230111 en de facebookgeneratie

De facebookgeneratie komt op straat, zo lees ik op de voorpagina van mijn weekendkrant. De ondertitel “hoe reëel wordt het protest” wijst de richting naar een artikel binnen in de krant.

Daar lees ik dat wel 22.700 mensen virtueel meebetogen, dat 25.600 niet weten of ze komen en dat 81150 mensen niet meebetogen. 260.400 mensen vonden het niet nodig op de RSVP te reageren.

Mensen die ervaring hebben met facebookuitnodigingen -en dat hebben we allemaal- maken de conclusie samen met de journalist. Dat zijn heel veel mensen die niet zullen komen en 22.700 waar je niet op kan rekenen. Maar is 230111 wel de test voor sociale media waarvoor ze moet doorgaan?

Malcom Gladwell’s vervolg op The revolution will not be televised in The New Yorker mag inmiddels platgeciteerd genoemd worden. De revolutie zal inderdaad niet getweet noch geRSVP’d worden. Dat is niet hoe bewegingen ontstaan. Bewegingen ontstaan in café’s en op straat. Spontaan en snel en ongecontroleerd.

Communicatiemiddelen zijn een catalysator, geen generator. Zoals toen met de Witte Mars. Verontwaardiging was overal. Niks geen controle. Een aanvraag tot protest bij de burgemeester van Brussel als een unrefusable offer.

De 230111 beweging mist een gezicht. Zowel een maatschappelijk als een persoonlijk. De beweging mist een buitengewone doelstelling. De beweging wil van iedereen zijn en daarom is ze van niemand. Mensen willen een banier om achter te lopen, wat de Vlaams-nationalisten duchtig aan het bewijzen zijn. Leidt ons wordt er geroepen. Maar leid ons niet in bekoring.

De betoging van vandaag heeft dan ook geen uitstaans met de werking van sociale media. Noch is het een test voor een generatie. De facebookgeneratie bestaat niet. Kijk maar eens naar de demografie van het sociale netwerk.

230111 is een utopie. Van mensen met idealen. Van mensen die geloven dat mensen hetzelfde willen zijn. Dat is mooi. We mogen blij zijn dat er jonge mensen zijn die zich daarvoor nog willen inzetten.

Ik vrees dat het geen succes wordt straks. De klassieke media zullen schrijven dat sociale media niet werken. Ze zullen Gladwell citeren. We hebben nog steeds geen regering.

24 Comments

 1. Mooi gezegd. 230111 mist trouwens niet alleen een gezicht, maar ook een doel. “Geen kernkoppen in België” of “Geen Frans in Vlaanderen” waren duidelijke stellingen waar een mens voor of tegen kon zijn. “Los het op” of “wij willen een regering” blinkt uit door vaagheid en gebrek aan inhoud.

 2. Buiten het missen van een gezicht, missen ze ook wat duidelijkheid.

  230111 is de naam van de website en de datum van de betoging?
  “No government, Great country” is de slogan? Gaan ze die scanderen?
  “Shame” is wat? De naam van de organisatie? Waren het dan niet gewoon enkele studenten die het organiseerden?

  Daarnet trouwens even moeten zoeken achter de website. 2312011? 23012011? 23012011? Er zijn veel manieren om een datum te schrijven…

  Ik blijf trouwens mooi thuis, deze namiddag.

 3. Akkoord, en dan vooral met de reactie van Vromant. Waar wordt er vandaag eigenlijk voor betoogd? “Wij willen gewoon een regering”? Daar ben ik het dus niet mee eens en plaatste ik vandaag ook een post over.

  We zitten niet met een probleem van regeringsvorming of zo, we zitten met een veel meer diep geworteld politiek probleem in België. Een betoging gaat dat niet oplossen. De politici zelf ook niet, vrees ik.

