet ik. De citaten komen via de Press This bookmarklet. Tekst selecteren. Klikken. Bloggen via wordpress. Handig.

Blackbird bookmarklet

Iemand zegt wat op twitter en je wil daar wat over schrijven? Deze bookmarklet laat alvast toe om geen calvarietocht te moeten ondernemen. Geen screenshot. Alles dynamisch voor als de vermaledijde het in hoofd haalt een andere achtergrond of avatar te nemen.

Chrome sync

Twee PC’s en een Mac gebruik ik om mijn dagtaken uit te voeren. Dat zou betekenen drie keer een plugin installeren, favorieten toevoegen, instellingen aanpassen. Met Chrome sync ben je van die hele rotzooi af. Een google account maken, een handleiding volgen.

Chrome apps

Applicaties binnen een browser. Ik moet dat nog zien of dat gaat werken. Enfin. Ze zijn er. We kunnen ze gebruiken. Bij mij staat tweetdeck geïnstalleerd en dat is best handig eigenlijk. Kan ik op eender welke computer meteen over al mijn twitter accounts beschikken via mijn favoriete twitterclient. Geen assistentie van de IT-dienst nodig.[/md_text][/vc_column][vc_column width=”2/12″][/vc_column][/vc_row]

3 Comments

  1. De font rendering van Chrome op Windows, hoewel verbeterd tov oudere versies is dramatisch slecht. Resultaat: slecht leesbare sites. Safari voor mij (x platform win/mac) dus. Die heeft dezelfde plugin mogelijkheden overigens.

  2. De standaard Android browser is ook webkit-gebaseerd, als ik me niet vergis. Ziet er niet uit als Chrome, maar dat hoeft ook niet. Het is mobiel, dus geen tabs en zo, de gebruikscontext is compleet anders. Dolphin (de mobiele Firefox) heeft wel tabs, maar op zo’n klein formaat is dat eigenlijk eerder onhandig.

  3. Werkt de Chrome Sync naar behoren?
    Ik sync tussen twee computers (XP & Vista) en jammer genoeg moet ik veel apps / instellingen manueel syncen tussen beide computers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.