365 dagen commercieel: de cijfers, de evaluatie, de doelstellingen

Vandaag bestaat janseurinck.com één jaar. Deze .com is de verderzetting van janseurinck.be versies één tot en met drie en dan nog van een blogger ding dat helemaal van het interwebs is verdwenen. Om die verjaardag te vieren zette ik deze de voorbije drie dagen twee metablogpostjes. Vandaag cijfers.

Het begon allemaal heel rustig met dagen van 5 of 9 bezoekers, ook al had ik wat geschreven. Soms 50 en dan was ik blij. Dat is triestig herbeginnen. Vandaag schommelt het aantal bezoekers tussen de 50 (op zonnige weekenddagen) tot 300 (op dagen met populaire blogposts). Dat gaat zo net iets boven de 3000 per maand. Volgens feedburner lezen 112 mensen deze blog per rss-lezer.

In het voorbije jaar schreef ik een whopping 304 blogposts in 37 categorieën waar ik dringend eens moet kuisen. Daarnaast citeerde ik 44 andere blogs.  Ik moet dringend eens werk maken van die category page voor die dingen. 451 keer vond iemand het nuttig om een commentaar te schrijven bij een stukje.

Het voorbije jaar waren er 19861 bezoeken en 32141 paginaweergaves. Het lezen van die 1,62 pagina’s per bezoek nam gemiddeld 1 minuut een 18 seconden. Het overgrote deel van de bezoekers kwam uit Vlaanderen (16508 bezoeken). Gentenaars kwamen hier het meest piepen (1602 bezoeken). Op vlak van mobiel bezoek spant iPhone de kroon met 680 bezoeken.

Bezoekers kwamen via links op andere pagina’s (37,68%) en zoekmachines (32,58%), direct verkeer (inclusief twitterlinks via clients) waren goed voor 35,91% van de bezoekers en de rest (vooral rss-lezers) tenslotte namen 3,82% van de inkomende bezoeken voor hun rekening.

In de zoekwoordencategorie staat mijn naam bovenaan. 1000 keer klikten mensen op de link naar deze pagina’s na mijn naam in de zoekbalk te hebben ingetikt. Mijn twitternaam janseurinck (aan elkaar dus) is goed voor 100 bezoeken.

Vaakst gelezen blogposts zijn, je raadt het nooit, de lijstjes over twitter en over blogs. Ook de lijst met de twitternamen van de ‘experts’ van het Netlash trendrapport is een goed gelezen stukje. Hoezo lijstjesmoeheid? In de gesponsorde sector scoort mijn weekendje Utrecht het best, mede dankzij het netlasheffect.

Ik weet niet of ik nu veel bezoekers heb. Zeggen dat het me niet interesseert zou liegen zijn. Wel integendeel. Ik kijk religieus naar de statistieken. Maar ik schrijf niet voor statistieken, ik schrijf omdat ik het leuk vind om te schrijven en omdat ik wel eens een ei te leggen heb of een mening te verkondigen. Als ik dan complimenten krijg en veel bezoekers of een paar reacties, dan glim ik als een vers geboende biljartbal. Waarvoor dank.

Wat betreft de doelstellingen zou ik volgend jaar graag een overzicht maken waarin sprake is van 36000 bezoeken, dat is het huidige niveau van 3000 per maand aanhouden. Ik ga geen reeksen meer doen en ook al eens een voor écht gewone mensen begrijpbaar stukje zetten. Soms moet ik het allemaal niet zo moeilijk maken misschien. Tussendoor wil ik wel eens een productreview doen maar ik wil geen reclamezuil worden. Van review naar gesponsorde blogpost naar stukje op aanvraag, daar haal ik mijn neus voor op.

Ik hoop dat jullie het dit jaar net zo leuk vonden als ik en ik hoop jullie volgend jaar opnieuw te mogen begroeten.

5 Comments

  1. Ge doet dat goed, tof dat je deze info deelt. Doe zo voort, en onthoud dat niet altijd de kwantiteit (hoeveel lezers – hoeveel blogposts of hoeveel tweets) maar ook kwaliteit heel erg telt. Maar voorlopig zit dat wel goed denk ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.