 4. Ik ben geweest en er waren heel wat verscheidene redenen om te komen, als ik zo om me heen keek. Er waren er die voor België protesteerden, er waren er die de politiek wilden laten zien dat ze de impasse beu zijn, er waren er die tegen het extremisme protesteerden … Zelf ben ik gegaan omdat ik dat wij-zijdiscours, Vlamingen-Walen, links-rechts … beu ben. Ik denk dat het gewoon een signaal is dat mensen het gehakketak van politiek EN media beu zijn. En ik heb me trouwens niet aanwezig gesteld op Facebook …

 5. Mooi gesproken! Een Nederlands voorbeeldje: protestactie tegen verhoging van het collegegeld door onze nieuwe regering, december 2010. Een facebook event is aangemaakt, 5000 zeggen te komen, 2000 zeggen ‘misschien’ te komen. Uiteindelijk zijn er zo’n 3000 man..

 6. Volgens mij is het ‘leidt ons’, maar dat terzijde.

  Waar ik denk dat de betoging voor stond is: maak een einde aan de impasse. Spring. Stop met de spelletjes politiek (op z’n Di Rupo’s).

  Hoe zielig vind ik het dan wanneer Vlaams-Nationalist numero 15184 op tv verkondigt ‘maar wij willen geen snelle regering. Liever traag dan snel en een slecht akkoord’.

  Ocharme. We naderen de 230 dagen en we balanceren nog steeds op de rand met verkiezingen. Bepaalde partijen (zij het N-VA, zij het de sossen, zij het de Franstaligen, zij het… I don’t give a shit) blokkeren de boel met een achterliggende agenda.

  Daartegen werd er betoogd. En de N-VA… heb ik er niet gezien.

 7. De betoging was een politiek spel, politiek draait dan weer op macht en macht komt van leiderschap.
  #shamebe had ik een paar keer zien voorbijkomen op twitter maar wist niet wat erachter zat terwijl ik als student toch een belangrijke doelgroep ben. Zonder de nachtlus van de 7e dag (16/01) had ik het nooit geweten. Ik was sceptisch ( http://twitter.com/#!/samcvd/status/26807680374939649 ) en nu blijk ik gelijk te hebben..
  30 000 mensen zijn mooi maar wat is er feitelijk bereikt?

  Sociale media kan leiderschap versterken, niet creëren!

  Het waren 5 studenten zonder voeling voor de realiteit, het waren dan ook filosofie studenten (vermoed ik aangezien er ene doctoreert in filosofie)

 8. Besten,

  Ik stelde gisteren vast dat er, in weerwil van uw nochtans duidelijke oproep, veel tricolore vlaggen + zelfs anti N-Va leuzen te zien waren (gedragen door natuurlijk hoofdzakelijk franstaligen). Van sommige opschriften (van spottend Frans tot in gebrekkig Nl, dus allen van franstaligen) liep het venijn en zelfs haat er af. Hun vlaams equivalent (Tak) werd genadeloos en gewelddadig aangepakt. Dus tot zover uw ‘neutraliteit’.

  Komt daarbij dat er met moeite een 20% vlamingen meeliepen, en de franstaligen er vooral een pro-belgique manifestatie in hùn ogen van maakten, en je kreeg een soort update van het nostalgische pro-belgica gebeuren uit 2007.
  Maw, uw bedoèling zou wel eens helemaal de mist kunnen ingaan, dat zal u toch wel doorhebben neem ik aan.

  Ik kan mij toch niet inbeelden dat bv minister S Declercq dit niet inziet..? Maar bon, mij niet gelaten hoor.

  Nu mijn vraag: wàt met die tricolore symbooldragers, die werden dus gedoogd? Of komt u er tòch voor uit dat dit maar gewoon een ‘verkapte'(?) pro-belgique betoging was..

  Wie trouwens ook maar ièts van ‘de vlaming’ snapt, weet hoe ‘contrarie’ hij wel stemt..

  Mvg,

  Bruno Floré
  Wetteren

  1. Even duidelijk stellen dat ik mij hier niet uitlaat over de taal, de politieke richting of de boodschappen die werden meegedragen. Ik heb daar wel een idee over maar die staat hierboven niet te lezen.

