Wat is genoeg?

De hele discussie over ‘minderen’ en ‘genoeg is ook goed’, volg ik al een tijdje met interesse. Shawn Blanc maakt een lijstje van mensen (usual suspects, wat had je gedacht) die daar iets nuttig over zeggen en hij voegt er zelf ook nog wat nuttigs aan toe.

Een tijd geleden heb ik actief gedacht om dat ook te doen. Minderen. Minder RSS-feeds en iedereen in mijn twittertijdlijn dumpen en dan bij mezelf te rade gaan wie ik het meeste mis. Opnieuw toevoegen tot ik ‘genoeg’ heb.

Het is niets voor mij denk ik. Teveel sociale vrees om iedereen te dumpen, te brede interesse om de helft van die feeds te laten vallen. Liever dan dat te doen, leg ik mij erbij neer dat ik niet alles kan lezen, dat mijn reader constant rond de 7000 items blijft hangen.

Want de grond van de discussie, daar ben ik het wel mee eens. Er is gewoon teveel. Teveel artikels. Teveel podcasts. In kwaliteit variërend maar toch de moeite waard voor een verscheidenheid aan redenen.

Misschien heb ik het wel nodig. Om meer dan zomaar ‘genoeg’ te proberen lezen. Meer dan ‘genoeg’ te volgen. Misschien is mijn ’te veel’ wel mijn ‘genoeg’.

Wat jij?

4 Comments

 1. Mwah, genoeg is als je er zelf genoeg van hebt. Ben je happy met je huidige status, dan is dat genoeg. Zodra je er niet meer happy bij bent, dan is het genoeg geweest en kan je ingrijpen 🙂

  Maar kijk je niet blind op al die zogenaamde productiviteits experts. Iedereen is anders, en het is grotendeels allemaal hype.

 2. ‘Genoeg’ is een erg vloeibaar begrip, afhankelijk van de drukte van het moment. De ene week is dat al beperkter dan anders. Bij mij persoonlijk komt dat neer op hoeveel laagjes van de ijsberg ik wil/kan lezen: enkel het topje, of graaf ik dieper.

  1. Wat die RSS-feeds betreft ben ik blij met Highlightr als hulpmiddel.

  2. Qua social media denk ik dat mijn filters (f, t, g+) momenteel ook goed werken doen.

  3. En dan is er nog de mailbox, waar ik tegenwoordig bijzonder streng mee omspring. Hoe minder ruis, hoe beter.

 3. Mijn RSS-feeds krijg ik onder controle door in Newsify (iOS app) in te stellen dat alle artikels die ik voorbij scroll zonder te openen als “gelezen” worden beschouwd. Zie ik tijdens dat soort filtersessies iets dat ik wil lezen, maar op dat moment niet kan lezen, dan stuur ik het naar Pocket.

  Op die manier staat mijn teller van ongelezen artikels op 0, zonder dat ik het gevoel heb iets te missen. Handig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.