31 uur offline

Het was deze zomer een beetje een trend: de offline vakantie. Ik begreep het niet. Waarom zou je dat nu willen? Dat je je telefoon uitzet, ok. Een out-of-office ook maar wat als je een vraag hebt? Wat als je iets niet weet? Je kan toch google niet afsluiten zeker?

Het kan. Ondergetekende deed het. 31 uur. Het was ineens wat teveel. Teveel mail. Teveel tweets, teveel woorden. Informatie. Informatie. Meer. Nog. Schrijven. Lezen. Checken. Geen ontspanning meer mogelijk. Tuuuuuuut. Rood.

Daarna niks. Sim-kaart uit de telefoons. Laptops helemaal uit. Geen twitter. Geen feeds. Geen podcasts. Geen informatietoevoer. Geen informatie(re)creatie. Cold Turkey? Nauwelijks. Wel enkele verbazingwekkende neveneffecten.

Vertrekken zonder podcast op het hoofd an sich is niet zo vreemd. De geluiden die je overal hoort zijn dat wel. Grappig. Piepende fietsen en ruisende kleren. Vreemd. Maar niet alleen dat. Het zijn de kleine dingetjes die je bij jezelf merkt. Je wordt je ineens bewust van wat je deelt en hoe je daar toe komt.

Lig ik bijvoorbeeld in bed, net de computer afgesloten voor 31 uur radiostilte, lig ik in mijn hoofd al inleidingen voor deze blogpost te schrijven. Kom ik wat tegen, dan schuif ik dat in 140 karakters in mijn hoofd. Kassa van de GB? Instinctief de hand in de zakken.

Tandpijn. Die verdomde tandpijn. Hier moet iemand zeker raad mee weten. Ik heb nooit tandpijn. Net nu ik het niet kan vragen. Ik tast naar de pijnstillers.

Er schieten tientallen verhalen door mijn hoofd. Fictie. Verdraaide feiten. Weetjes. Bedenkingen. Dit moet ik ergens kwijt. Even overweeg ik pen en papier maar mijn ad hoc gecreëerde wetboek laat dat niet toe. Ik besluit een boek te lezen. Ik geniet van mijn dag. Ik mis alles en ik mis niets.

De wereld draait. Ik krijg op dit moment heel zeker dringende mail. Ik draai nog een pagina.

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.