   Met het gebruik van u en uw lijkt u aan te geven dat ik bij de betoging betrokken zou zijn. Dat is dus niet het geval. Ik was niet eens aanwezig.

 9. Hallo,

  Nochtans vandaag nog in DS lees ik dat jullie ontkennen dat het een belgicistische gedoe werd en boos waren om de revelatie van de cijfers, alsof er die niet zouden toedoen.. Daar zijn jullie dus serieus mis in, die doen er maar al te zéér aan toe. Ik herhaal dat vele Franstaligen het misbruikten tot een eng, klef soort belgicisme dat.. nooit was (in vlaanderen). Er werd nu vooràl duidelijk dat velen hiervan nog dromen, en erger nog, het ons willen opdringen.

  Hoe goed -zij het naïief- mss uw bedoelingen ook waren, het viel perfect te voorspellen dat het zou uitgebuit (zie uitspraken Milquet op vrijdag al) worden door lepe politici.
  We zitten met 2 gescheiden werelden, een tweelandenland, gewoon even wìllen de ogen openen en u aub niet meer laten misbruiken.

  Mvg

  1. Beste Bruno Floré, (Facebook id 1036230351, 129 “vrienden” waarvan de meerderheid politici)

   Ik heb u zonet eens opgezocht via Google. U bent zo een van die copy-paste trollen. U gaat volgens mij als volgt te werk:

   * U heeft een tekst voorbereid, of waarschijnlijker: van ergens gekopieerd.
   * U geeft in Google “230111” in.
   * U opent alle resultaten van de eerste 5 pagina’s.
   * Op alle websites waar er een reactiemogelijkheid is, plakt u uw tekst, zonder te lezen waarover het gaat.

   “Om het in de verder wel mooie taal van Molière en Zola te zeggen”: J’accuse! Bij deze laat ik u weten dat ik mijn lidgeld van de Backbone Cabal en het Lumber Cartel opnieuw ga betalen.

   In ieder geval hanteert u geen fake identiteit, want op 1207.be vind ik een Floré B. uit Wetteren.

   For the record: deze commentaar is niet voor u bedoeld, maar voor mijn lezers.

 10. Euhm beste ‘amedee’, had ik een online-analyst gevraagd? Dacht het niet, integendeel, je geeft me ’n benauwd gevoel, ‘k vraag me af of hier geen privacy-domeinen worden overschreden, wat zou het Privacy-comité daarvan denken vraag ik me zo af…

  Dus hoe ik te ‘werk’ ga, gaat jouw geen barst aan, het vertelt me wèl over jou dat je blijkbaar zéééën van tijd hebt, doe je dat trouwens bij iedereen zo? A fulltime job dus zo te zien..

  En wat je boodschap(je) beteft: je “j’accuse” mag je … waar je wil, goed? En met je lidgelden heb ik geen zak te maken, je schijnt te denken dat ik ergens penningmeester van ben, daar was je gesnuffel dan ook al mis in, ook al zeg je nadien dat het voor ‘je lezers’ is bedoeld..

  In feite what i’m saying is: leuter op ’n ander or stick to the facts. Nie goe bezig hé man.

 11. laten we het eenvoudig houden! “Bruno’s” zijn anonieme vlaams blokkers! Extreme meningen kunnen niet meer sinds B. Valkeniers zo slim was om te beseffen dat extreme uitspraken het imago van vlaams belang geen goed doen.

 12. wohahaha, làchen hier hoor, wist ik het niet dat het hier ging om een super-links-groen ‘forum’? Vooral die ‘Anonymous’ ziet er mij een wààààre held uit hoor.

  Fyi (for your information) beste vriendjes: ik ben ooit nog lid geweest van Agalev toen ik.. groen en 18 was, and that’s it.. trek dat maar rustig na hoor, Amedeeke.

  Btw, waar waren jullie argumenten nu? Oeps wat vraag ik nu…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.